Universitatea V. Goldiş, decizie pentru profesorii implicați în scandalul diplomelor

Conducerea Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ din Arad (UVVG) a suspendat contractele de muncă ale cadrelor didactice implicate în dosarul ‘Diplome de licență fără studii’, până la momentul în care organele de anchetă competente vor lua o hotărâre definitivă în această speță, a informat vineri instituția de învățământ.

Decizia a fost luată în urma comunicatului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care anchetează cazul de la Arad.

Șase persoane, printre care se află și patru profesori, au fost reținute de procurorii Parchetului General în dosarul „Diplome de licență fără studii”, în timp ce față de alte nouă persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, 36 de persoane, angajați și studenți de la Universitățile „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș” din Arad, precum și absolvenți ai acelorași universități, sunt cercetate penal în acest caz. Față de 16 dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

Procurorii susțin că, pe parcursul anilor universitari 2015 — 2016 și 2016 — 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două universități nu și-au îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenților cu ocazia desfășurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permițându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal.

Concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grilă de la examenele de an derulate online.

De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele.

În ceea ce privește lucrările de licență, în schimbul unor sume de 500 — 600 de euro, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori.

Anchetatorii spun că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română și au promovat ulterior toate examenele în limba română, necunoscând această limbă. Dintre studenții care cunosc limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.

Citește și Un vârf al aisbergului de corupție

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.