UE va publica un regulament care prevede „Raționalizarea” energiei

Comisia Europeană elaborează planuri pentru a ajuta țările UE să diminueze cererea de gaze fosile și, dacă este necesar, să restrângă consumul în fața unei „deteriorări probabile a perspectivelor privind aprovizionarea cu gaze” în această iarnă, potrivit unor surse politice, consultate de Euractiv 
În ultimele luni, livrările de gaz din Rusia au scăzut în „încercarea deliberată de a folosi energia ca armă politică”, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că Europa va avea suficiente rezerve pentru a trece de iarna viitoare. Deja, aprovizionarea statelor baltice, a Poloniei, Bulgariei și Finlandei a fost oprită. Aprovizionarea Germaniei, Danemarcei, Țărilor de Jos și Italiei a fost redusă, iar fluxurile prin Nord Stream 1, cea mai mare rută de import către UE, au fost reduse cu 60%.
„Nu există niciun motiv să credem că acest model se va schimba. Mai degrabă, o serie de semnale, inclusiv ultima decizie de a reduce în continuare furnizarea către Italia, indică o deteriorare probabilă a perspectivelor privind aprovizionarea cu gaze”, afirmă Comisia într-un nou document de politică. Documentul de politică, care urmează să fie publicat miercuri (20 iulie), are un titlu auto-explicativ: „Economisiți gazul pentru o iarnă sigură”. În timp ce UE a prezentat în luna mai planuri de eliminare treptată a combustibililor fosili ruși și de consolidare a securității aprovizionării sale, independența energetică totală față de Moscova nu a fost prevăzută decât în cel mai bun caz până în 2027. În prezent, UE trebuie să se pregătească pentru „riscul considerabil” de oprire completă a livrărilor de gaze rusești în acest an, avertizează Comisia.
Regulamentul UE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, adoptat în 2017, definește trei niveluri naționale de criză: „Alertă timpurie”, „Alertă” și „Urgență”.
În prezent, UE se află în stadiul de alertă timpurie, dar la 20 iulie va trece la stadiul de alertă, se arată în document. Aceasta înseamnă că „există informații concrete, serioase și fiabile potrivit cărora ar putea avea loc un eveniment care ar putea duce la o deteriorare semnificativă a situației aprovizionării cu gaze și care ar putea duce la declanșarea nivelului de urgență în mai multe state membre”.
Această situație necesită instrumente care să reducă cererea de gaze, o monitorizare și o informare zilnică sporită, măsuri pentru industrie în vederea reducerii cererii, trecerea de la gaz la alți combustibili și obligarea clădirilor publice să limiteze încălzirea la 19°C și răcirea la 25°C, cu excepția cazului în care acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic.
Planul de reducere a cererii
Potrivit proiectului de document de politică, sistemul de gaze al UE a „mai mult decât compensat” cele 25 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de importuri reduse de gaze rusești, cu 35 mld. mc de gaze naturale lichefiate suplimentare și gaze prin conducte importate din alte părți. Cu toate acestea, conform simulărilor efectuate de operatorii europeni de sisteme de transport de gaze (ENTSOG), o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești ar avea ca rezultat „probabil” faptul că UE nu și-ar atinge obiectivul de stocare de 80%, putând ajunge „până la 65% – 71%”, ceea ce ar duce la un deficit de 20 de miliarde de metri cubi în timpul iernii.
Acest lucru înseamnă că mai multe țări din UE ar risca „să rămână foarte sărace până la sfârșitul iernii”, ceea ce ar face dificilă refacerea aprovizionării pentru anul următor.
Pentru a anticipa acest lucru, „planul de reducere a cererii” propus de Comisie are în vedere reducerea consumului de gaze de către grupurile protejate, cum ar fi consumatorii și serviciile cheie, precum și de către grupurile neprotejate, cum ar fi industria. De asemenea, are în vedere măsuri mai extreme de reducere a consumului, dacă situația devine critică.
„O acțiune coordonată acum va fi mai eficientă din punct de vedere al costurilor și va perturba mai puțin viața noastră de zi cu zi și economia decât o acțiune improvizată mai târziu, când rezervele de gaz ar putea fi reduse”, se arată în proiectul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații.
Consumatorii „protejați” sunt îndemnați să contribuie și ei
 
