Un nou pas spre marele război din Orientul Mijlociu

Saad Hariri

Reacțiile venite după demisia surprinzătoare a premierului Libanului, Saad Hariri, în urma unui anunț făcut nu în țară, ci din Arabia Saudită, arată că un nou război prin interpuși între Iran, Arabia Saudită și Israel este doar o chestiune de timp. Potrivit Bloomberg, diplomația israeliană a primit instrucțiuni să prezinte retragerea lui Hariri drept rezultatul influenței amenințătoare a Iranului, scrie Bloomberg. De altfel, Hariri însuși a invocat amenințările la viața sa ca motiv al demisiei, indicând indirect gruparea șiită Hezbollah din Liban, activă atât politic, cât și militar, și care face parte din propriul cabinet.

De cealaltă parte, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, susține că Saad Hriri a fost arestat la domiciliu în Arabia Saudită și că Riyadhul încearcă să iște un război în regiune prin declarațiile unui ministru saudit, cum că Libanul ar fi declarat indirect război țării sale. Și președintele Libanului, Michel Aoun, a susținut că Hariri a fost „răpit“ în Arabia Saudită, scrie cotidianul israelian Haaretz, citând Reuters.

Situația din Liban devine tot mai riscantă. Lipsește doar o scânteie pentru izbucnirea unui nou conflict. „Trebuie să înfruntăm Hezbollah mai devreme sau mai târziu. Dar toată lumea vrea acum să amâne momentul“, spune deputatul israelian Ofer Shelach, membru al comisiei pentru apărare din Knesset. Scânteia poate fi apelul Riyadhului la retragerea cetățenilor saudiți din Liban, din cauza iminenței conflictului. Scânteia poate fi produsă și de Iran: BBC a relatat la finalul săptămânii trecute că Iranul construiește o bază militară în Siria și că premierul Benjamin Netanyahu a declarat că „Israelul nu va permite așa ceva“.

Întregul cutremur din ultima săptămână pe axa Arabia Saudită-Liban-Israel a venit imediat după o vizită discretă a ginerelui președintelui Donald Rump, la Riyadh, motiv pentru care se speculează că saudiții au primit lumină verde din SUA pentru un nou conflict. Însă secretarul de Stat Rex Tillerson a avertizat că Libanul nu trebuie folosit ca interpus. „SUA sprijină suveranitatea și independența Libanului și a instituțiilor sale politice“, a spus Tillerson, subliniind însă că „doar armata libaneză, și nu milițiile și alte forțe străine au legitimitate în Liban“. Este un avertisment la adresa Hezbollah, o forță politică importantă și o forță militară mult mai mare decât firava armată.

Israelul și Arabia Saudită vor și un semnal care să confirme sprijinul militar american într-o acțiune antiiraniană. Miza este, pe moment, ca militarilor SUA, angajați acum în lupta împotriva jihadiștilor din Siria, să li se dea o misiune antiiraniană. Dar „SUA încă nu au o politică în Siria. Este doar Israel contra Iran. Iar posibilitatea unui război neintenționat cu Hezbollah crește“, spune deputatul Shelach.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.