Un american zice, un director din DNSC demisionează

Demisie cu cântec în fruntea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Maria-Manuela Catrina nu mai ocupă funcția de director adjunct după declarațiile făcute de fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman.

„Urmare a publicării în Monitorul Oficial, vineri, 14 iunie 2024, a Deciziei Nr. 194 a Prim-ministrului României, relațiile de muncă ale doamnei Maria-Manuela Catrina cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au încetat, cu efect imediat. Toate sarcinile, rolurile și responsabilitățile sale anterioare au fost preluate de către domnul Dan Cîmpean, Directorul DNSC“, precizează DNSC. 

Decizia la care se face referire

„Avand in vedere Cererea doamnei Maria-Manuela Catrina, inregistrata la Cabinetul prim-ministrului cu nr. 5/5.439 din 13 iunie 2024 (…) prim-ministrul emite prezenta decizie. La data intrarii in vigoare a prezentei decizii, doamna MariaManuela Catrina se elibereaza, la cerere, din functia de director adjunct al directorului Directoratului National de Securitate Cibernetica, cu rang de subsecretar de stat”, se mentioneaza in Decizia publicata in MO.

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii,  a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce – IT Chapter, la sfârşitul lunii mai, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

El a mai subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

„Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând  Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

 

Maria-Manuela Catrina a ținut să facă lumină în acest caz printr-o postare amplă pe pagina sa de socializare.

„Ultimul an jumate a fost intens si plin, cu multe proiecte realizate in zona securitatii cibernetice, dar cu un consum si un efort personal mai mult decât e normal. Multumesc in primul rand comunității de cyber si partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi impreuna. Și mulțumesc micii, dar inimoasei echipe pe care am construit-o și cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil.
Am decis sa îmi prezint demisia întrucat in actuala formula sunt limitata in demersul de punere in practica a proiectelor care conteaza pentru România.
Sunt și raman înainte de toate un om politic, asa încat decizia a fost luata cu consultarea colegilor de partid. Valorile se trăiesc și această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu față de valorile constițutionale democratice.
Voi rămâne în continuare partner în construcția unei securitati cibernetice robuste și susținător al intereselor naţionale, și sper ca această decizie să fie un punct de reflecție pentru toți cei implicați în guvernarea și protecția ţării noastre.
 Mereu sunt noi proiecte importante in care ma voi voi implica activ cu aceiasi energie si dedicare”, a scris Maria-Manuela Catrina pe pagina sa de Facebook.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

 1. Eu as verifica in primul rand,cat de ‘romanca ‘este d-na Catrina
  Al doilea,gura pacatosului adevar graieste

 2. Eu as verifica in primul rand,cat de ‘romanca ‘este d-na Catrina
  Al doilea,gura pacatosului adevar graieste
  Al treilea rand,doar nu credeti ca China doarme in bocanci
  Coldea presedinte,Drumbava prim ministru!

 3. I-am vazut pagina facebook, multumesc pentru legatura, @Cotidianul. O descalifica. Cultura putina, impresie generala proasta, pentru o figura aflata la vârful piramidei sociale din tara, ferventa sustinatoare a Ci-ciolacului si PDS-ului a carui membra e si care-a distrus România. Nu stiu ce-o fi scris Zuckermann despre tipa care, însa, e la imaginea Ci-ciolacului: mediocritate aurita. Nu stiu de ce fel de „securitate cibernetica” s-o fi ocupat, sincer habar n-am daca o fi având talent pentru asa ceva. Mai degraba de-a pune-n pericol o comunitate nationala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.