În conformitate cu Regulamentul din 2017 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, consumatorii vulnerabili care „nu dispun de mijloacele necesare pentru a-și asigura singuri aprovizionarea” sunt protejați în temeiul legislației UE. Această definiție acoperă gospodăriile private, serviciile sociale esențiale și întreprinderile mici.
Regulamentul a introdus, de asemenea, un mecanism de solidaritate prin care țările UE „trebuie să se ajute reciproc pentru a garanta întotdeauna aprovizionarea cu gaze a celor mai vulnerabili consumatori”, chiar și în situații grave de aprovizionare cu gaze. Dar, în timp ce cetățenii sunt protejați, Comisia Europeană prezintă măsurile de economisire a gazelor care pot fi luate pentru a evita restricțiile în alte sectoare.
Printre acestea se numără „economii mari” la încălzire prin utilizarea campaniilor de economisire a gazelor destinate gospodăriilor, inclusiv prin reducerea termostatelor cu 1°C și prin impunerea reducerii încălzirii clădirilor publice, a birourilor și a clădirilor comerciale la 19°C. De asemenea, Comisia Europeană solicită țărilor UE să analizeze posibilitatea de a renunța la gaz pentru a mai folosi combustibili pentru producerea de energie electrică, inclusiv cărbune și energie nucleară.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1067 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. E vorba doar de a ne ține în lanțuri și prin energie.
    De aceea ne mint și ne prostesc a crede, după facultăți, că hidrocarburile sînt din putrefacție și astfel se vor termina cînd acestea sînt anorganice, hidrogen și carbon, se fac neîncetat în adîncul pămîntului la temperaturi și presiuni mari.

  2. Dar de ce? Să depindem de vreme sau de gazele scumpe și proaste ale amerlocilor devianți?
    Ce faci iarna cu voltaicele?

  3. La rezolutii si regulamente, care mai de care mai aberante, politrucii UE sunt asi. Dupa ce au generat si acutizat criza energetica si a gazului, acum ne pragatesc de frig si austeritate.

  4. TU-I IN MESTECATOARE DE DROGATI,CU AJUTORUL LOR CU TOT!

  5. Hai că planul e simplu. Noi l-am mai trăit. Mai punem o pătură și e rezolvată criza. 2 ore de program TV, și ăla doar reclame și 2 ore de internet zilnic. Simplu.

  6. Trecerea la „energia verde” sau alte surse energie diferite de ce deja exista, se face cu ingineri nu cu Greta Trotineta sau alte citoare de discursuri din care nu pricep nimic.

    „Raționalizarea” era si prin socialism dnumai ca acolo nu s-a inchis industria din contra. India si China nu sunt dispise sa se sacrifice asa sa se afle in treaba sa renunte la carbuni.
    Efectiv unii de saracie nu isi permit.

  7. Multa Mvie Bruxelului si sustinatorilor sai. UE = CEAUSISM

  8. „încercarea deliberată de a folosi energia ca armă politică” – bun și atunci sanctiunile economice aplicate de u€ ce fel de armă sunt oare ❓? Masochistă?! Dam cu dtt economic ca să vină bumerangul înapoi ca „armă politică” ??

  9. In pandemie in primele luni nimeni nu mai asculta de Bruxelles. UE a incetat sa existe fiecare stat actiona independent. Competentele UE sunt la baba Ursula si spagile luate de la Big Pharma frarierii trebuie sa plateasca vaccinurile contractate in prostie. In gestionarea crizei eneegetice UE se comporta la fel unde nu e cap vai tarile participante. Plin de Rarea Bogdan.

  10. Mai bine acceptam 100 lei de la Ceausescu… Cred ca acum ne era mult mai bine chiar si cu acel regim AUTOCRAT (nu DIKTATURA, cum ne-a spalat creierasele „#lumea#libera”).
    Amerlocii cand au furat tot din piata de imobiliare si au declansat criza din 2008-2009, au aplicat masuri COMUNISTE pentru „redresare” si au NATIONALIZAT datoriile hotilor ! China a trecut surprinzator de bine peste acel soc economic mondial pentru ca are in general o economie PLANIFICATA ! (comunista)…
    Cei care au suferit cel mai mult in criza provocata de #lumea#libera au fost tarile in curs de dezvoltare, pentru ca profiturle au fost redirectionate rapid catre HOTII din #lumea#libera !
    Cine a raspuns pentru acel dezastru ? Unul care a furat „numai” 55 melearde, fata aia de la „PanamaPapers” si altii care au dezvaluit lumii cum se fac afacerile si politica in „lumea#libera” (Snowden, Asagne).
    Urmeaza ceva mult mai ingrozitor, planificat de „elitele” din „#lumea#libera”, dar „Putin e de vina”
    Slava !

