Undă verde pentru legea pensiilor

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, Legea pensiilor, după ce deputații au admis, în plenul de marți un amendament al UDMR, inițial respins de Comisia de muncă, care prevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare.

Proiectul a fost votat cu 193 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 14 abțineri. Patru deputați nu și-au exercitat dreptul de a vota.

Deputații au adoptat în plenul de marți un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

„Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera și arăta astfel: „Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 și articolul 52 litera a s-a modificat astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Deputatul Eva-Andrea Csep a anunțat, în plenul de marți, că restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilități vor fi cuprinse într-o lege specială care va fi depusă în curând în Parlament.

„O să susținem în continuare amendamentele formulate în privința pensiilor de invaliditate, în ciuda faptului că s-a promis că va ajunge într-un timp cât mai scurt în Parlament legea indemnizațiilor sociale care va acoperi această categorie de beneficiari. Nu putem să impunem un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru pensie de invalidate. Nu este corect față de ei. Ne angajăm că vom lucra noi pe un proiect de lege prin care să oferim protecție acestei categorii de persoane dacă nu apare urgent această lege a indemnizației sociale promise”, a declarat deputatul UDMR Andrea Csep.

Aceasta a susținut că Legea pensiilor e, în final, „o lege acceptabilă”.

„Trebuie să recunoaștem că proiectul de lege care se află azi în plen este elaborat într-o formă mult mai acceptabilă față de forma depusă în Parlament. Este inacceptabil și inadmisibil ca acordarea unui pachet de privilegii pentru o categorie de pensionari să fie în dezavantajul pensionarilor dintr-o altă categorie. Mai exact, dacă majoritatea pensionarilor vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiilor pentru limită de vârstă, acesta nu poate rezilta din diminuarea pensiilor de invaliditate. Da, pensiile vor crește, dar ce se va întâmpla cu persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă ca urmare a unui accident sau boli și nu au putut realiza un stagiu minim de cotizare de 15 ani? Vă spun eu, o nenorocire. Nimeni nu s-a gândit la acești oameni până când grupul UDMR nu a impus această problemă. Se spune că va exista, nu știm când, o lege a indemnizației sociale, în care vor fi cuprinse toate acele persoane și toate acele situații în care nu s-a reușit realizarea stagiului minim de cotizare, o lege care va prevede anumite indemnizații sociale pentru aceste categorii de persoane. Totuși, putem spune că avem în față un proiect acceptabil”, a afirmat deputatul UDMR.

Deputatul Uniunii a adăugat că majoritarea parlamentară a promis că amendamentul UDMR privind includerea în stagiul asimilat concediului de acomodare oferit mamelor adoptive va fi preluat într-o lege a adopțiilor.

De asemenea, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reiterat, în plenul de marți, că punctul de pensie se dublează în perioada mandatului PSD-ALDE, și nu după 2021, așa cum a fost vehiculat în spațiul public.

„Ne aflăm în fața a celui mai important proiect de lege din anul 2018 care privește nu doar peste 5 milioane de pensionari dar și generațiile următoare. Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmărit și excludera unor inechități cum ar fi pensiile diferite pentru persoanele de același sex. Un lucru pe care vreau să îl subliniez, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, deci nu după 2021 așa cum s-a tot repetat în spațiul public. În 2020, în inetiorul mandatului nostru, punctul de pensie va fi de la 1.775 de lei”, a spus Olguța Vasilescu, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților pe Legea pensiilor.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, săptămâna trecută, după o ședință de peste șapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. A

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptați”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie.

„Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”, prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Deputații Opoziției din Comisia pentru muncă nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit inițiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunțat, după ședința Comisiei, că va discuta cu juriștii și cu partidele de opoziție pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puțin trei motive de neconstituționalitate. Și președintele Consiliului Național al Dizabilității a anunțat că ia acest demers în considerare.

„Există din punctul nostru de vedere cel puțin trei motive de neconstituționalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriștii și cu ceilalți colegi din opoziție să înaintăm către CCR o verificare de constituționalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a declarat Seidler, la finalul ședinței Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților.

Acesta a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituționale:

„Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 și e doar o promisiune a actualei majorități guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creștere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduși acești bani, în condițiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. undă verde pentru o lege născută moartă. Ţineţi minte trei cuvinte: o să fie ca’nainte…

  2. Legea este ,probabil,pentru viitorii pensionari,nu pentru cei in plata astazi.Cum poate astepta pensionarul de azi in plata majorarea de peste TREI ani.De geaba balmajeste un nou ministru pe la televiziuni ,e nimic,.Pensionarii mor zilnic si n-au timp sa astepte inca trei ani.Singura solutie ar fi cresterea punctului de pensie de la 1 Ianuarie 2019 nu 1 Septembrie.Exista suficienti bani !!!!Doar nitica vointa politica trebuie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.