Un medicament ieftin oprește sângerarea la naștere

O descoperire recentă în ceea ce privește încercarea de a opri sângerările tinerelor mame la naștere pare să reducă numărul deceselor cu o treime. Este vorba de un medicament ieftin care ar putea să oprească sângerarea și care ar putea schimba practica în toată lumea, spun cercetătorii, citați de BBC World Service.

„Hemoragia post-partum este principala cauză de mortalitate maternă la nivel internațional. La fiecare șase minute o femeie moare din această cauză. Un medicament ieftin, despre care experții susțin că poate opri sângerarea cauzată de accidente recente, poate salva viețile a zeci de mii de persoane din întreaga lume, dovedindu-se eficient inclusiv în cazul hemoragiei post-partum“, explică Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.

Invenția unor japonezi

În fiecare an 100.000 de femei mor din cauza unor sângerări masive care apar imediat după naștere. Un studiu internațional publicat în The Lancet sugerează că „acidul tranexamic“ ar putea reduce numărul deceselor provocate de astfel de sângerări cu o treime. Acesta împiedică cheagurile de sânge să se spargă, astfel încât sângerarea devine mai ușor de oprit. A fost inventat de soții Shosuke și Utako Okamoto din Japonia, în anul 1960, dar nu au putut convinge medicii să-l încerce și pentru hemoragii post-partum. A fost însă aprobat și folosit de femei în perioadele de menstruație. Și aici aproape că povestea s-a terminat. În cele din urmă, un studiu al unor experți internaționali a fost făcut în 193 de spitale din Asia și Africa. Profesorul Utako Okamoto a murit la vârsta de 98 de ani, imediat după ce 20.000 de paciente s-au înscris să participe la studiul care a demonstrat, în final, că a avut dreptate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.