Trabucelu’ primește papucelu’?

 Intrat în eposul popular sub titulatura de „Trabucel” de când, picior peste picioruș, cu șosetele căzute în plină pandemie, pufăia un ciot în cabinetul lui Orban, dl. Bogdan Aurescu a încasat deunăzi o scatoalcă neașteptată pe prăpădita-i cocoașa ministerială de la europarlamentarul Rareș Bogdan, alias „Batistuță” și, în același timp, prim-vicepreședinte al partidului care l-a proptit în guvern pe sus-numitul.

În esență, din schimbul lor de șuturi sub centură, reiese că Aurescu ar fi fost pus în funcția de ministru de nimeni altcineva decât de către „stat” (???!!!), altfel fiind un incompetent care ar trebui să plece, iar Rareș Bogdan – un frustrat scăpat de la Sputnik care n-ar trebui luat în seamă. Fiecare are dreptate pe jumătate, în sensul în care Aurescu este într-adevăr un incompetent care ar trebui să plece, dar nu a fost numit așa, din spuma mării, de către… „stat”, iar Rareș Bogdan s-ar putea să fie frustrat din varii motive, dar în niciun caz scăpat de la Sputnik – și de data asta chiar trebuie luat în seamă. Nu atât el, cât izbucnirea lui. Ce ne spune ea?

Pe fond, Rareș Bogdan este „bazat”. Avem într-adevăr de-a face cu unul dintre cei mai proști miniștri de Externe din ’90 încoace. Posibil un șoarece de bibliotecă mai răsărit, ceea ce nu-i rău – dar doar atât. Pentru ministru de Externe trebuie altceva – elocință, statură, idei, europenism – dar nu în dauna patriotismului, arta de a spune nu, talentul de a convinge. Toate îi lipsesc cu desăvârșire dlui Aurescu. De o vădită platitudine comunicațională, cu mânecuțe și acribie de simplu grefier, maxim ce ar fi putut să spere domnia sa într-un stat neeșuat ar fi fost sub-secretar de stat pe la ceva tratate internaționale. Omul însă s-a tot cățărat și s-a tot întins la cașcaval, de când l-a adus Adrian Năstase, pe urmă l-a pus Ponta, și pe urmă, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, Iohannis. După ce a candidat și a eșuat cu brio pe listele PSD (de Dâmbovița!) pentru Parlament, s-a trezit acum liberal (de București). Tehnocrat, nu glumă, nene Iancule!

La atâtea guverne care s-au perindat, liberalii l-ar fi avut la îndemână pentru Externe de exemplu pe profesorul Vlad Nistor, care are și doxă, are și verb. Dar nu se știe de ce, nu a fost în grațiile cui trebuie. Ca să ne gândim că Palatul Cotroceni alege înadins oameni șterși (cum e și premierul), ca să nu-i fie pusă în balanță propria măreție ar fi desigur prea mult.

Crăcănat deci pe mai multe mandate prezidențiale și guvernări de diverse culori, Aurescu s-a strecurat, bursucește, până când, scos de evenimente în prim plan, ne-am trezit că-i lipsesc doi dinți din față, din care cauză nu scoate o vorbă în apărarea sau promovarea României. Eșecurile Visa Waver, Schengen, Bîstroe, în general impotența de a transmite un mesaj clar și ferm părții ucrainene pe diverse teme de interes comun, gestionarea precară a „excreșcențelor” Budapestei față de Transilvania și altele – toate vorbesc de la sine. În total, o diplomație română atonă, fără vlagă, fără personalitate, de elev din fundul clasei.

Acest profil al persoanei era cunoscut de multă vreme, nu e o noutate. Se impune așadar să deslușim sensurile izbucnirii de acum a lui Rareș Bogdan. Este o simplă, nevinovată răbufnire de patriotism a lui „number one”, enervat de indolența care-și face veacul în Modrogan? Sau e mai mult și cu totul altceva? Bunăoară, este imposibil să nu te gândești la oarece scopuri politice care ar putea sta în spatele acestui episod aflat în derulare. Care să fie ele?

Primul este legat, desigur, de schimbul de garnitură, de rocada care se apropie. Sunt prea multe săbii și prea puține teci. La prima mână, apare că dl. Bogdan bate șaua ca să priceapă iapa. Mai precis, vrea el însuși să fumeze trabuce în Modrogan. E posibil, ba chiar probabil. Omul și-a cam făcut plinul cu euro-mule în Grand Place – îl avea deja făcut înainte de Bruxelles. A venit vremea să sară pe alte avioane, să nu mai zboare în dublă comandă.

