Un sechestru cu efecte mortale

Un turist de 68 de ani a decedat, la aproape 2.000 de metri altitudine, în Munții Rodnei, iar salvamontiștii din Borșa, județul Maramureș, nu au putut interveni deoarece mașinile de intervenție montană au fost puse sub sechestru de un executor judecătoresc.
Șeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borșa, Ion Timiș, a declarat că dacă salvamontiștii ar fi ajuns cu mașinile la timp, nu cu o întârziere de o peste o oră, ar fi crescut șansele ca manevrele de resuscitare ale turistului să aibă succes.
„Am fost solicitați să intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat în stop cardio-respirator, la 100 de metri de stația meteo din Munții Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de intervenție, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, însă, disponibil. Din păcate, nu am avut mașini de intervenție montană pentru deplasare, deoarece un executor judecătoresc a pus joi după-amiază sechestru asigurator pe toate mașinile Primăriei Borșa, inclusiv pe două ale Salvamont. Am intervenit cu o ambulanță, apoi pe jos, cu doi paramedici, și am efectuat două ore manevre de resucitare turistului dar, din păcate, s-a declarat decesul. Dacă am fi ajuns mai repede cu mașina, nu cu o oră întârziere, ar fi crescut șansele de salvare a bărbatului. În astfel de cazuri o oră contează enorm”, a spus Timiș.
Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborât pe targă, la fel ca în urmă cu 50 de ani.
„Am mai primit vineri alte trei solicitări de intervenție la diverse cazuri pe care nu le-am putut onora din cauza sechestrului pe mașinile Salvamont. Nu se poate așa ceva, s-a pierdut o viață de om din cauza unora”, a subliniat șeful Salvamont Borșa.
Serviciul Salvamont Borșa își desfășoară activitatea pe teritoriul Munților Rodnei – Pietrosu, Pasul Prislop, Complex Turistic, Stiol, Gargala, Musceta, Ineu.
Primarul orașului Borșa, Sorin Timiș, a declarat la rândul său corespondentului Mediafax că sechestrul asigurator a fost dispus joi după-amiază de un executor, la cererea Asociației Composesorale Borșa, cu care Primăria se află în litigiu de mai mulți ani.
„S-a pus sechestru, deși nu au acte în regulă, pe toate mașinile Primăriei, dar și pe cele ale Salvamont, inclusiv pe o mașină de teren dotată și echipată pentru deplasări pe munte. Cei de la Asociația Composesorală Borșa trebuie să se judece cu Direcția Silvică Maramureș pentru pădure, nu cu Primăria Borșa”, a subliniat edilul.
Litigiul dintre Asociația Composesorală Borșa și primărie a început în anul 2000 și are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure. O decizie a instanţei a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Este o minciuna a primarului,sau sechestrat 3 masini la primaria borsa maramures,dar nu masini de la salvamont

  2. #Apostol – Daca stiti precis ca asa stau lucrurile, poate ca ati putea explica si de ce echipa Salvamont n-a folosit masinile pe care le are la dispozitie. Ca doar nu le-o fi interzis primarele sa-si faca treaba cum scrie la carte! Poate puneti detaliile la dispozitia redactiei „Cotidianul” sa faca ei investigatiile necesare si sa ne prezinte cazul asa cum a fost si cu consecintele sale. Cineva ar trebui sa raspunda pentru moartea acestui om!

  3. legea nu are nimic uman si nici executorul judecatoresc, cum sa sechestrezi o ”ambulanta”, pt ca in fond o masina a salvamontului este vehicul care ajuta un salvator sa ajunga la o victima, maine vor opri si elicopterele, toata actiunea primariei de a-si recupera niste datorii este monstruasa, chiar daca pare legala, Borsa traieste/are venituri la bugetul local din turism, pensiuni, comert, iar ea nu este capabila sa asigure protectia turistilor, pt ca asta a facut este complice la o crima cu premeditare, dar din pacate vor spune sec ”legea a hotarat ca putem sechestra masinile, nu suntem vinovati”, uman, numsi ca asta nu exista, toti sunt complici la crima, de la avocatul care a cerut sechestru, la judecator, la beneficiarul sechestrului, pana nu vom avea si legi pt cei care pun in pericol viata si toata justitia si societatea se concentreaza doar pe bani nu suntem decat o lume pierduta inglodata in materia perisabila…

  4. Executorul judecatoresc ar merita impuscat. Oricum este vinovat de moartea unui om.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.