Ministrul Turismului a reușit să găsească unele soluții

„Omnia Turism, cea mai mare pagubă de după Revoluție”

Update Cele 8.300 de pachete turistice de 7,4 milioane de euro vândute de Omnia Turism, care nu se vor mai putea pune în practică după moartea patronului agenției, care s-a sinucis, reprezintă cea mai mare pagubă consemnată în acest domeniu după Revoluție, a declarat miercuri ministrul Turismului, Mircea Dobre.

„În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasați deja de agenția Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro. Este cea mai mare pagubă de după Revoluție, iar polița de asigurare acoperă doar atât: 50.000 de euro. Acum sunt 244 de persoane aflate în sejururi în diverse destinații din străinătate, cumpărate prin Omnia Turism, din care 158 sunt pe cont propriu, în sensul că trebuie să-și plătească singuri cazarea”, a spus ministrul.

Ministerul Turismului, ANAT, MAI și MAE i-au sfătuit pe toți cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece „conturile agenției au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăți”, se arată într-un comunicat transmis marți de minister.

„Situația creată în urma sinuciderii patronului Omnia Turism SRL este complexă, iar Ministerul Turismului caută soluții pentru mai multe probleme care au fost create de blocarea conturilor bancare ale agenției, imediat după ce s-a difuzat în mass-media vestea morții acestuia.

Într-o primă acțiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a reușit să găsească unele soluții, împreună cu reprezentanții ANAT, MAI și MAE, pentru aducerea în țară a unui grup de 80 de români care au achiziționat pachete turistice de la această agenție, și i-a sfătuit pe toți cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenției au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăți”, se precizează în comunicat.

„Ministrul Mircea Dobre a discutat personal și cu reprezentanții instituțiilor bancare și a reușit identificarea unor soluții legale pentru achitarea unei părți din costurile necesare aducerii în țară a celor 80 de turiști blocați în străinătate.

De asemenea, ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clienții agenției Omnia Turism și cu reprezentanții agențiilor partenere, pentru a găsi posibile soluții de ieșire din această situație”, precizează Ministerul Turismului.

În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasați deja de agenția Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro.

Ministerul Turismului mai precizează că a început „un control” la această agenție la data de 6 septembrie 2017, iar proprietarul agenției a fost invitat, la data de 8 septembrie, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.

„Nu s-a prezentat nimeni din partea agenției Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenției, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat și o sancțiune de 2.000 de lei”. Iar proprietarului companiei „i s-a lansat o nouă invitație de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astăzi). Consecințele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă și ridicarea licenței, în termenul prevăzut de lege”, mai arată instituția.

Potrivit Ministerului Turismului, în urma falimentelor mai multor agenții de turism, înregistrate în ultimii doi ani, instituția a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanță de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care „s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agențiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări”.

„În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă și concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziționate de consumatori”, mai arată ministerul.

În zilele următoare, Ministerul Turismului „va continua căutarea unor modalități de rezolvare pentru cât mai multe dintre problemele create de agenția Omnia Turism”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

2 Comentarii

  1. De ce s-a ajuns aici ? Disparitia unei asemenea sume nu putea sa treaca neobservata pe parcurs, chit ca a fost jucata la bursa. Existau organisme de control financiar si profesional care trebuiau sa se sesizeze, firma era asigurata, iar clientii aveau asigurari Storno si medicala, la care cand suni, nu raspunde nimeni iar dupa ce platesti tu cash, la intoarcere ti se spune ca trebuia sa anunti in 24 de ore. Asigurarile, la noi sunt o adevarata inselatorie publica si sa pomenim doar asigurarea obligatorie RCA sau a locuintelor la risk de probabilitate nula. Tare mi-e teama ca si pensiile astea private, pilonul 2 si 3, se vor dovedi tot o escrocherie, caci tinerii care cotizeaza acum, peste 30 de ani, nu vor mai gasi nici pe mostenitorii celor care le-au papat banii !!! PS: Ce-i porcaria asta de format nou, beta cumva, un indemn spre editia print ?!?

  2. PPS::Cand au fost vandute cele 8300 de pachete pentru 2018, la targul de turism, cumva ? De ce li s-a admis participarea cu tranzactii, cand ei aveau deja probleme. Si inca ceva, avand in vedere suma disparuta, am dori mai multe precizari in legatura cu sinuciderea patronului George Negru, sa nu cumva sa se infrupte altii din bani, ca prea sunt similitudini cu sinuciderea patronului Dan Cndrea de la Hexi Pharma, cea care-si avea sediul in cladirea SRI, fara ca nimeni sa se intrebe, de ce ? PS: Pute iarasi a prosteala pe fatza !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.