Top 10 cei mai mari datornici privaţi la stat

Fiscul a dat publicităţii lista companiilor care înregistrează debite către bugetul de stat. Pe primele locuri sunt, ca de obicei, companii de stat precum CNH ori CFR. Pentru că recuperarea acestor datorii istorice este aproape o utopie am decis să realizăm doar topul celor mai datornici privaţi

Electroputere Craiova este, în continuare, compania privată cu cele mai mari obligaţii restante la bugetul de stat – circa 113 milioane lei. Firma deţinută de arabii de la Al Arrab se află, constant, în topul rău platnicilor privaţi din România şi, de mai mult de un an, este în executare silită, scrie money.ro.

Pe locul doi găsim societatea Invest Romit aflată în proprietatea lui Răzvan Olteanu (5%) şi italianului Mavio Matteo (95%) cu o datorie de 105 milioane de lei. Societatea, înfiinţată la începutul anului 2007, nu a depus niciun bilanţ contabil la registrul comerţului sau Ministerul de Finanţe. Aceasta este singura afacere a italianului în România, în timp ce Olteanu figurează cu alte trei firme la Registrul Comerţului.

Locul trei în „topul ruşinii” este ocupat de UCM Reşiţa. Producătorul de motoare şi turbine deţinut de compania INET AG înregistrează datorii de peste 92 milioane de lei. Compania este listată şi la Bursă are simbolul UCM şi o capitalizare de 14,6 milioane de lei.

Petrochemical Trading este proprietara rafinăriei RAFO Oneşti. Compania deţinută de un oligarh rus are de dat statului român 80 de milioane de lei.

Firma Larika Impex ocupă locul cinci în top cu datorii 76 milioane lei. Societatea are ca obiect de activitate operaţiuni de mecanică generală, este înregistrată în Giurgiu şi este patronată de cetăţeanul bulgar Angelov Popov.

Compania European Food a fraţilor Micula rămâne unul dintre cei mai mari datornici la stat. La nouă luni înregistra obligaţii restante de 73,5 milioane de lei.

Producătorul de băuturi alcoolice Alcoolcentro din Timişoara are datorii de 61 milioane lei. Societatea este patronată de cetăţeanul italian Maurizio Villone. Datoriile acestei firme au explodat în al doilea trimestru al acestui an. Astfel, la 31.03.2010 Alcoolcentro SRL înregistra datorii restante la bugetul de stat de doar 9.167 de lei.

Lanţul de case de pariuri Astra Bettings trebuie să dea statului 44 de milioane lei. Recuperarea lor este foarte anevoioasă întrucât firma este în lichidare şi foştii propritari de negăsit.

Nou intrată în top este compania de salubritate Urban S.A. care are debite neacoperite de 43 de milioane de lei. Firma este patronată de omul de afaceri vâlcean Doru Florescu.

Lonelia Com are de dat 37 milioane lei către buget. Morad W. Ahmed (cetăţean irakian) şi Kianzad Behrang (cetăţean suedez) au înfiinţat firma în februarie 2008.

Toate firmele din top sunt în executare silită.

Potrivit reprezentanţilor ANAF firmele fără nume sonore, care apar în top concurând debitori tradiţionali sunt înfiinţate tocmai în scopul de a eluda statul, prin neplata taxelor şi mimpozitelor. Ele sunt de obicei înregistrate în locuri obscure şi au foarte puţini angajaţi sau niciunul, în schimb rulează afaceri de zeci şi sute de milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.