Vaccinul antigripal ajută și la prevenirea atacului de cord

Vaccinul antigripal ajută şi la prevenirea atacului de cord, pe termen scurt, arată cel puţin două studii recente. În Statele Unite, de pildă, pacienţii cardiaci sunt deja îndemnaţi să se vaccineze în sezonul gripei.

Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi gripa este mai mult neplăcută decât periculoasă, pentru unii poate fi mortală. Printre cei cu grad ridicat de risc sunt pacienţii cardiaci. Studiile arată că, în cazul lor, vaccinul antigripal nu combate numai gripa, ci reduce şi riscul unui atac de cord. „Când la spital vine cineva cu atac de cord, nu de puţine ori această persoană a suferit de vreo boală virală în trecutul apropiat“, spune Laurence Sperling, medic cardiolog.

Într-un studiu realizat pe subiecţi cu vârsta minimă de 35 de ani, riscul unui atac de cord creşte de şase ori în primele şapte zile după ce pacientul s-a îmbolnăvit de gripă. Potrivit medicilor, o combinaţie de factori precum inflamaţia, riscul crescut de apariţie a unui cheag de sânge şi stresul la care gripa supune organismul sunt elemente care ar putea favoriza atacurile de cord. „Fiecare pacient de-al nostru care suferă de o boală cardiacă este îndemnat să facă vaccinul antigripal, nu doar ca să prevină gripa, ci şi ca să prevină problemele cardiace“, explică Laurence Sperling, medic cardiolog. La pacienţii cu boli cardiovasculare, vaccinul antigripal s-ar putea să prevină atacurile de cord pe termen scurt, în aceeaşi măsură ca lăsatul de fumat sau medicamentele pentru hipertensiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Daca cineva de-al dumneavoastra, ajunge intr-un salon insuficient incalzit,si Doamne fereste,se imbolnaveste mai tare,ce spuneti ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.