”Trei parale” aduce muzica veche românească, la Castelul Bran

„Trei parale” concertează la Castelul Bran, sâmbătă, 22 februarie 2020 când îi așteaptă pe iubitorii de gen, la ora 19.00, în Salonul de muzică. Concertul, intitulat ”Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea”, reprezintă o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea. Viaţa de curte boierească răzbate în muzica epocii, ea fiind creatoarea unui repertoriu savuros şi totodată consistent.

”Trei parale” este un grup bucureștean care face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti și conducător al formației. Alături de el îi regăsim peDaniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă, percuţie), Beatrice Iordan (cobză, voce) și Mihai Balabaș (vioară, contrabas).

În alcătuirea repertoriului și în conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe expediţiile prin sate, lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni sau audierea unor înregistrări vechi de teren,  dar și pe documentarea din diverse volume de folclor muzical și studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.). Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi puțin folosite astăzi: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua).

”Trei parale” a participat la numeroase festivaluri medievale din țară (Sighișoara, Mediaş, Braşov, Iaşi, Suceava) şi de muzică veche (Bucureşti, Miercurea Ciuc), la festivaluri de jazz (Green Hours International Jazz Fest) şi world-music (Sibiu), la festivaluri dedicate muzicii clasice (Festivalul muzicii româneşti, Filarmonica Iasi), dar și în străinătate: Hradne Huky Banska Bystrica, Slovacia 2017 si 2016, Intercultural Art Dialogues Days, Istanbul-Turcia 2018 și 2011, London Book Fair 2014, Europe in Langenfeld, Langenfeld, Germania 2013, The Culture of Peace Festival, Tel Aviv-Israel 2012, Kocsonya Fesztival, Miskolc-Ungaria 2012, DUNA PARTY, Budapesta-Ungaria 2011, “Mikołajki Folkowe” International Folk Festival Lublin-Polonia 2010.

Prețul unui bilet este de 50 de lei și poate fi achiziționat de la casa de bilete a Castelului Bran. Mai multe detalii la telefon 0268.237.700 sau la office@bran-castle.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.