UDMR şi obsesia lipelii la guvernare

Duminică seară, după anunţarea cifrelor de la exit-poll-uri, când lumea abia se dezmeticea aflând despre succesul uriaş al PSD şi, evident, posibilitatea ca el să facă alianţă de guvernare cu ALDE, una dintre primele reacţii a fost a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care şi-a oferit rapid disponibilitatea de a intra în gruparea câştigătoare. Anunţul nu a surprins, fiind în obsesia udemeristă de a se afla în faţă, cu mari beneficii pe care le negociază la sânge, obţinând funcţii în tratativele cu nişte politicieni de mucava, ce confundă adesea un guvern şi o guvernare cu o moşie personală şi care, sub pretextul uşor vetust că o atare prezenţă în cabinet „dă bine în afară“, nu fac decât să-şi consolideze poziţiile lor.

Întrebarea normală care se pune acum este: cu sau fără partidul maghiarofon UDMR la guvernare? De ce partid maghiarofon? Întrucât componentele sale sunt strict etnice, alături de maghiari, i-a inclus şi pe secui, şi pe ceangăi, şi pe romii care vorbesc maghiara şi i-a luat cu japca şi pe cei din familiile mixte.

Cred, de aceea, că, în actualul context, liderii PSD, ALDE şi experţii lor trebuie să conştientizeze că o bună parte din succesul foarte important obţinut în premieră după 1990 în Transilvania se datorează reacţiei normale a votanţilor români după tratamentul aberant pe care guvernul Viktor Orban l-a aplicat ţării noastre şi concetăţenilor ei de Ziua Naţională – 1 Decembrie. Din păcate, angajaţi în campania electorală şi atenţi la busuiocul cu care cădelniţau votanţii, liderii partidelor noastre nu au prea reacţionat la un atare gest sfidător şi şocant pe plan diplomatic internaţional, în vreme ce preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş au fost amendaţi copios pentru politica lor naţională lipsită de substanţă, mimată şi plină de falsităţi, pe scurt, contraproductivă.

Dacă echipa câştigătoare a scrutinului parlamentar de duminică nu va ţine seama (şi) de aceste nuanţe, recte votul covârşitor pe care i l-a dat dat în premieră electoratul român transilvănean, înseamnă că dă dovadă de nerealism, obtuzitate politică, nepăsându-i de interesul naţional.

Cine este liderul udemerist ce-şi oferea serviciile pentru a fi aliat la guvernare? Este Kelemen Hunor, cel care, miercurea trecută, întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare oportună invitaţia lansată de UDMR premierului Viktor Orban de a veni la Satu Mare (cu trei zile înaintea alegerilor din România – n.n.) şi ce va discuta cu acesta, dar şi despre tensiunile dintre Budapesta şi Bucureşti, a răspuns că, în cadrul întâlnirii respective, se va face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară.

„Eu am întâlniri periodice, destul de bine programate, de trei-patru ori pe an, cu premierul Ungariei, ceea ce nu este un lucru rău, asta este normalitatea. Tensiunile au plecat şi în momentul în care au fost multe decizii administrative, şi nu numai în România, care au lezat comunitatea maghiară şi care au atacat drepturile obţinute. Din acest punct de vedere, reacţia oficialilor de la Budapesta a fost una corectă, de responsabilitate faţă de maghiarii din România, aşa cum şi România ar trebui să reacţioneze când românii din Valea Timocului sunt intimidaţi, atacaţi şi drepturile lor nu sunt respectate, sau în Ucraina. Cred că aceste reacţii sunt normale şi la aceste fapte au venit şi reacţii pe canale diplomatice şi directe“, a spus el, citat de Mediafax.

La întrebarea cum comentează declaraţiile unor oficiali din Ungaria legate de Ziua Naţională a României, Kelemen Hunor nu numai că nu a răspuns, ci a driblat în stilu-i caracteristic, pretinzând că este interesat mai mult de viitor decât de trecut. Despre prezent – nicio vorbă! „Eu nu prea comentez ce spun demnitarii din Ungaria sau din alte state, dar spun că elemente din trecut ne-au aşezat pe baricade diferite, niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Ceea ce, pentru unii, este bucurie, pentru alţii înseamnă pierdere. Pentru a merge înainte, pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul, trebuie să vorbim cinstit şi corect“, a spus el.

În ceea ce însemna scandaloasa decizie a Budapestei privind boicotarea recepţiilor oferite de ambasadele României de Ziua Naţională, el declara că nu comentează din punct de vedere diplomatic declaraţiile ministrului de Externe al Ungariei privind interzicerea participării diplomaţilor unguri la manifestările de 1 Decembrie, în schimb, cogita că decizia ministrului budapestan de Externe este „logică, după toate aceste declaraţii şi atacuri“.

Aşadar, „decizie logică, după aceste declaraţii şi atacuri“, drept care respectivul lider udemerist se vrea iar în viitorul guvern al României şi, mai mult ca sigur, ar dori un post de vicepremier. Acceptându-l, Dragnea, Tăriceanu şi colegii lor nu vor face decât să-şi semneze de pe acum eşecul în faţa electoratului, nu doar transilvănean.

Oferta lui Kelemen Hunor, plină de sfidare şi dispreţ, aduce aminte de episodul de acum patru ani, când, tot după anunţarea exit-poll-urilor de la legislative, liderii pesedişti şi liberali ai USL savurau uriaşul procent obţinut, doar Victor Ponta înroşea telefonul cu acelaşi Kelemen Hunor, spre a-l anunţa că este binevenit la guvernare. Noroc cu poziţia clară şi raţională a peneliştilor lui Crin Antonescu, care au dezavuat o atare ploconeală inutilă şi stupidă. Totuşi, după ce PNL s-a retras, Ponta s-a dus cu căciula în mână tot la UDMR, ai cărui lideri au obţinut tot ce au vrut ca să intre la guvernare. A fost un câştig pentru ţară şi, implicit, pentru cei ce i-am votat? Tranşant: NU!

Nu ştiu de ce, dar am senzaţia că liderii PSD îşi pierd uzul raţiunii când vine vorba despre UDMR, altfel nu-mi explic cum de au uitat momentul de după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 28 noiembrie 2004, când Adrian Năstase, cotat cu un scor bun, a făcut uriaşa imprudenţă să anunţe public că a încheiat o alianţă electorală cu UDMR, drept care, în al doilea tur, românii transilvăneni l-au sancţionat imediat la urne. A rămas cu acel anunţ.

Pornind de la cele de mai sus şi de la altele, trag nădejdea că Dragnea şi ceilalţi din viitoarea coaliţie au acel realism impus de trecutul recent şi de prezent şi nu vor cădea în capcana unor argumente banale ori circumstanţiale, oferindu-se iar pe tavă unora care se lipesc de guvernare ca marca de scrisoare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.