Un traseu legislativ şters cu buretele

O decizie unicat a PSD, ALDE şi UNPR. Coaliţia majoritară de la Senat a vrut să evite adoptarea tacită a iniţiativei legislative privind alegerea primarilor în două tururi.

Luni 8 februarie a.c., pe ordinea de zi a plenului Senatului trebuia să intre Pl nr. L612/2015 (iniţiativa legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin). Nu conta dacă plenul Senatului ar fi respins iniţiativa legislativă, pentru că decizia finală aparţinea Camerei Deputaţilor. Numai că la Biroul Permanent al Senatului, s-a luat o decizie unicat în analele instituţiei: s-au anulat cele două rapoarte ale Comisiei juridice după care s-a votat etrimiterea la comisie a iniţiativei legislative. Ceea ce presupune, o revenire pe ordinea de zi (dar nu şi votarea ei) în cel mai fericit caz, după minim o lună de zile. Cele două decizii au fost luate cu 8 voturi “pentru” (PSD, ALDE, UNPR), 4 voturi “contra” (PNL). Practic, coaliţia care deţine majoritatea în Senat a şters pur şi simplu cu buretele aproape un întreg traseu legislativ al L612/2015.

Explicaţii halucinante

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) a ieşit în faţa camerelor de luat vederi cu explicaţii halucinante. “Majoritatea consideră că inițiativa legislativă, care poartă amprenta PNL, e pentru considerentul simplu legat de avantajul pe care l-ar putea avea PNL dacă s-ar face alegerile în două tururi, după ce anul trecut au fost promotorii legii prin care alegerile se organizau într-un singur tur. Acum și-a schimbat atitudinea și încearcă să găsească alte argumente”, a spus în primă instanţă Tăriceanu, care însă a dezinformat, pentru că în 2015, nu PNL, ci PSD a promovat alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. “Rapoartele Comisiilor Juridică și de Administrație Publică au fost date în perioada în care Comisia de Cod Electoral era singura abilitată, iar ea și-a încetat activitatea pe 30 decembrie. Raportale comisiilor au fost făcute în perioada în care activitatea Comisiei de Cod Electoral era reglementată. Am constat nulitatea rapoartelor. Procedura legislativă trebuie să pornească de la zero”, a mai precizat Tăriceanu. Dar şi aici preşedintele Senatului denaturează adevărul. Comisia de Cod Electoral NU mai era în activitate, iar în acest caz, iniţiativa legislativă, chiar dacă avea drept obiect o lege electorală, avea un traseu legislativ normal, aşa ca orice alt proiect de lege.

Replică dură din zona PNL

O primă replică din zona PNL a venit din partea senatorului Cristian Bodea. “PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de cod electoral. Noi, cei din PNL am considerat că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente, ceea ce este şi acest proiect, trebuia să urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu 8 la 4. PNL a votat împotrivă. Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile cărora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru că nu considerăm corectă această procedură. Dacă puteam constata că acele rapoarte, dacă tot s-au făcut, sunt bune pentru că n-au cum să fie diferite, sunt aceeaşi oameni în comisii, aceeaşi coloratură politică şi vor fi aceleaşi voturi”, a declarat Bodea.

O şmecherie de zile mari marca PSD

Comisia de cod electoral şi-a încheiat activitatea propriu-zisă pe 28 octombrie 2015, când a adoptat raportul privind proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. Iniţiativa legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost înregistrată la Senat pe 28 septembrie 2015, a fost ţinută la sertar şi abia pe 9 noiembrie 2015 s-a aflat pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care a trimis-o la comisii. Cum Comisia de Cod electoral nu mai era în activitate, L612/2015 a intrat în proceduri obişnuite. Dacă Comisia de Cod electoral ar fi fost în activitate aşa cum susţine C.P.Tăriceanu, atunci, pe 9 noiembrie 2015, acelaşi C.P.Tăriceanu ar fi trebuit să decidă desesizarea şi să trimită iniţiativa PNL la respectiva comisie. Numai că această comisie nu mai era în activitate. Pe 3 decembrie, Comisia Juridică dă un raport favorabil legii, aceasta ajunge pe 8 decembrie în plenul Senatului, dar aici majoritatea PSD, ALDE, UNPR decide retrimiterea la comisia juridică pentru un raport suplimentar. Pe 17 decembrie, Comisia juridică a elaborat raportul suplimentar, dar de această dată, liberalii fiind în minoritate, raportul a fost negativ. Urma ca acum L612/2015 să fie supusă votului în plenul Senatului, în primă instanţă un vot de respingere. PSD, ALDE şi UNPR au vrut să evite însă să dea un vot de respingere, pentru că ar fi avut un mare deficit de imagine. Dar în acelaşi timp, nici nu se putea amâna dezbaterea şi votul în plen, pentru că în următoarele zile, L612/2015 ar fi intrat sub incidenţa art.75, alin.2 din Constituţie şi ar fi fost considerată ca fiind adoptată tacit (depăşirea termenului de 45 de zile pentru adoptare la prima Cameră sesizată). Pentru a evita adoptarea tacită, s-a recurs la marea şmecherie a anulării rapoartelor comisiei juridice. O premieră în analele Parlamentarismului post-decembrist. Au mai fost iniţiative legislative care vizau legi procesul electiv şi s-au înregistrat două situaţii: fie s-au dezbătut în procedură normală, fie au fost trimise la Comisia de Cod electoral, dacă aceasta se afla în activitate.

Update: Scandal şi în plenul Senatului

Senatorii PNL au solicitat luni după-amiază, în plenul Senatului (regulamentul permite), trecerea iniţiativei legislative privind alegerea primarilor în două tururi pe ordinea de zi. Propunerea liberalilor a fost respinsă cu 73 de voturi „pentru” (PSD, ALDE şi UNPR), 42 „contra” (PNL) şi 2 abţineri. În semn de protest pentru refuzul de a explica votul de la microfon, senatorii PNL au părăsit sala de şedinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.