  11. Păi să le fie clar tuturor bre,.. Eu nu vreau scuze și justificări, ci un trai normal, mai ales după ce UE iar nu rusul au creat aceste prețuri de energie..pe care incă le achit.. Nu vreau să vină pe sticlă patriotu imbecil, care să mă convingă cu ”putin”..E incă vară și are incă variante,. Să purceadă la treabă,..Altfel,..ajunge la zid,. european,..Cu siguranță,.

  12. Incet incet derbedeii astia de la EU o sa publice si un regulament cit avem voe sa mancam si sa bem apa.Dragilor,nu vedeti ca astia isi bat joc de noi si pas cu pas ,ne constring de la toate drepturile si libertatile pe care le aveam inainte ? Chiar in halul asta am ajuns incit sa fim obligati sa facem tot ce ne recomanda sau ne impun acesti derbedei ? Si sa zicem ca nu vom face nimic din ce ne dicteaza derbedeii ce poate sa ne faca ,afara din casa noastra, nu cred ca sint in stare sa ne dea ? Trebue sa fim uniti intre noi de acum inainte ,altfel acesti derbedei ne vor ingenunchia definitiv !

  13. „Regulamentul a introdus, de asemenea, un mecanism de solidaritate prin care țările UE „trebuie să se ajute reciproc pentru a garanta întotdeauna aprovizionarea cu gaze a celor mai vulnerabili consumatori”… ca Germania, Italia, Beliga, Austria…
    Adica astia refuza sa cumpere de la rusi cu contracte pe termen lung si atunci ce-si zic? Ia sa luam noi gazul exploatat prin romania si pe cel din Ungaria daca ungurii au fost destepti ai au cumparat.

  14. Povestea cu drobul de sare.
    „O sa ne taie rusii gazele la iarna”. Pai de unde stiti, a zis Jurma?
    Iar pentru cine mai are un dram de memorie, UIE s-a batut cu pumnul in piept ca nu mai ia gaze de la Putin si aduce gaze lichefiate din SUA.
    Bashinile lichefiate ale lui Biden, nici macar pe astea nu le-au adus.

  15. Cum se rezolva UE inchideti robinetele ca meletzeanul Raresh Bogdan va taie taie amenzi. UE la pupicurism mai tare ca-n socialism.

    La iarna o sa vina caca maca cum ca eurocratzii are mereu drepate. Noroc ca este mai putin nevoie de caldura in sezonul rece.
    UE urmareste interesele unor minoritati s-o puna pe Kovesi sa suspende fondurile de PNRR ca turnatoria USRista, nu este stipulata in texul de lege.

    Mai mult n-ai ce sa le ceri.

  16. Nu contează în ce stare de urgență vom ajunge. Vom fi cu adevărat fericiți, indiferent de privațiunile îndurate, numai și numai când armata ukrhainiană va ajunge în Siberia cu Zselenesku în frunte. Fericirea asta ne va încălzi puternic sufletele noastre cu adevărat ieoropene și solidare. Nu ne trebuie nimic de la ruși nici măcar de pomană.

  17. „Planul de reducere a cererii” care va duce la reducerea poluarii este de a creste preturile. Timmermans a spus inca din vara trecuta. Crescand preturile mult, trecem mai repede la energia verde, adic la „green deal”.
    Va fi interesant, mai ales ptr tinerii care n-au apucat „iepoca de aur”. Sa vezi cum saracesti accentuat si sa poti cumpara doar necesar ptr a apuca si ziua de maine.
    Am vazut reclama la TV nemtesc in care sunt invatati nemtii sa se incalzeasca l ao lumanare.
    Dar nimeni nu-i invata pe nemti (si restul de europeni) cum poti trai cu bebelusi si copii mici la 14-15 grade in casa (stationar adica) si cum va fi sa se taie curentul zilnic. De ce si cat vom manca nici nu pomenesc.

  18. Locuitorii din Marea Britanie au fost nevoiți să înlocuiască șamponul cu detergent de vase din cauza creșterii prețurilor în țară. Acest lucru este raportat de Mirror, citând date de la organizația de caritate Freedom4Girls.

