Unde au ajuns deşeurile contaminate

Peste 211 tone de deșeuri periculoase au fost confiscate de polițiști din cadrul IGPR de la diferiți agenți economici, de la unități medicale care asigură asistența pacienților testați pozitivi, în cadrul unei acțiuni numite „Retrovirus”, desfășurate la nivelul statelor membre UE.

Potrivit Poliției Române, acțiunea a fost desfășurată în perioada 9 iunie – 1 iulie de polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Oamenii legii au acționat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acțiunea s-a desfășurat concomitent la producătorii de deșeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator, cât și în zona de neutralizare / incinerare / eliminare.

Au fost făcute 282 de controale și verificări la unitățile sanitare și la agenții economici care realizează operațiuni în domeniul managementului deșeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul activităților, polițiștii au confiscat 211.652 de kilograme de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv.

„În urma acțiunilor, deșeurile medicale au fost distruse și eliminate în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancționarea administrativă a operatorilor economici, precum și închiderea temporară a activității unui incinerator. Astfel s-a reușit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea și neeliminarea deșeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Poliția Română.

Sursa citată precizează că au fost constatate opt infracțiuni, dintre care șapte la Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și una la articolul 352 Cod Penal.

Sunt în instrumentare 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reținute și ulterior, față de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.

Totodată, au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 454.800 de lei și 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare, cât și la legislația de mediu aferentă.

Acțiunea s-a desfășurat în cooperare cu Garda Națională de Mediu și Inspecția Sanitară de Stat.
În contextul pandemiei cauzate de apariția și răspândirea la nivel mondial, al noului Coronavirus Covid- 19, statele membre UE au inițiat și organizat la nivel european un plan de acțiune codificat „Retrovirus”, având ca scop respectarea legislației aferente deșeurilor periculoase provenite din activitățile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

De exemplu, polițiștii au făcut 13 percheziții în județele Ilfov și Dolj și în municipiul București, la domiciliile și sediile mai multor persoane fizice și juridice, bănuite de nerespectarea măsurilor privind eliminarea deșeurilor medicale periculoase.
Oamenii legii au fost sesizați cu privire la existența unei cantități de deșeuri medicale periculoase, colectate de la multe unitați spitalicești din București și abandonate pe un câmp din localitatea Dobroiești, județul Ilfov. În urma perchezițiilor, 16 persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, pentru cercetări.

De asemenea, a fost confiscată o autoutilitară, au fost ridicate documente care atestă trasabilitatea deșeurilor medicale periculoase și a fost închisă temporar activitatea unei societăți comerciale din județul Dolj, care deține un incinerator de deșeuri periculoase. A fost aplicată și o amendă de 10.000 de lei.

În aceeași cauză, la data de 23 iunie, polițiștii au pus au mai făcut 6 percheziții în județul Giurgiu, iar la punctul de lucru al unei societăți comerciale, a fost depistată o semiremorcă în care se aflau depozitate deșeuri medicale periculoase, ce trebuiau distruse în maximum 24 de ore, conform normelor legale în materie (acestea se aflau depozitate din luna aprilie). De aici s-au confiscat 209 tone de deșeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiți agenți economici, de la unitățile sanitare care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv, iar în urma cooperării interinstituționale, a fost dispusă măsura distrugerii și a eliminării în condiții de siguranță, pentru sănătatea publică, a deșeurilor medicale.
Trei persoane au fost reținute pentru 24 de ore, ulterior față de acestea, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

O altă acțiune a avut loc în data de 22 iunie, când polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Dolj au verificat o societate comercială, cu obiect de activitate ”transportul de deșeuri periculoase”.

În urma acțiunii a reieșit faptul că, în perioada 12 – 22 iunie, societatea ar fi fost efectuate ilegal 9 transporturi de deșeuri periculoase, în cantitate totală de 3.971 de kilograme, în vederea eliminării.

Reprezentanții societății au colectat deșeurile în cauză de la o unitate sanitară de pe teritoriul județului Dolj și le-au transportat la incinerator, în vederea eliminări, fără a respecta prevederile legale referitoare la expediția deșeurilor periculoase.

Și în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminarea deșeurilor periculoase, faptă prev. de art. 63, alin. 1, lit. b din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, republicată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.