Trump în China: o lecție „prezidențială“ de măgulire

Foto EPA/THOMAS PETER / POOL

Oficialii de la Beijing au dat lovitura cu pregătirea vizitei președintelui SUA în China. Lui Donald Trump i s-a arătat ceea ce dorea să vadă, i s-a spus ce dorea să audă și i s-a oferit cel puțin tratamentul pe care orgoliul său îl dorea. În timpul vizitei începute miercuri seară, Trump a fost primul președinte SUA care a luat cina în „Orașul Interzis“ din Beijing. Apoi, spre deosebire de vizitele din zilele precedente la aliații săi din Japonia și Coreea de Sud, Trump a obținut din partea Chinei sutele de miliarde dorite. A asistat la o primire cu defilări de trupe și fast.

După ce oficialii chinezi și americani au anunțat încheierea unor acorduri de investiții de 250 de miliarde de dolari, președintele Trump a renunțat la discursul său în care acuza China că a furat locurile de muncă ale americanilor și că manipulează cursul yuan-ului pentru a inunda America și lumea cu propriile produse.

„Cine poate învinovăți o țară că a profitat de o altă țară, în beneficiul propriilor cetățeni“, a spus Trump, în prezența lui Xi Jinping. „Apreciez China. De fapt, dau vina pe fostele administrații SUA pentru că au permis creșterea acestui deficit comercial“, a adăugat Trump. Foarte departe de declarațiile din urmă cu un an: „Nu vom mai permite Chinei să ne siluiască țara. Este cel mai mare furt din istoria lumii“.

Analiștii de la Bloomberg arată însă că acordurile amintite înseamnă mai puțin decât par la prima vedere: multe sunt memorandumuri de înțelegere care nu au putere juridică și care au nevoie de ani și ani de zile pentru a se materializa. Nici în ce privește marea problemă nucleară din Coreea de Nord nu s-a ajuns la rezultate notabile. Xi a fost de acord cu eliminarea arsenalului nuclear al Phenianului, însă nu s-a angajat să aplice noi sancțiuni, în special cele dorite de SUA – întreruperea livrărilor chineze de petrol și expulzarea muncitorilor nord-coreeni.

Și încă un aspect important al vizitei: multe dintre aprecierile lui Trump la adresa Chinei și a președintelui Xi au fost făcute publice pe Twitter. Or, Twitter, Facebook sau Instagram sunt blocate în China. Oficialii de la Beijing au renunțat la „marele zid de foc“ al Internetului pentru delegația americană – președinte, diplomați, șefi de companii și ziariști. „Dacă președintele a postat pe Twitter din China, asta este pentru că s-a bucurat de drepturile pe care Xi le refuză în mod sistematic propriilor cetățeni“, spune directorul Human Rights Watch din China. Rămâne de văzut câți dintre oficialii din echipa lui Trump au citit capitolul „Cum trebuie să fugi de lingușitori“, din „Principele“, și cât de bine îi vor explica președintelui spusele lui Machiavelli.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.