    Reprezentanții fondului spun că, în acest moment, multe familii sunt nevoite să economisească din alimente și produse de bază, în special produse de igienă personală. Britanicii au început să folosească gelul de spălat vase nu numai pentru scopul propus, ci și ca șampon și detergent de rufe.

    „Când nu sunt suficienți bani, trebuie să recurgi la măsuri disperate pentru a economisi bani. Cel mai ieftin lichid pentru vase costă 50 de pence. Organizațiile de caritate oferă detergent gratuit pentru rufe, dar nimeni nu îl ia. Din cauza prețurilor ridicate la energie, oamenii au abandonat spălarea mașinilor”, spune directorul general al Freedom4Girls, Tina Leslie.

  19. Unde se face incarcarea la statia GPL mai rationalizeaza UE butelia

  20. E de constatat faptul istoric că Ceaușescu era un mare vizionar și le-a luat-o cu mult înainte urangutanilor din vestul ieoropei. De-aia agenturili străine l-au săpat și-au furat patentul de la noi. Invidia.

  21. Ce-i ala Regulament, e facut ca la fotbal, sa fie incalcat ? Alt nume n-ati gasit pentru ceva orientativ, neobligatoriu ?

  22. Jegurile puteau fora în Marea Nordului spre Islanda și în Baltica după gaze, ca să nu mai vorbim de impoturile care puteau fi aranjate cu Nigeria și Ruanda înaintea Chinei.Toată dorsala Atlantică e ciuruită de zăcăminte de petrol și gaze pentru că crusta e împinsă în sus! De Golful Mexic și Caraibe nu mai spun, sunt locuri unde metanul bolborosește la suprafața apei.Mai sunt și zăcămintele de hidrat de metan, sute de mii, milioane de tone în zone accesibile dar leprele au o agendă, agendă de obișnuit omul de rând cu cătușele omului nou, socialist! O obsesie tâmpă de pe vremea lui Stalin, rumegată și de Dej și de Ceaușescu.Arunci comunismul pe ușă și-ți intră pe geam! Masculul și femela lui, albi,”cisgenderi” (ce termen tâmp!!!) trebuie obișnuiți cu lingurița de rahat zilnică, cu foamea, ei trbuie dresați tovarăși! Li s-a ridicat bunăstarea la cap, nu mai ascultă ce li se ordonă! Nu mai știu de stăpân!!! Auzi, vor mâncare, căldură, medicamente!!!Adăpost! Marș la cușcă, plozii la canal iar la boli, eutanasia!Unde vă credeți?!! Cam asta e crema babuinilor universitari din vest și a infractorilor cu gulere albe pe care îi ling.Ăsta e viitorul care ni se pregătește.The…ohhhh…brand new world.Sau Squid Game, tot aia.

  23. Tineti minte cand mergeti sa votati la viitoarele Europarlamentare, de cat o sa suferiti de acum pana atunci… dupa cat o sa platiti iarna asta, din primavara viitoare cand scot astia toate subventiile la energie, si dupa ce va reorganizeaza astia taxele si impozitele, de o sa ajungeti sa va mutati la tzara

  24. De când e lumea morții n-au avut nevoie de căldură. Trebuie redusă cererea. Avem coronavirus, avem vaccinuri că Câtzu, vizionar cum este, a prevăzut situația, avem un Arafat competent. La treabă! Să reducem cererea, tovarăși!

  25. Da, nu e nici o problemă bruxellezilor…
    La iarnă veți aduce populația Europei la disperare, care va ieși masiv în stradă în toate țările, vă vor mătura pe toți fandosiții eco-fascisti de la putere. Vor fi mari turbulențe, naționaliștii vor prelua puterea peste tot și vor fi exit-uri din mizeria UE.

  26. Ce treaba are ue cu rationalizarea energiei din Ro ?Poate doar ca sa forteze tarile care au energie mai mmulta sa dea tarilor mari consumatoare si cu industrie dezvoltata ,adica cei saraci vor da din portia lor celor bogati .Precis se va gasi un Lenes si un Popescu care vor semna cu ochii inchisi orice acord privind „rationalizarea” enerigiei din Ro. In timpul asta se dau 500 de miliarde pentru intretinerea situatiei / atmoserei de razboi si implicit a crizelor aparent artificiale intre care se numara si cea energetica.

  27. Mai trebuie UE sa-l publice si-n ziarul „Scanteia” si retrain anul 1985 din epoca de aur…istoria se repeta din nou…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.