Ura de sine

Motto: „Așa cum nerozii nu dădeau doi bani pe stele, nici stelele nu dădeau doi bani pe nerozi“ (Orhan Pamuk)

Iubitori ai propriului dezastru. Aceşti nefericiţi nu cunosc liniştea interioară pentru că o înlocuiesc cu furia, cel mai adesea perseverent calculată, împotriva oricărui individ harnic şi creativ. Se urăsc atât de mult pe ei înşişi, încât, dacă ai încerca, printr-un medicament miraculos, să le anesteziei această stare de a fi, se vor sufoca, vor urla în durerea neputinţei de a face rău. Nu există remediu în privinţa asta şi poate că este mai bine aşa. I.D. Sârbu spunea, undeva, că „orice lichea si orice prost vor sfârşi devoraţi de propriul hiperzel“.

Am întâlnit două modalităţi de manifestare a urii de sine. Două personaje diferite. Unul care urăşte tot ceea ce este contrar opiniei lui şi un altul care urăşte tot ce arată diferit faţă de el. Unul cu o înfăţişare aparent normală, iar celălalt uşor estropiat. Amândoi îşi exportă furia şi revanşa către ceilalţi, dar în maniere diferite. Primul este mai direct, veşnic petiţionar şi procesoman, împrumută cuvintele celorlalţi în propriile-i mărturisiri, şi invers, după circumstanţele care-i convin. Apoi, oricare gest sau cuvânt aflat în vecinătatea precupărilor sau a acţiunilor sale, dar care este diferit sau intră în coliziune cu acestea, vor fi pentru el tot atâtea motive să se considere în conflict cu tine şi să te pândească, să te umilească. Veşnic arogant, este cel care ameninţă, hărţuieşte, urmăreşte tacticos anturajul tău şi încearcă să ridice masa critică împotriva ta cu tot ceea ce îi este la îndemână. În schimb, celălalt, precum cocoşatul Efialtes care i-a condus pe perşi în spatele regelui spartan Leonida la Termopile, aşadar, înzestrat cu o natură mai nefericită, este puşlamaua perfect adaptată calcului rece. Perfecționează trădarea, răzbunarea, adesea din motive cotidiene: fie nu a avut şansa de a fi ceea ce ai devenit tu, sau, chiar pentru că te iubeşte femeia pe care el nu o poate avea. Deşi întruchipează laşitatea deplină, pentru că nu va fi niciodată direct, şi nici eliberat de anxietaţile care-l macină, aşteaptă şi croşetează distrugerea ta din culise, punând în mişcare oameni şi zvonuri. Păstrează aparenţa sociabilităţii şi are privirea întotdeauna jucăuşă, dar dacă îi dai puţină atenţie, vei observa că nu te va privi vreodată direct. În verbiajul lui aparent cursiv, presărat cu glumiţe şi sfaturi lipsite de duh, descoperi repede că nu are conţinut profesional, pentru că nu asta este preocuparea lui. Dar trece uneori graniţa sensibilă a bunului simţ şi ameninţă subtil, recomandându-ţi, zâmbind ştrengar, că nu eşti potrivit pentru poziţia în care te afli datorită muncii tale sau face diferenţe între tine şi persoana lui, el aflându-se în balanţa pozitivă întotdeauna, în comparaţie cu tine. Şi-o doreşte în sinea sa, dar nu o poate avea. Şi de aceea te urăşte fără limite. Păstrează o politeţe de suprafaţă, dar lipsită de gentileţea sincerităţii şi discreţia onestităţii. Este genul de personaj faţă de care nu trebuie să ai compasiune, nici pentru felul în care ar putea arăta. Şi în niciun caz să nu-i oferi încrederea ta, deşi îţi este, poate, prieten de-o viaţă.

Cum poţi scăpa de astfel de oameni? Foarte simplu: dacă sunt prezenţi în viaţa ta, atunci trebuiesc ignoraţi. Măriţi distanţa. Socială sau intimă. Nu-i poate salva nimeni de ura de sine. Trăiesc în această nefericire numai pentru dorinţa de a o oferi tuturor celor din jurul lor, în viteze diferite şi în circumstanţe variate. În funcţie de interesul lor, vitezele pot fi atât de lente, iar parazitarea atât de letală, încât vă puteţi trezi peste foarte mulţi ani privind în oglindă un chip, care vă înspăimântă. Şi va fi propriul dumneavoastră chip, pentru că are în spatele său un suflet. Chipul celuilalt va rămâne neschimbat. Pentru că este lipsit de sensibilitate. Aceşti oameni nu au suflet. Au numai ură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.