Dar, pe de altă parte, dacă dl. Ciucă, general cu patru stele, vine la Senat, în inima democrației, dna Gorghiu unde se duce? Iată o întrebare legitimă pentru milioanele de telespectatori. Taman acum cand și-a schimbat look-ul, devenind o altă femeie, să n-avem grijă de ea? Nu se cade. Băsescu avea totdeauna grijă de femeile frumoase, nu le arunca niciodată la coș (vezi cazul Roberta Anastase, de pildă). Toată lumea va fi de acord că dna Gorghiu, măcar sub raport estetic, nu se compară cu dl. Aurescu. Deci oricum, este mai potrivită decât el în Modrogan.

De-o fi una, de-o fi alta, amărâți le-om duce toate. Dar de ce era nevoie de scandal public? N-ar fi fost mai simplu ca, la rocadă, să i se mulțumească frumos dlui Aurescu, să fie trimis bine-merci la ONU și, pe funcția vacantată, să apară unul dintre cei doi favoriți. Dar dacă Alina e “mai favorită” și atunci Rareș încearcă să-i forțeze mâna președintelui prin dezbatere în partid? Nu-i vorbă, Rareș se poate lupta cu oricine pentru inima președintelui, dar cu Alina poate? Aceasta-i altă întrebare legitimă. În context, nimeni nu știe dacă președintele l-a scăpat sau nu din brațe pe Rareș. Unii pretind că Rareș s-ar fi răsculat și face jocuri pe dedesubt în contra mentorului său. Mai degrabă încă nu – și iată de ce.

Doi lătrăi de ochii lumii

În atacul său la Aurescu, el încearcă, așa cum încearcă toți liberalii chestionați pe temă – chiar cu riscul de a deveni ridicoli -, să-l țină departe de scandal pe președintele Iohannis – care l-a impus pe Aurescu la Externe, după ce l-a avut consilier prezidențial (așa a procedat și cu Lazăr Comănescu, altă belea) -, pretinzând, nici mai mult nici mai puțin, că împricinatul ar fi fost numit de către „stat”!!! Care „stat”? Statul în picioare, poate.

Or, dacă așa stau lucrurile, intrăm într-o altă paradigmă: manevra de asasinare publică a dlui Aurescu s-ar putea să nu fie străină de președinte însuși, adică s-o fi inițiat chiar domnia sa. Rareș Bogdan este un apropiat al directorului SRI (căruia îi și datorează ascensiunea fulminantă). Iar dl. Hellvig este, înainte de toate, un apropiat al președintelui. Așadar este greu de crezut că prim-vicepreședintele PNL l-ar fi harponat pe Aurescu așa, din senin, cu de la el putere, adică fără să aibă acceptul – dacă nu chiar impulsul – celor de mai sus. Dar atunci se ridică altă întrebare legitimă: în ce scop? Care să fie contra-miza deteriorării imaginii partidului prin acest scandal?

Miza nu poate fi decât politică. De transformare a lui Aurescu într-un fel de „Acarul Păun”, adică într-un paratrăsnet al nemulțumirilor generale acumulate pe eșecurile dosarelor indicate mai-sus și pe altele, mocnite – și astfel, prin ricoșeu, a ameliora cumva ratingul partidului. Poporului – și din țară, și din străinătate – trebuie să-i potolești „setea de sânge”, să-i dai ceva de înghițit, o victimă: aceasta va fi, în prima fază cel puțin, Aurescu.

Rareș Bogdan este familiarizat cu atmosfera din Diaspora. El știe prea bine că, la alegeri, românii de acolo vor vota masiv cu AUR. (Așa cum, mai acum 3 ani, au votat masiv cu USR, cu care ulterior – cum i-am avertizat din acest colț de pagină – s-a dovedit că au luat țeapă. Acum, mai încearcă o dată și cu AUR, de ce nu?) În străinătate nu votează prea mulți, dar prin telefoane – mobile, nu cu „taxă inversă”… – influența asupra aparținătorilor din țară (bunici, părinți, frați, surori plus familiile lor, mulți depinzând financiar de expați) poate să devină semnificativă și să facă acea diferență de câteva procente la urne… În consecință, sacrificarea publică a lui Aurescu are scopul de a recâștiga / de a capta cât de cât din Diaspora și chiar dintre dezamăgiții din țară. Președintele nu va ezita să-l arunce la câini, dacă sondajul partidului și, implicit, al candidatului său propriu la președinție – cel care îi va asigura imunitatea post-prezidențială – ar avea de câștigat. Și ar avea.

În orice caz, scandalul odată început, nu se poate termina decât prin îndepărtarea lui Aurescu. Execuția lui a început. Auraș e pe făraș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

12 Comentarii

 1. pana nu ii vad pe toti in fata justitiei (ADEVARATE) pentru CRIMA ADUSA ROMANIEI SI GENOCIDUL ASUPRA ROMANILOR nu ma vad in liniste. m-am imbolnavit in ultimii 3 ani…NU ma voi duce la „medic”. NU CRED IN ACESTI TRADATORI SI CRIMINALI, CARE AU DEPUS SI JURAMANT …daca exista un IAD, AICI ESTE. nu imi vine sa cred ce natie avem…stiam in parte, insa in ultimii 3 ani viziunea mea asupra romanilor s-a inrautatit. cu mici exceptii suntem o cloaca de lenesi si tradatori. am da TOT doar pentru afisarea LUXULUI (pe care in fapt nu il avem) sa mai respiram o zi. in punga. apropos de confratii nostri, cunosc pe cineva care ISI INCHIRIA MASINA DE LUX PENTRU A IMPRESIONA IN MOD FALS SI A CERE MAI MULTI BANI CLIENTILOR…CE ESTE ASTA MAH? ASTIA SUNTEM!

