Gala premiilor la Festivalul de la Berlin

Triumful unei regizoare românce la Festivalul de la Berlin (VIDEO)

Filmul „Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” al regizoarei Adina Pintilie a primit trofeul Ursul de Aur la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, care a avut loc sâmbătă seară.

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedintele juriului internaţional, regizorul Tom Tykwer, au fost cei care au anunţat câştigătorul marelui trofeu.

„Vrem să decernăm premii nu numai pentru ce poate cinematografia și pentru locul în care se află, ci și pentru unde poate ajunge în viitor”, a declarat președintele juriului.

Totodată, filmul a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de debut în cadrul galei de premiere a Festivalului.

Au nominalizat 18 filme de debut anul acesta, iar printre ele s-a numărat și lungmetrajul Adinei Pintilie „Nu mă atinge-mă”.

„Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not” este o coproducție România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franța, iar, în 2012, proiectul a fost selecționat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes.

„Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti (Tomas Lemarquis, Laura Benson) şi persoane reale, „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane”, precizează ICR Berlin, într-un comunicat.

Acesta este al doilea premiu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj regizat de un cineast român la Festivalul de la Berlin, după cel primit de Călin Peter Netzer pentru „Poziţia copilului”, în 2013. Totodată, în 2004, Cristi Puiu a primit un Urs de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, pentru „Un cartuş de kent si un pachet de cafea”.

”Nu mă atinge-mă” a câștigat Ursul de Aur

Momentul în care Adina Pintilie câștigă premiul și urcă pe scenă —> https://goo.gl/mv7puH

Publicată de StirileProTV pe Sâmbătă, 24 februarie 2018

Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile „Nu te supăra, dar…” (2007) şi „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper „Balastiera#186” (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câștigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009.

Citiți și 

Regizoarea premiată, despre filmul său: O invitație la dialog, la empatie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Am inteles de la Vocea Germaniei ca iesea lumea din sala in timpul prezentarii filmului!Nu e porno,nu?Nu de alta ,dar va citez din presa un review Hollywood Reporter: „Like the rest of the film, the jagged score is hard work: full of primal screams, orgasmic panting and percussion that sounds as if it was played on plumbing. Meanwhile the camera is intimate to the point of intrusion, scrutinising pores and moles, minutely exploring bodies like uncharted terrain”Mare atentie la çreatia’romaneasca,ma rog,are cetatenia!

  2. Ia uite ba, un articol interesant in Cotidianul! (Ca-s satul de labarelile mercenare ale lui Sapanu, ale bossului vostru, ale lui Buduca, etc. Moderatorii, ce e in paranteza ramane intre noi, da? Nu le spuneti alora, lasati-i sa se compromita definitiv!)

    • Mai baiete, bagsama ca n-ai cu ce sa-ti umpli timpul si vaz ca te ogoiesti de unu’singur, tragand de madular! Poate te ajuta sa te calmezi si mai uiti de tine. De ce nu incerc sa cunosti femei? E plin pe net, iti gasesti si tu peticu’ si o sa ai alte preocupari dupa aia : pizza, shaorma, o cola, ca un meeting pe ger n-are fason…

    • nu o insulta te rog pe Halep. Asta e ca si cum ar da premiul Eurovision unei femei cu barba, numita ‘Gaurica Crenwurst’, imbracata in rochie de mireasa.

      Editat

  3. Felicitari. doamna Pintilie. Ursul de Aur este un trofeu prestigios cu care Romania culta si creativa mandreste.

    • marga, chiar te crezi pregatita sa urmaresti filmul, fara sa versi in punga de popcorn? succes! da’ poate ai alte treburi mai importante.de ex. te-ai potrivi cu Laburitorul! de ce nu va cautati pe wazzap?

    • @Lili Balamuc: bineinteles ca Editat ca tine care nu au facut nimic pentru Romania si cultura ei, varsa fasolea pe ei de invidie cand alti romani au succes mai ales pe plan international. Cu romani ca voi, nici nu ne mai trebuie dusmani! Tu vezi-ti de potrivelile tale cu cei care te platesc, coada de topor ce esti! Cand o sa fii tu autoarea unor opere de arta si detinatoare de premii romanesti sau internationale atunci sa vorbesti. Pana atunci, admite-ti conditia de fiinta limitata cultural si nu le spune tu altora ce trebuie sa simta si sa faca cand se intalnesc cu o opera de arta. Fiecare traieste arta personal.

    • @ marga Mariuta, bine i-ai zis-o lu’ Balamuc ala! Au zis mereu ca intaresc paza, da uite ca mai scapa nebuni in continuare.

    • Vezi ca din cauza postarii asteia ai cu una mai putin la aparatul de portocale DNA. Du te repede ca iti iesi din mana

  4. Nu am putea face o lege sa se retraga cetatenia ‘premiatilor ‘astia care impreuna cu macovistii fac romania de ras cu mizeriile lor?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.