UE va aplica taxa de carbon pentru importurile de energie, oțel și îngrășăminte

Importurile de electricitate, produse siderurgice, îngrășăminte chimice și aluminiu făcute de țări din UE din țări din afara UE vor fi taxate pe baza emisiilor de carbon, potrivit unui draft elaborat de Comisia Europeană. Astfel, producătorii europeni de produse similare se vor proteja de concurența neloială, în materie de prețuri, venită din țări care nu plătesc niciun fel de ecotaxe, permițându-și astfel să vândă mai ieftin.

Sistemul poartă numele CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) este construit ca să egalizeze tratamentul pentru astfel de produse, care în UE sunt taxate în funcție de emisiile de carbon, dar în restul lumii nu.

De exemplu, în România: Complexul Energetic Oltenia, producător de energie pe bază de cărbune, este obligat să cumpere certificate de emisii – unul pentru fiecare MWh produs, care acum costă 50 de euro, dar România importă energie electrică din Ucraina sau Balcanii de Vest unde nu există această taxă. De asemenea, fabricile de îngrășăminte, atâtea câte mai sunt, cumpără gaze la preț de piață și au costuri mari cu ecotaxele. Turcia, Rusia, Ucraina, statele caucaziene , spre exemplu, nu au astfel de probleme, și exportă fertilizatori aici, concurându-i neloial pe producătorii locali.

Înregistrare și taxare

Orice firmă din Uniunea Europeană care va importa produsele de mai sus trebuie să se înscrie într-un registru și să obțină un fel de autorizare de la Autoritatea CBAM. Ulterior, aici va trebui să depună declarațiile de import, unde va arăta cantitatea de bunuri importate care fac obiectul taxei de carbon.

Autoritatea va emite certificate CBAM, cam ca mecanismul prin care se emit acum certificatele de carbon. Prețul acestui certificat va fi stabilit ca medie a prețului pentru certificatele de carbon, legiferat prin actualul mecanism EU-ETS (EU Emissions Trading System) rezultat din cotațiile de pe platformele de tranzacționare unde se comercializează acum certificatele de carbon. Importatorii de energie electrică, produse siderurgice, ciment, aluminiu și îngrașaminte chimice vor fi obligați să cumpere aceste certificate, proporțional cu volumele importate, într-un număr egal cu emisiile de carbon rezultate din fabricarea acestor produse. Pentru energia electrică certificatul CBAM va fi calculat în euro/MWh, iar pentru celelalte produse în euro/tona metrică.

Fiecare importator va trebui ca, la data de 31 mai, să facă dovada deținerii numărului de certificate CBAM corespunzătoare volumelor importate în anul precedent. Dacă nu sau dacă a dat declarații false care să conducă la diminuarea acestei contribuții, va plăti o amendă. Aceasta va fi de trei ori valoarea certificatelor care nu au fost achiziționate, plus obligația de a le cumpăra. În caz de abateri repetate, firma respectivă nu va mai avea dreptul să importe bunurile respective în statele UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1056 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Mă scuzaţi că mă interbag: importul de gaze al Germaniei de la ruși se încadrează la import de energie sau la import de desfundător nazal?

  2. Astia vor pune taxa si pe oxigenul eliberat de plantele de apartament sau gazonul din curte, nu doar pe dioxidul de carbon.
    Vor pune taxa si pe lumina zilei, iar poporul imbecilizat va accepta, chiar va spune ca asa e corect. Vedem acum cu pandem ia cat de zombizata e populimea informata din sursele oficiale, sursele gen umedigi.

  3. Rezultatul va fi un val de scumpiri, fiindca in Europa nu se mai produce mare lucru….

  4. Viața bate filmul.
    Sînt bănuitor, nu mai iau de bună nimic ce vine dinspre cei pe care-i lăsăm să ne conducă dar, nu de puține ori, rămân mut, nu mai știu ce să zic. Pînă unde merge binele mai poți ghici, răul, niviodată.

  5. Sa plateasca prostii pana or sa ramana fara izmene pe ei.Au vrut tara ca afara ,o au.Si inca nici nu stiu ce ii asteapta.

  6. Deci asta inseamna ca toate produsele se vor scumpi masiv pentru ca Europa nu produce decat medicamente,mancare,ceva masini industriale si masini auto. Ma intreb oare nimeni din parlamentul UE nu ii intreaba de sanatate pe functionarii astia care traiesc pe o alta lume si obliga oamenii la scumpiri si greutati pentru ca ei sunt setati ideologic sa faca doar un anumit lucru?

  7. Acum cand suntem cu industria la nivelul din perioada Epocii de fer , va ganditi sa protejati prin taxe industria germana , ca a noastra e sublima . Gradatii romani au dezvoltat-o la nivelul de nanoindustrie , din prea multa iubire de patrie.

  8. Se vor impozita , cum se vor distribui banii rezultati? Mie nu-mi place amestecul acesta in fiscalitatea statelor . E un abuz care se incearca si in justitie . Ar trebui ca fiecare stat sa taxeze cifra de afaceri a companiei realizata pe teritoriul respectiv . Afara cu birocratia UE .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.