Tudorel Toader a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat pe site-ul instituției documentele cu privire la situația Penitenciarului Iași, între care se regăsesc o serie de procese verbale, informări și liste de achiziții necesare echilibrării supraaglomerării și construirii unui spațiu nou de detenție.

Ministrul a anunțat luni că va publica marți documentația privind Penitenciarul Iași, care arată că au existat discuții și informări cu privire la construirea unui nou pavilion de detenție în cadrul acestei unități, pentru a echilibra gradul de supraaglomerare.

Printre documente se numără și o informare semnată de către ministrul Tudorel Toader în ianuarie 2018, transmisă directorului Administrației Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicită o analiză a gradului de ocupare a unităților din cadrul ANP.

„În procesul de identificare a măsurilor adecvate care trebuie implementate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării, la nivelul Ministerului Justiției a fost sesizată problema gradului de ocupare la nivelul unor unități penitenciare din subordinea ANP. (…) Vă solicitătăm să întreprindeți o analiză asupra gradului de ocupare la nivelul fiecărei unități penitenciare din subordinea ANP și să dispuneți, cu respectarea profilării locurilor de deținere, transferuri de deținuți între unități penitenciare, în vederea asigurării unui echilibru al gradului de ocupare”, se arată în unul dintre documente.

Tot între aceste documente se numără și o scrisoare semnată în 29 august 2017 de către directorul Penitenciarului Iași, Marian Pompiliu, în care i se aduc la cunoștință directorului ANP vizita ministrului, dar și o notă conceptuală pentru ridicarea unui noi pavilion de detenție, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiția este necesară deoarece pavilionul actual, care cazează deținuții, a fost expertizat tehnic și clasificat cu grad de risc seismic.

Ministrul Justiției a mai publicat și procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care este inclusă minuta ședinței de avizare din aceeași zi. Potrivit minutei, s-a prezentat documentația necesară construirii unui nou sector de deținere pentru Penitenciarul Iași, urmând a fi create 536 de locuri de cazare, fiecare loc cu cel puțin 4,01 mp. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică.

Câteva zile mai târziu, în 16 noiembrie 2017, Marian Dobrică a transmis directorului Direcției Investiții din cadrul Ministerului Justiției, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a „Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiții Sector nou de deținere – Penitenciar Iași. Și un proces verbal din 2008 arată că s-a efectuat o expertiză tehnică a obiectivului „Pavilion detenție 600 de locuri” în cadrul Penitenciarului Iași.

Documentele au fost publicate după ce, duminică, a avut loc un schimb de replici între Tudorel Toader și reprezentanții Federației Sindicatelor din penitenciare.

„PS la PS: Fără a pronunța vreun nume: situația pavilionului A, din penitenciarul Iași, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 și 2016! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcții ocupau criticii de astăzi?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiţiei a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deţinuţi de la închisoarea din Iaşi la alte unităţi face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Limbismul a ocupat si sindicatele, nu numai presa, procuratura, serviciile, postacii si politicul.Am ajuns o tara de limbisti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.