Un pericol al lumii moderne

Aproximativ un sfert din populaţia lumii va avea probleme de auz până în 2050, estimează OMS. La copii, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită.

Aproximativ 2,5 miliarde de persoane – sau aproximativ un sfert din populația globală – se estimează că vor avea un anumit grad de pierdere a auzului până în 2050, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform DPA.

Cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la îngrijirea urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri, arată OMS în primul său raport mondial privind auzut publicat marți, înainte de Ziua Mondială a Auzului, 3 martie.

„Ideea este că știm cum să prevenim acest lucru sau cel puțin o mare parte”, a spus expertul OMS Shelly Chadha.

„Pierderea auzului netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS estimează că 1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani) sunt expuși riscului de pierdere a auzului din cauza expunerii la zgomot în mediile recreative.

Odată diagnosticată, intervenția timpurie este esențială. Tratamentul medical și chirurgical poate vindeca majoritatea bolilor urechii, în timp ce tehnologia auditivă, precum aparatele auditive și implanturile cohleare, este eficientă și rentabilă, potrivit raportului.

La copii, aproape 60 la sută din pierderea auzului poate fi prevenită prin imunizarea împotriva rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul pentru bolile inflamatorii ale urechii medii.

La adulți, controlul zgomotului și o igienă bună a urechii pot contribui la menținerea unui auz bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Gata, mai au depozitat ceva si au gasit formularea, sau, astia vaccinati vor fi afectati. Asa se intelege!

  2. Nu-i bai, vine Musk (Neuralink)cu cipul său și se rezolvă, planul merge mai departe, rațiunea ‘doarme’ !

  3. Sigur ca da…
    Jumatate va pierde de tot auzul fiindca mortii nu aud.

  4. Cam cât credeți că evun aparat auditiv de ultimă generație? O pe eche poate ajunge undeva intre 3000-4000 de euro. Statul decontează 1400 de lei infim fata de ce preturi sunt. E o alta Nisa de profit și OMS ii face reclamă

  5. Păi in ce scop au fost create localitățile, habitatele umane,.satele, orașele,. Nu pentru a locui și simți bine oamenii in ele ?? Ce ai făcut din ele ?/ Străzi auto, betoane și aglomerația mașinilor, de care omul nu mai incape. Ai distrus ideea de oraș parc,.Nu ai ape, fântâni arteziene, Nu ai pomi, nu ai ciripit de păsărele, nu ai aer,.Deci la ce-ți mai trebuie auz ?? Să fi surd poate e chiar o binefacere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.