Noul pericol planetar: „Suntem încă în primele zile”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, directorul interimar al unității de boli emergente din cadrul OMS.

Totuși, organizația internațională se pregătește pentru posibilitatea răspândirii pe scară mai largă, a adăugat Van Kerkhove.

„Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a explicat, marți, oficialul OMS.

Până acum, în orașul chinez Wuhan au fost confirmate 41 de cazuri de pneumonie ca urmare a infecției cu un nou coronavirus. Unul dintre pacienți a decedat ca urmare a bolii.

Luni, o femeie din China a fost plasată în carantină în Thailanda, fiind primul caz detectat în afara Chinei.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Isterie globală, dar nu vă temeți, au ei un vaccin pregătit și pentru asta! Dacă ați ști ce ingrediente conțin acestea, v-ați speria. Puteți începe prin a studia saitul vaccinuri.info – este în limba română.

  2. Mai periculoasa decat recenta incercare khazara de a dezlantui al III-lea razboi mondial, nu este nici o gripa sau un coronavirus!

  3. SARS si MERS sunt din bioinginerie de laborator,ghinion de nesansa pentru cine nu stiu, dar cred .Toti chimistii stiu si toti biologii stiu si toti legistii stiu si toti cercetatorii in bio-inginerie stiu . Restul nu stiu .. deci emotie, panica, reclama la preventia cu vaccinul ce le contin in doze sigure si mai agresive in combinatii, contagiosi reali apoi conform prospect si precizarea ca producatorul nu are nici o raspundere si nici medicul care insista sau „legiuitorul” agent farma …desi e bioterorism prin efecte. Ghinion este singurul mod prin care se pot „obtine”, contamina in realitate si afecta, decima fiinta umana real. In natura sau de la natura, nu exista alta sursa sau reactie sa le genereze. Credeti si va vaccinati si SISD (moartea instantanee ) este in prospecte la reactii imediate posibile . Just business .., nothing personal, se vinde cu succes si reclama ca preventie … de viata . Triunghiul negru ca este experimental e ante titlu pe prima pagina. Ruleta … spune ca ceva oricum se va intampla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.