USR: Transferul ELCEN la PMB nu rezolvă problema

Uniunea Salvați România consideră că transferul ELCEN la Primăria Capitalei nu rezolvă problema termoficării din București deoarece datoriile dintre RADET și ELCEN sunt șterse printr-un artificiu contabil, fără nicio garanție că o astfel de situație nu se va repeta în viitor, se arată într-un comunicat

Conform sursei citate, membrii USR din CGMB și din comisiile de specialitate ale Parlamentului Silvia Dinică și Cristina Prună, în urma consultării principalilor responsabili în gestiunea problemelor dintre ELCEN și RADET și a experților în domeniu, susțin că soluția cea mai potrivită pentru furnizarea agentului termic în Capitală este eliminarea controlului politic asupra companiilor respective.

„Transferul ELCEN la Primăria Capitalei rămâne astfel o decizie politică și nu una economică, fără un plan de investiții corect și un studiu de impact clar”, se precizează în comunicat.

Sursa citată menționează că RADET are o datorie istorică de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, acumulată în ultimii 10 ani. „Iresponsabilitatea celor care s-au succedat la conducerea Primăriei Capitalei a dus la acumularea acestor sume care echivalează cu 80% din bugetul anual al primăriei și ar fi imposibil de plătit. Pentru a-și acoperi incompetența, primarul Gabriela Firea a găsit soluția transferului ELCEN de la minister la primărie”, susțin reprezentanții USR în comunicat.

Aceștia mai spun că „‘soluția’ primarului general nu este, de fapt, decât o ștergere contabilă a unor datorii și nu o schimbare a sistemului actual prin care Primăria acordă în fiecare an subvenții considerabile de 125 milioane euro, adică peste 10% din bugetul ei anual”.

„Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Bucureștiului necesită investiții de peste un miliard de euro în următorii ani. Înainte de a cere achiziția ELCEN, era de datoria administrației Firea să prezinte o viziune de dezvoltare credibilă pentru sistemul de alimentare cu energie termică, un plan de investiții care să prevadă surse de finanțare clare, cu precizarea sumelor disponibile, a condițiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor și a termenelor asumate. În lipsa unui astfel de plan și a asumării de către primarul general a responsabilității politice și administrative pentru implementarea lui, acțiunile administrației PSD — ALDE a Bucureștiului și ale Guvernului Tudose au credibilitate zero”, se mai arată în comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.