Prima ploaie artificială de meteoriţi. Unde și când

O rachetă care duce un satelit cu misiunea de a crea prima ploaie artificială de meteoriţi a fost lansată vineri, potrivit oamenilor de ştiinţă japonezi, citaţi de The Telegraph.

Un start-up din Tokyo a dezvoltat un microsatelit care să realizeze „show-ul ceresc” la începutul anului viitor, ca experiement pentru ceea ce numeşte „serviciul de stele căzătoare la cerere”.

Mecanismul, transportat în spaţiu la bordul lansatorului Epsilon-4, va lansa 400 de bile mici care vor străluci puternic prin atmosferă, simulând o ploaie de meteoriţi.

Racheta a fost lansată vineri dimineaţă de la centrul spaţial Uchinoura de către Agenţia de Explorare Aerospaţială Japoneză (JAXA).

În total, racheta duce şapte sateliţi de dimensiuni ultra-reduse cu diverse tehnologii inovative, a spus purtătorul de cuvânt al JAXA, Nobuyoshi Fujimoto.

La orele prânzului a fost plasat cu succes pe orbită primul dintre cei şapte sateliţi, iar agenţia aşteaptă rezultatul în cazul celorlalţi şase.

Compania din spatele planului privind ploaia artificială de meteoriţi este ALE Co. Ltd.

Formula chimică a celor 400 de bile a fost păstrată secret.

Satelitul ALE se află la 500 de kilometri deasupra Pământului şi va coborî uşor la 400 de kilometri în anii următori.

Hiroshima, orașul ales pentru ploaia artificială de meteoriți

Un al doilea satelit al companiei ar urma să fie lansat la jumătatea acestui an. Când cei doi sateliţi vor orbita, ei vor putea fi folosiţi în tandem, dar şi separat.

Directoarea ALE, Lena Okajima, a explicat că oraşul Hiroshima a fost ales pentru prima ploaie artificială de meteoriţi pentru că are o vreme bună, peisaj şi valoarea culturală.

ALE colaborează cu oameni de ştiinţă de la universităţile din Japonia, cu oficiali ai guvernului şi are sponsori din rândul corporaţiilor.

Nu a fost dezvăluit costul pentru o ploaie artificială de meteoriţi.

Dacă totul merge conform planului, iar cerul va fi senin, evenimentul din 2020 ar putea fi admirat de milioane de persoane. Inclusiv de cei din zone urbane unde există o puternică poluare luminoasă, aşa cum este Tokyo, au mai precizat reprezentanţii companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.