Vaccinul rusesc, atrăgător pentru statele din estul Europei

În timp ce Uniunea Europeană se străduiește să-și intensifice campania de vaccinare împotriva coronavirusului în întregul bloc de 27 de membri, vaccinul rusesc se dovedește atrăgător pentru statele din Europa de Est, creând o altă posibilă ruptură în regiune, relatează CNBC.

Republica Cehă, Austria, Ungaria și Slovacia și-au exprimat interesul pentru procurarea vaccinului rusesc „Sputnik V”, o mișcare care ar putea submina abordarea unitară de la nivelul UE de aprobare și administrare a vaccinurilor.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat duminică că țara sa ar putea utiliza vaccinul Sputnik V chiar fără aprobarea agenției europene pentru medicamente.

Declarația vine după ce președintele rus Vladimir Putin și cancelarul austriac Sebastian Kurz au avut o conversație telefonică vinerea trecută în care au discutat despre „posibilele livrări de vaccin rusesc Sputnik V către Austria, precum și posibila producție comună a acestuia”, a spus Kremlinul, menționând că Austria a inițiat apelul. Austria a indicat până acum că va respecta deciziile EMA în ceea ce privește aprobările vaccinurilor.

Ungaria nu a manifestat o astfel de ezitare și a devenit prima țară europeană care a autorizat în ianuarie – ocolind EMA – și ulterior a achiziționat vaccinul Sputnik V. Țara se așteaptă ca 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V să fie furnizate în următoarele trei luni, potrivit Moscow Times. Ungaria a aprobat, de asemenea, vaccinul Sinopharm din China luna trecută, mergând din nou contra cerințelor când vine vorba de aprobarea vaccinului în UE.

Luni, Slovacia a devenit a doua țară europeană care a anunțat că a achiziționat vaccinul Sputnik V, asigurând 2 milioane de doze. Ministrul sănătății din Slovacia a declarat că vaccinul nu va fi administrat imediat, totuși, pentru că necesită încă undă verde de la autoritatea națională.

Schimbarea privind vaccinul rusesc vine pe fondul frustrărilor legate de lentoarea lansării vaccinării în UE, măsură îngreunată și de decizia blocului de a cumpăra vaccinuri în comun, dar și de faptul că, în comparație cu alte țări, înclusiv SUA și Marea Britanie, comenzile sale au venit mai târziu.

Problemele de producție și birocrația au fost, de asemenea, obstacole.

Vaccinul Sputnik a fost aprobat de autoritatea de reglementare a sănătății din Rusia în august anul trecut, înainte de încheierea studiilor clinice, generând scepticism în rândul experților privind standardele stricte de siguranță și eficacitate. Unii experți au susținut că Kremlinul era dornic să obțină victoria în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin Covid.
Cu toate acestea, analiza intermediară a studiilor clinice de fază 3+, care a implicat 20.000 de participanți și publicată în revista medicală The Lancet la începutul lunii februarie, a constatat că vaccinul a fost 91,6% eficient împotriva Covid-19.
Într-un articol însoțitor din Lancet, Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Anglia, a menționat că „dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită. Dar rezultatul raportat aici este clar și principiul științific al vaccinării este demonstrat, ceea ce înseamnă că se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenței Covid-19. ”

Cu toate acestea, Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul, nu a depus încă o cerere la EMA pentru autorizația de introducere pe piață a vaccinului, a declarat agenția UE pentru medicamente la începutul lunii februarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Ha, ha, haaaa! Asta ce mai inseamna? Cumva ‘iubiti russica’ sau ‘urati russica’?! Daca nu ma insel, aceste tari fac parte din blocul U.E. si totusi incheie contracte cu russica, tara urata oral la vedere de vestici!

  2. Traim deja in Epoca integrarii in absolut si rasbelull din Kafkanistan… Asa se intampla cand te dezintegreaza… Romania suverana e dezintegrata pas cu pas si integrata in uniunea altora … Dupa epoca URSS… daramarea regimurilor si aservirea natiunilor unor interese straine a fost „the next level of the global game”… iar ceea ce urmeza se vede… Pandemiile ne vor integra pe toti in absolut… sau vaccinurile… cine stie cate suporta fiecare…. Docamdata doua doze… cine scapa… urmeaza periodic… o vaccinare pentru epidemia veche sau cate 2 vaccinari pentru noua epidemie… pana la epuizarea celulelor-T… exact acesta este razboiul din Kafkanistan… nu capa nimeni… poate doar cei alesi … aia care s-au ascuns dupa averile uriase si nu si-au injectat nimic fara sa stie ce contine si ce efecte are injectia… ca d-aia toate injectiile si doftoroaiele sunt autorizat doar experimental… Ivermectina nu e buna… nu se mai aude nimic de ea… Indatorarea tarii de catre politruci incompetenti si intrainarea rezultatelor muncii acumulate de intreaga natiune, inclusiv a tuturor resurselor solului si subsolului continua…, vanzarea pe bani tipariti la comanda straina pentru relaxare cantitativa… Urmeaza recensamantul… impozite tot mai mari… pana cand se vinde tot … pensii speciale… o amintire… decinarea fara precedent a noilor generatii se vede:, copii sunt tot mai rari intr-o societate care nu mai stie ce aduce ziua de maine, macinata de o conducere aduse la putere ocult – rezultatul votului nu se mai afiseaza la sectia de vot imediat dupa numarare ci se stabileste ulterior cu tableta militarizata in laboratoarele puterii… Calare pe baterii, cararile viitoare duc catre pesteri, grote, inapoi in intuneric, hrana inadecvata, insecuritate, fara energie, caldura, resurse… terenuri fertile… nimicul va precede. il aveti in fata ochilor dar nu-l vedeti….

