Trump în Coreea de Sud: Vrem pace prin putere

„Astăzi vorbesc în numele tuturor națiunilor civilizate. Spun Coreei de Nord să nu ne subestimeze și să nu ne pună la încercare. Nu vom permite ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea. Nu ne vom lăsa intimidați“, a declarat președintele Statelor Unite miercuri, în fata Parlamentului de la Seul. A fost una dintre puținele remarci dure la adresa Phenianului din timpul unei vizite de două zile în Coreea de Sud, altfel caracterizată de mesaje surprinzător de diplomatice, scrie presa americană.

„Cred că facem progrese, văd unele evoluții, dar vom vedea ce se întâmplă. Fac apel la toate statele responsabile, inclusiv China și Rusia, să solicite regimului nord-coreean să pună capăt programului nuclear și balistic și să trăiască în pace.“ „Este rațional ca Phenianul să vină la masa dialogului și să încheiem o înțelegere care să fie bună pentru poporul nord-coreean“, a spus Trump, cu o schimbare de ton considerabilă față de amenințările din ultimele luni. În fața președintelui sud-coreean Monn Jae-in, un adept al apropierii de Coreea de Nord, Trump și-a apărat totuși declarațiile dure făcute până acum: „Unii au spus că retorica mea este foarte puternică, dar uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani cu o retorică slabă“. „În apropierea Peninsulei Coreene sunt trei portavioane încărcate la maximum cu minunatele F-35 și F-18. În plus, avem submarine nucleare bine poziționate. Vrem pace prin putere“, a spus Trump, vorbe atribuite împăratului roman Hadrian, care sunt și deviza portavionului USS Ronald Reagan, aflat acum în preajma Coreei de Nord. Ca și în cazul vizitei abia încheiate în Japonia, Trump a vizat reducerea deficitului comercial cu Coreea de Sud. Acordurile pentru livrare de arme au fost pe primul loc, iar amenințarea nord-coreeană funcționează în favoarea industriei militare din SUA. „Avem cel mai bun echipament militar din lume și Coreea de Sud va comanda echipamente de miliarde de dolari, ceea ce este de înțeles pentru ei, iar noua ne va aduce locuri de muncă și va reduce deficitul comercial“, a spus Rump, la Seul. Ca și în cazul Japoniei (Donald Trump a retras SUA din acordul de liber schimb Parteneriatului Transpacific), președintele SUA este nemulțumit de acordul de liber schimb încheiat în 2012 cu Seulul și echipa sa lucrează la modificarea lui. „Nu a avut succes și nu este foarte bun pentru SUA“, este o „înțelegere oribilă“ care „distruge slujbele“ din SUA, a spus Trump.

Miercuri, preşedintele SUA a ajuns în China. Trump este însoțit la Beijing de reprezentanți ai marilor companii sau bănci, precum Boeing sau Goldman Sachs. Axarea administrației SUA pe scandalul implicării Rusiei în campania prezidențială din 2016 și schimbările politice din China, după recentul Congres al Partidului Comunist, au trecut în plan secund marea problemă a deficitului comercial american în relația cu Beijingul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Daca voi oameni buni intelegeti ceva din prostia asta pe care Bufonul planetar a spus-o atunci putem sa ne luam adio de la o viata decenta pe planeta asta. Auzi, Vrem pace prin putere. Pur si simplu a inceput sa imi fie teama cum o sa arat si ce o sa spun cind voi fi de 70 de ani. Lumea a innebunit definitiv si irevocabil. Nu mai e cale de intors decit balamuc si transformarea cit mai rapida a omului in Zombie.

  2. SUA fac ceea ce stiu dintodeauna: Politica fortei si nu forta politicii….
    Nu sunt sigur ca azi asa ceva mai functioneaza…
    Dar,poate dupa ce au vizitat China isi vor mai adecva paradigma…
    SUA impreuna cu RUSIA si CHINA fiind cele 3 mari puteri globale au in primii raspunderea pentru restul umanitatii…Ar fi excelent ca TOTI sa inteleaga asta…Sper ca liderii lor au citit romanele lui Orwell…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.