Investiţie israeliană în retehnologizarea Termocentralei Mintia

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat luni că statul român se află în discuții avansate cu Israel Electrica Corporation pentru retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, scrie Glasul Hunedoarei. Potrivit ministrului, compania a transmis o scrisoare de angajament în urmă cu trei săptămâni. Toma Petcu a precizat că investiția ar fi estimată la circa un miliard de euro pentru patru grupuri a câte 100 de MW.

„Suntem pe cale să pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar și conversia unor grupuri pe gaz, împreună cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discuții avansate cu această companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Petcu. Ministrul a declarat că este vorba de un proiect în valoare de un miliard de euro. „În primăvară am fost contactați de compania Israel Electric, care aparține statului israelian. Este o societate de producție, transport și furnizare a energiei electrice, care deține 80% din piața din Israel. Au interesul să dezvolte în parteneriat cu noi la centrala de la Mintia o producție mixtă –  cărbune și gaz. Au făcut o analiză timp de șase luni asupra oportunității, posibilității și realizării  acestei investiții”, a mai declarat Toma Petcu. El a adăugat că, în urmă cu trei săptămâni, boardul acestei companii a luat decizia și a transmis o scrisoare de angajament că au interesul să vină să investească împreună cu statul român în acest proiect. „Suntem în faza în care realizăm un memorandum care va fi aprobat în Guvern. Este un proiect care ne interesează pentru că România este puțin dezechilibrată pe zona de producție, 80% din producție o avem în sud, iar în zona de nord foarte puțină. Estimarea este de un miliard de euro, dar cifre concrete vom avea la finalul studiului. Patru grupuri a câte 100 de MW”, a mai spus ministrul Energiei.

Investiție aproape finalizată la Paroșeni

Termocentralele Mintia și Paroșeni, care funcționează pe huilă, fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Totodată, în acest an va fi finalizată o instalație de desulfurare și șlam dens pentru grupul 4 de la Paroșeni, în valoare de 65,4 milioane de lei, proiectul fiind finanțat de Banca Europeană de Investiții. „În acest moment, în care vorbim, investiția este realizată în proporție de 97%, iar termenul de finalizare este finele acestui an. Prin această investiție, grupul 4 Paroșeni devine primul grup din România conform cu noile valori limită de emisie admise de Uniuniea Europeană”, a precizat Toma Petcu.

Complexul Energetic Hunedoara este o companie cu probleme financiare foarte mari. De altfel, anul trecut s-a încercat de două ori demararea procesului de insolvență. Anul acesta, pierderile au fost reduse în urma creșterilor uriașe ale prețurilor la energia electrică. Prețul mare la energia electrică a ajutat CE Hunedoara să își reducă pierderile cu 80% în 2017, până la o pierdere de 169 milioane de lei, în prima jumătate a anului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Sa intelegem ca ii scadeti puterea care acum este de 200mwora .Nu vad de ce nu o lasati asa , ca mare lucru sa mai bagati si un arzator de gaz in cazan , nu e .

  2. Seamana cu retehnologizarea avioanelor. Dupa aia, nu mai sunt bune de nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.