Tratament nou pentru bolnavii de cancer pancreatic

Bolnavii de cancer pancreatic ar putea beneficia de o chimioterapie combinată, care le-ar putea mări șansele de supraviețuire, se arată pe site-ul topsante.com. Potrivit unor studii recente publicate în revista medicală Lancet, rata de supraviețuire a pacienților care au beneficiat de această terapie combinată a crescut, în cinci ani, la 28,8% de la 16,3%, când beneficiau doar de un singur medicament.

Cercetătorii de la Universitățile Liverpool și Manchester din Marea Britanie, de la Institutul Karoliska și Universitatea Upsala (Suedia), precum și de la Universitatea Hamburg (Germania) au efectuat un studiu complex pe un grup de 732 de pacienți care au fost operați de cancer pancreatic. Ei au fost monitorizați între 2008 și 2014.

732 de pacienți care au fost operați de cancer pancreatic au făcut parte din studiul medicilor britanici

Rată de supraviețuire mai mare

Jumătate din bolnavi au fost tratați numai cu gemcitabină, iar ceilalți cu o combinație de gemcitabină și capecitabină, timp de o lună. Apoi, cercetătorii au monitorizat toți bolnavii, analizând parametrii medicali o dată la trei luni, timp de cinci ani, pentru a înregistra timpul de supraviețuire de la data efectuării tratamentului.
Rezultatele studiului au fost concludente, demonstrând că pacienții tratați cu cele două medicamente au beneficiat de o rată de supraviețuire mai mare. Cercetătorii au constatat o rată de supraviețuire medie, cu gemcitabină, de 25,5 luni și o rată de supraviețuire medie, cu gemcitabină și capecitabină, de 28 de luni. Studiul mai arată că rata de deces sau de recidivă este 78% cu gemcitabină și de 74% cu gemcitabină plus capecitabină și o rată de supraviețuire la cinci ani de 28,8% cu combinația celor două medicamente, față de 16% cu un singur medicament.

Efecte secundare

Cercetătorii au observat însă pe parcursul celor cinci ani că există și unele efecte secundare pentru bolnavii de cancer pancreatic care au beneficiat de tratamentul de chimioterapie combinată. Astfel, în perioada studiului, 35% din bolnavi nu au dus până la capăt chimioterapia, 41% din cauza efectelor secundare ale tratamentului. 481 de evenimente nedorite grave au fost notate în grupul cu gemcitabină și 608 în grupul care a făcut chimioterapie combinată.

Despre Andreea Tudorica Articolele 177
Author