Cooperativele își ascut cuțitele

Urzeli pentru „tronul“ lui Orban

ludovic-orban

Apele au ajuns acum mai tulburi în PNL decât la începutul verii, când Ludovic Orban a fost desemnat președinte al partidului. Mai mulți lideri ai principalei formațiuni politice de dreapta trag sforile în culise ca să ajungă la butoanele de comandă, în eventualitatea în care actualul preşedinte va fi condamnat în dosarul în care este judecat la Instanţa Supremă.

Odată cu această posibilă oportunitate și-au făcut apariția, în primele rânduri, și oamenii care finanțează mai mult, sau mai puțin, din umbră, PNL și care se pare că s-au plictisit de anonimatul accentuat de lâncezirea liberalilor în opoziție. În afară de camarila lui Ludovic Orban, s-au mai polarizat încă doi noi centri regionali de putere. Influența acestora se simte deja și la București, mai ales în conturile formațiunii Brătienilor.

Senatorul Dumitrescu își vrea răsplata

Senatorul Iulian Dumitrescu, în spatele căruia se află vechea cooperativă formată de Marian Petrache şi Mișu Voicu, vizează de mai multă vreme poziția de președinte a lui Ludovic Orban. La Congresul tineretului PNL, Dumitrescu și-a făcut publică opoziția la adresa lui Orban, pe care nu s-a sfiit să-l acuze de implicare în favoarea Marei Mareș. La rândul său, Orban i-a plătit cu aceeași monedă colegului său de partid. „Am auzit un tupeu maxim, că Ludovic Orban e de partea unui candidat. Crede cineva că Ludovic Orban şi-a schimbat părerea foarte proastă despre cei care au încercat manipulări în numele său? Vă garantez eu că nu! Ştiţi expresia – un vultur nu prinde niciodată muşte?! Ludovic Orban nu se amestecă în jocuri mărunte de partid. Dacă aţi primit vreun telefon în care era invocat numele lui Orban, gândiţi-vă la ce v-am spus“, a acuzat Dumitrescu, de la tribuna Congresului TNL. Senatorul l-a susţinut pe fostul deputat Robert Surugiu pentru șefia TNL, învins de Mara Mareş, pupila lui Orban. Semn că lupta dintre cei doi este foarte aprinsă și că depășește miza de la TNL stă faptul că șeful liberalilor s-a apucat să critice vehement modul deloc ortodox în care Iulian Dumitrescu şi-a impus favoritul la șefia organizației de tineret. Dumitrescu este liderul filialei PNL din Prahova, iar la Congresul din luna iunie a fost ales prim-vicepreședinte al partidului. Luna trecută, senatorul prahovean a mai repurtat o victorie, ajungând liderul grupului PNL din Senat, în defavoarea Alinei Gorghiu. Și mai surprinzător este faptul că Ludovic Orban este cel care a garantat politic pentru el. Se spune în PNL că Orban nu ar fi făcut acest gest în mod gratuit. Surse din partid susţin că Dumitrescu este unul dintre principalii finanțatori ai PNL, din banii săi fiind achitată o mare parte din datoria acumulată către media în campaniile electorale din trecut. De asemenea, în primăvara lui 2016 se zvonea că acesta ar fi achitat din propriul buzunar o deplasare în SUA a Alinei Gorghiu, co-președintele partidului la vremea respectivă.

Sperietoarea de ciori și strategia misterioasă

Pe lângă Iulian Dumitrescu, și alți liberali care dețin funcții publice și au bani pe mână țintesc postul de preşedinte. Deși l-au susținut pe actualul șef în bătălia pentru funcția supremă în PNL, luptă dusă împotriva lui Cristian Bușoi, liderii PNL din Ardeal, printre care Ilie Bolojan, Mircea Hava şi Gheorghe Falcă s-au răzgândit, între timp. Aceștia și-ar dori ca locul lui Orban să fie luat de actualul secretar general al PNL, Robert Sighiartău. Și asta, în condițiile în care chiar ei s-au înțeles cu Ludovic Orban, înainte de congres, ca în schimbul susținerii lor să-l includă în echipa sa pe neexperimentatul deputat Sighiartău. Și astfel, pastorul reformat s-a trezit, peste noapte, numărul 2 în partid. Din acea clipă, Robert Sighiartău a fost considerat un om de paie aflat pe mâini mai experimentate și chiar ocolit de mulți dintre liberalii care au mai puține tangențe cu zona Ardealului și influența sa la centru. Se pare că supărarea liberalilor din vestul țării a fost ațâțată de modificările aduse statutului de către Orban. Acesta, pur și simplu le-a retezat toate pârghiile liderilor judeţeni de a alimenta diverse jocuri de culise, oferind, în schimb, și mai multă autoritate centrului. Tocmai din acest motiv, Hava, Falcă şi Bolojan au nevoie de o marionetă, pe care să o poată controla discret, chiar și de la distanță.

Milogeala președintelui va fi făcută publică

Următorul termen de judecată al dosarului în care Ludovic Orban este acuzat de folosirea influenței politice în scopul obținerii unor foloase necuvenite este programat peste două săptămâni, pe 13 noiembrie. Vor fi făcute publice, în premieră, înregistrările celor două convorbiri pe care actualul lider PNL le-a avut, în anul 2016, cu omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Afaceristul, care l-a și denunțat la DNA pe Orban, susţine că liberalul i-a cerut 50.000 de euro. Banii îi erau necesari ca să-și promoveze imaginea la două televiziuni în campania electorală pentru alegerile locale. Din acest motiv, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție îi vor audia în calitate de martori și pe Sorin Oancea (B1 TV), și pe Cozmin Gușă (Realitatea TV), oamenii care urmau să primească banii pentru promovarea lui Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.