Topul companiilor cu datorii la Sănătate

Companii de stat care au dat faliment sau care sunt în insolvență, societăți deținute de adminstrațiile locale, o fabrică de mezeluri, companii de salubritate, Realitatea Media, fosta Petromservice precum și câteva combinate controlate de omul de afaceri Ioan Niculae sunt printre cei mai mari restanțieri la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, conform unui raport al Curții de Conturi. Documentul arată că Casa Națională de Sănătate, care gestionează Fondul, avea de încasat de la primii 50 de debitori sume de 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut. ”Față de acest aspect, printr-o preocupare mai activă cu ANAF, CNAS ar putea să încaseze aceste obligații restante la bugetul FNUASS, ceea ce ar conduce la majorarea bugetului FNUASS și construirea unui sistem de sănătate performant, iar asigurații să beneficieze de servicii medicale la standarde europene”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Datoria cea mai mare o deține defuncta Companie Națională a Huilei, 654,2 milioane de lei. Mulți ani de zile, această societate a reprezentat o adevărată gaură neagră a economiei românești, însă a fost ținută în picioare din rațiuni sociale. Una după alta, minele de huilă din Valea Jiului au fost închise, astfel încât societatea a dat faliment. Cele câteva mine funcționale au fost înglobate în Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta din urmă se situează pe locul doi al datornicilor, cu 138,8 milioane de euro. Compania încă funcționează, dar este în insolvență, după ce a acumultat datorii de 6 miliarde de lei. CEH deține termocentralele de la Paroșeni și Mintia-Deva și are concesionate patru mine de huilă, dintre care două se vor închide. Compania se află în proprietatea Ministerului Economiei.

Pe poziția a treia vine și prima societate cu capital privat – Urban SA, cu o datorie de 50,9 milioane de lei. Aceasta aparține lui Teodor Gabriel „Doru” Florescu, om de faceri care a fost reținut în 2015 în cadrul unei investigaţii a Parchetului Curţii de apel Bucureşti pentru evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. În ianuarie 2016, Doru Florescu a fost reţinut din nou pentru evaziune, într-un alt dosar, de această dată, al Parchetului Capitalei.

Pe poziția a patra apare o fabrică de mezeluri, Salamandra Plus din Baia Sprie, cu o datorie de 31,7 milioane de lei. Societatea este în insolvență. Proprietarii s-au tot schimbat, iar la un moment dat Gabriel Voinescu, un om de afaceri din Târgu Jiu, a ajuns unic asociat și unic administrator.

Pe poziția următoare vine o altă companie a statului care a dat faliment, Societatea Națională a Cărbunelui. Aceasta apare cu o datorie de 31,5 milioane de lei. Iașul apare în primele poziții cu două societăți care au dat faliment: CET Iași și RATP Iași, adică termocentrala și societatea de transport. Împreună au acumulat datorii de 53,5 milioane de lei. Un alt faliment care a păgubit bugetul Fondului de sănătate este cel al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, societate de stat. Aceasta a acumulat de 30,2 milioane de lei.

Rosal Grup, companie înființată de Silviu Prigoană, cu activități în industria de salubritate, a acumulat datorii de 24,6 milioane de lei, conform raportului Curții de Conturi. Prigoană s-a retras din acționariat iar Rosal a fost transformată în firmă cu acțiuni la purtător.

Proaspăt falimentara Realitatea Media, societatea care deținea Realitatea TV, a strâns o datorie de 22,5 milioane de lei. În timpul perioadei de insolvență, compania a fost deținută de Cosmin Gușă și Maricel Păcuraru. La un moment dat, în acționariatul Realitatea Media se afla și PSV Company, fosta Petromservice, adică societatea sindicaliștilor de la Petrom, conduși de Liviu Luca. PSV Company a intrat in insolvență în martie 2009, moment în care deținea 18% din Realitatea. Sorin Ovidiu Vantu spunea atunci că este „în negocieri cu administratorul special al PSV pentru preluarea pachetului de acțiuni deținut la Realitatea Media”. Ulterior, cinci administratori PSV au intrat in atenția DNA. Gușă și Păcuraru au intrat și ei în acționariatul „PSV Company SA”, iar Liviu Luca a părăsit poziția. PSV Company apare cu o datorie de 21 milioane de lei.

În topul celor mai mari datornici la Fondul de Sănătate sunt prezente și câteva combinate controlate de omul de afaceri Ioan Niculae: Donau Chem, Chemgas Holding, Ga-Pro-Co Chemicals. Acestea au acumulat aproape 40 milioane de lei datorii. Pe lista apărută în raportul Curții de Conturi mai apar și câteva echipe de fotbal: Fotbal Club U Craiova (17 milioane de lei datorie), Asociația Fotbal Club Steaua București (13,7 milioane de lei), Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo (8,8 milioane de lei).

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5102 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Acest articol, onligatoriu trebuie sa il puna in fata lui hOrban, hrrrrCitu sa vedem ce latra! Sau, un jurnalist incomod, cand ii prinde ca mint sau abereaza, sa ii intrebe in gluma:”cine latra la caine? Sa le vedeti mecla cat de spurcacita le este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.