  3. Simpatica chestie. Acum vreo 5 luni am indraznit sa spun pe aici – cu un ton neutru – ca eu cred ca si rusii vor face un vaccin eficient, sustinand totodata l-as prefera, desi nu cred ca Romania il va cumpara. Wow ce scuipati mi-am luat de la postacii de serviciu. Degeaba am zis eu ca vb despre medicii rusi, despre medicina rusa…. Nimic taticu’ Am fost otanjit cu cele mai simpatice „urari de bine”. In fine, ma gandesc ca acei postaci – se stiu ei bine – sa le scrie austriecilor, ungurilor poate si cheilor, sa- flegmeze domne’ si pe astia; ca e filor rusi , nu-i asa?!

  4. Păi bre,. Stai strâmb și judecă drept,. Sunt câteva țări in lume, care din prima ocazie folosesc vaccinul rusesc,…deci inafar de rusia,.Se pare, dacă raportările sunt corecte, că nu sunt reacții adverse,.și eficiența este cel puțin egală cu Pfizer,.Ca tară și guvern responsabil ai interesul să ieși cât ma repede din pandemie,. Deci apuci ce găsești pe tarabă.. Mai ales că cei din UE care s-au angajat in numele tău,..te cam fentează,.Uite cum nici rusul, nici chinezul nu modifică parametri vaccinului, decât șmecherii de la pfizer, sau A-Z cu cinci sau șase doze, cu termen de 21 de zile sau 35 de zile, Deci cam scade increderea..Să fii obtuz și din motive politice să refuzi un ajutor,..cam trebuie să fii prea român..

  5. Al nostrul Klausica ar urla ca din gura de serpe ,nu ne lasa UE,incalcam normele si directivele UE,inselam increderea si interesele UE,am semnat contracte cu UE pentru dozele de vaccinuri..bla,bla,bla.Asa-i cand ai un guvernator care face sluj in fata lui mutter Merkel ,si pune mai sus interesele ,,europene,,fata de cele nationale.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.

  6. Guvernantii NORMALI LA CAP se gandesc IN PRIMUL RAND la SANATATEA POPULATIEI DIN TARILE LOR, nu la baliverne si lozinci pentru retardati.

  7. frau urSULA cu toti ieuropenii au dormit in cizmele ue si …….nu va e klar?
    eu cred ca toate vaccinurile actuale pfizer…..si sputnik sint bune
    doar le-o facut specialistii in domeniu nu profesorii de fizica
    al romaniei wener inca nu zice nic ca nu are ukaz de lasparanghela si macrou

  8. Vaccin (fie el si rusesc) sa fie, dar nu pentru catzei! Devine din ce in ce mai clara atitudinea tzarilor vestice de a scuipa cojile de la semintze in capul tarilor din est.

  9. Acest fapt demonstreaza ca blocul comunist al tarilor din estul Europei nu a disparut, la fel ca si comunismul din ele, tara nostra e la fel, dar tentatia dupa pomana data de UE a politicienilor hoti si corupti o tine pe loc, asta ca nu prea mai au ce fura decat banii europeni! Consider ca niciun vaccin nu e mai bun decat altul, si toata mascarada asta e pentru acceptare vaccin de oricare! Nu sunt omologate si nu dau imunizare, asa ca au gasit alt fel de a convinge lumea sa se vaccineze! Revolutia nu a fost revolutie ci o schimbare a comunismului cu neocomunismul, de aia sunt toti fostii securisti la putere si ca pe timpul lui ceausescu, opresc curentul, caldura, apa calda, ne baga pe gat sfaturi pe care nu le cerem, traim in saracie lucie, uitandu-ne la hotii de politicieni securisti cum traiesc in lux, nepasandu-le nici de copiii si batranii nostri, pentru care nu sunt bani! Razandu-ne in fata prin viata lor opulenta si proclamand austeritatea doar noua! Ei traiesc bine mersi cu pensii speciale, salarii mari cu sporuri de 85%, din decembrie pana acum tot isi impart posturi bine platite in care nu fac nimic! Cat vom mai suporta mizeria si bataia lor de joc?! Sa luam acum atitudine pana nu e prea tarziu!

  10. Decit chestia ultradubioasa AstraZeneca, cu rezultate pozitive doar cu putin mai bune decit o frectie la un picior de lemn, parca tot mai sigur Sputnik-ul !

  11. Romania n-are dreptul sa cumpere vaccin rusesc sau chinezesc. Chiar daca nu este suficient Pfizer sau altele din Occident.
    Ungurii si cehii daia vor sa completeze cu sputnik, Pfizer nu face față. Dar noi nu avem politicieni ci slugoi.

    Cu rusii se putea organiza chiar si producția in Ro. Sputnikul se produce in Koreia, China si India. Deci in comparatie cu firmele occidentale rusii sint flexibili, iar vaccinul este ieftin si nu necesita condiții speciale de pastrare. Dar n-ai cu cine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.