Un fost electrician, la șefia ANRE

Deputatul PSD Dumitru Chiriță, fost electrician până în 1990 și absolvent al unei facultăți particulare, a fost votat luni în cadrul comisiilor reunite de specialitate din Parlament pentru un mandat de cinci ani în funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Zoltan Nagy-Bege din partea UDMR a fost propus pentru funcția de vicepreședinte, iar pentru cele două funcții de membru în comitetul de reglementare al ANRE – Gabriel Gheorghe și Cornelia Sulger.

Propunerile comisiilor vor fi supuse la vot miercuri, în plenul reunit.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților, între anii 1981 – 1990 Dumitră Chiriță a fost electrician șef tură – IDEB.

CV-ul lui Chiriță:

 • Data şi locul naşterii: 07.04.1963, Com. Tărtăşeşti, Jud. Dîmboviţa
 • Domiciliul: Municipiul Bucureşti
 • Stare civilă: căsătorit, 2 copii

Studii şi specializări

 • Universitatea Nicolae Titulescu – Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale
 • Universitatea București – Facultatea de Drept – Master „Relaţii de muncă şi industriale”
Activitate profesională
 • 1981 – 1990 – Electrician Şef tură – IDEB
 • 1990 – 2000 – Preşedinte – Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”
 • 1990 – 2011 – Preşedinte – Sindicatul Liber Independent „Energia”
 • 1996 – 1999 – Vicepreşedinte – Blocul Naţional Sindical
 • 2000 – 2004 – Deputat
 • 2004 – 2008 – Vicepreşedinte – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
 • decembrie 2008- prezent – Deputat
 • decembrie 2008- prezent – membru al Comisiei pentru industrii şi servicii

Funcţii, activităţi într-un partid politic

 • 2000 – 2014 – Membru PSD
 • 2001 – 2014 – Membru Consiliul Naţional PSD

„Cert este că pleacă la drum cu un foarte mare handicap, în sensul că sunt foarte multe reglementări netranspuse și este o situație confuză și foarte neclară în piața de energie electrică și în ceea ce se dorește a fi piața de gaze naturale”, a declarat, luni, la finalul audierilor, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședinte al aceleiași comisii, s-a declarat nemulțumit de rezultatul votului.

„Mie mi s-a părut ceva strigător la cer. L-am întrebat pe președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, care este și secretar de stat în Guvernul României, domnul Gabriel Gheorghe, cât este prețul la înmagazinare și mi-a spus ceva de genul 720 de lei pe MWh, în condițiile în care acest preț este de 21 de lei pe MWh la Romgaz, companie pe care o conduce, iar prețul gazelor la consumatorul final este 120-130 de lei pe MWh. Pe oamenii ăștia îi punem în comitetul de reglementare al ANRE. L-am întrebat dacă este membru de partid și a recunoscut că este ALDE. În ultimele zile am făcut tot felul de acțiuni vizavi de politizarea excesivă pe care Ministerul Energiei și ALDE o fac în companiile de stat, însă așa ceva este inadmisibil. Dacă tot e politic, să vină cu oameni competenți, dar cu asemenea oameni este greu să crezi că ANRE va funcționa mai bine”, a spus Popescu.

Comisia economică, de industrii și servicii din Senat și Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților i-au audiat luni pe candidații care și-au depus CV-urile pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte și membru în comitetul de reglementare al ANRE.

Cei care s-au înscris pentru aceste funcții au fost Niculae Havrileț, Emil Calotă, Zoltan Nagy-Bege, Gheorghe Barbu, Mihai Albulescu, Marian Cernat, Mihai Râmniceanu, Honorel Soreață, Dumitru Chiriță, Luminița Lupului, Radu Cosmin Bădiță, Corina Murafa, Gabriela Moroianu, Mihai Nicolae Cătălin, Florin Rădoi, Radu Mircea Ion, Sorin Adrian Vasilescu, Gabriel Gheorghe, Marius Sorin Bota, Dănuț Andrușcă, Camelia Sulger și Crum Mitricof.

Pe 22 octombrie expiră mandatele a patru din cei șapte membri ai comitetului de reglementare al ANRE, funcții ocupate momentan de Niculae Havrileț (ca președinte), Emil Calotă (vicepreședinte), Zoltan Nagy-Bege și Gheorghe Barbu.


Recomanda
Author

6 Comentarii

 1. Foarte Bine ! Si ce daca a fost electrician acum 28 de ani !! Nimeni nu se naste inginer, doctor sau ministru !!?? Mai importanta este pregatirea, caracterul…etc

  • Nu-i grav ca a fost electrician, GRAV e ca nivelul de Educatie e praf! Absolventi ai fabricilor de diplome, TOTI cei din Guvernul Tudose sunt scoliti pe seara, adica NU prea au pus piciorul in salile de curs, dar au primit dupa un numar de ani o Diploma cu care Partidul te face Minsitru! Vedem asta la aproape TOTI Minsitrii Guv Tudose! Paul Stanescu a fost tractorist si a absolvit la FF(Fara Frecventa cum era in vremea comunismului!) o facultate la care rpobabil ca nu a prea ajuns de multe ori! Asta e grav, sunt semianalfabeti, Fara educatie solida necesara in functii INALTE in statul roman!

  • Omul reprezintă succesul,visul romanesc atins printre alții de ceașcă Nicolae model demn de urmat si urmat chiar de multi asemenea lui si in zilele noastre.Sa ne trăiască votanții,ura,ura,ura!

 2. Decat unul plin de diplome, fara experienta in energetica, mai bine unul fost sef de tura. Totusi nu toti idiotii ajungeau sefi pe vremurile socialiste.

Comentariile sunt închise.