UE: Turcia să demonstreze că organizația lui Gulen este teroristă

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de dovezi concrete din partea Turciei pentru a considera organizația clericului musulman Fethullah Gulen drept una de natură teroristă, potrivit agenției Reuters.

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăiește în autoexil în statul american Pennsylvania, este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eșuată de lovitură de stat. Gulen a negat însă orice implicare în complotul eşuat și îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze și mai multă putere.

Ankara a catalogat mișcarea lui Gülen (Hizmet) drept Organizația teroristă Fethullahistă (FETO), iar mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu aceasta au fost arestate.

„Cât despre FETO, nu considerăm că este o organizație teroristă, și nu cred că UE își va schimba prea curând poziția”, a declarat oficialul european.

„Nu avem nevoie doar de dovezi circumstanțiale – cum ar fi descărcarea unei aplicații – ci informații concrete substanțiale care să arate că erau implicați(…)”, a afirmat Gilles de Kerchove într-un interviu pentru agenția de știri Reuters.

În urma tentativei eşuate de lovitură de stat militară din Turcia, autorităţile de la Ankara au declanşat o amplă campanie de pedepsire a persoanelor suspectate că ar fi participat la această acţiune. Sute de mii de persoane au fost demis din funcţii, iar zeci de mii oameni au fost arestaţi, inclusiv mulţi oponenţi ai preşedintelui Recep Erdogan.

Măsurile represive luate de Ankara, care au vizat inclusiv jurnalişti străini, au provocat o reacţie dură din partea multor ţări UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Europa are dubla masura. De ce in cazul turcului Gulen nu are nevoie de „dovezi circumstantiale”, acestea nefiind luate in considerarare, fiind respinse de onorabila UE, iar in cazul Romaniei UE se da cu koorul de pamant sa ramana legile justitiei asa cum sunt, adica si dovezile circumstantiale, citeste banuielilile rezonabile ale lulutzelor, sa te bage la bulau?

  2. UE și Departamentul de stat să ne convingă că parte din DNA și parte de justiție, folosind actualele legi ale justiției, nu este antiromânească și ca nu a încălcat drepturile omului.

  3. Dle Yorga legile justiției vor rămâne așa cum sunt nu din cauza UE, ci din cauză că masivului prim ministrul i-a fost frică să le legifereze varianta coerentă și fundamentată a domnului profesor Toader, prin Asumare guvermamentală. Și cu actualul prim ministru PSD-ul dovedește: Parturiunt montes nascitur ridiculus mus.

    • Eu cred mai degraba ca trimiterea legii de la guvern la parlament are o alta cheie: Parlamentul este unica autoritate legiutoare in Romania . Parlamentul ca expresie a vointei cetatenilor exprimata la vot are si o greutate mai mare in raport de guvern (ma refer la nivelul de legiferare ) … asadar odata adoptata legea prin vot majoritar ( de stiu ca unora nu le place asta si spun aberatii gen ” dictatura majoritatii
      parlamentare”) , LEGEA VA FI ACCEPTATA DE TOTI !!!
      Cat despre Turcia… lasati-o in pace… are cine sa o conduca…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.