 2. Interesant. Oricum, mi-am aprins un trabuc (pastrand proportiile) si observ cum se musca prin gard cotarlele turbate (vorba vine..). Astept cu interes activarea gloatei de electori care compun trenele celor doi in mass media si dezlantuirea atacurilor si contraatacurilor marsave, perverse, obscene. Tsunami porn pe surse

 3. Atata in calitatea sa de director la CNC cat si in diplomatie,ca si consul,dl autor a lasat urme grele,de nesters!Maibine sa-si faca curat in debaraua de fost consul general la New York si la Los Angeles si sub CDR, si sub PSD ,vorba vizitiului :’DIE sau SIE ‘
  La porunca scriem,ca suntem dramaturgi si chiar si brandenburgi

 4. In RO min de externe este doar goarna presedintelui. Nu are nicio greutate, atributie reala, externele fiind in portofliul presedintelui. Min de ext. romanesc si cand saluta pe cineva o face dupa aprobarea lui Iohannis.
  Deci, nu injurati goarna, injurati-l pe cel ce sufla in el.

 5. Interesant că n-a apărut vreo criză cu Externele la eșecul Schengen provocat de premierul austriac în 8 decembrie 2022.

 6. Prin aceasta „analiza” Dl Serbanescu coboara in ochii mei la nivelul de Nea Eugen…Singurul merit cert il reprezinta FISHA de politician securist in civil recrutat la varf de PROFI Ginerica Nastase patru case a lu Aur Escul…In rest simple barfe care mai mult scot fals in evidenta calitati inexistente la cativa „liberali”, cazul Saltelutza fiind ilustrativ avand in vedere UZURA atat MORALA, cat si FIZICA, la acest ultim aspect fiind de mentionat ca nu s-a nascut cu „graseierea”, castigata accidental in tineretea zbuciumata cand a cantat la mai multe trompete…Cel mai mult m-a dezamagit insa elogiul adus unui PROFI, Nisstor, care e poate cel mai sinistru produs al bransei aca demice securistoide…

 7. Domnule Eugen prea te faci chinez. Cum care “statul” la pus pe domnul Aurescu ministru de externe? Omniprezentul “statul PARALEL” butonat de atotputernicul licurici ce “ne tot paşte
  De nu te mai poţi cunoaşte”

 8. Epocala poza aceasta din pandemie !! Arata fudulia romaneasca in toata splendoarea ei. Niste neica-nimeni (in frunte cu nulitatea de Orban) ajunsi in fruntea tarii. Si ce treaba au ei acolo decat sa bage un whisky si o saratea cumparate pe banii nostri. Lehamite.

 9. Nu vă duceți după fenta!MAE
  nu face nici o mișcare fără acceptul lui Iohannis.La ordinul lui Iohannis Aurescu a acceptat să fie țap ispășitor pt.nereusitele cu Shenguen,brațul Chilia și vizele pt.USA.si „rujatul”e săgeata lui Iohannis pt.cadavrele pe care „rujatul”le are nu în dulap ci sub pat…mai la vedere.

 10. Sunt 6 ani de cand il tot intreb pe dl Nastase Adrian daca e mandru de discipolii sai Puie Monta si Gaurescu Goldenstein. Nu mi-a raspuns niciodata la cele vreo 5-6 intrebari adresate. Tacerea e un raspuns, dar il aleg eu. Romania nu mai este condusa in interesul poporului sau, ci doar cu scopul de a se perpetua statul sinecurist . Sa cresti functionarimea statului de la 850 000 la 1 250 000, in conditiile in care intreprinderile de stat sunt decimate, populatia a scazut iar teritoriul este acelasi, in conditiile in care medicii sint mai putini, profesorii mai putini, armata mai mica…. ce fac si cine sunt cei 500 000 angajati la stat dupa 2004 ?!?! SineCureala frate. „Cum nu vii tu Tepes doamne ca punand mana pe ei sa-i imparti in doua cete , in smintiti si in misei
  Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni , sa dai foc la puscarie si la scoala de nebuni”. Mereu in aceste versuri ale lui Eminescu m-a imresionat corespondenta in versuri intre cele doua gloate / cete si cele doua institutii . Sa potrivesti in versuri , si sa scoti in evidenta crearea a doua institutii publice pentru un rau nevindecabil … e geniu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.