În România se zice că „mai rău ca la noi nu este nicăieri prin lume”. E un fel de mândrie perversă, că România poate excela unde nu ar dori nimeni să fie în top.
Ce nu merge în România acum?
– Economia în declin după anii de creştere economică de vreo 8% anual
– Guvernul este nevoit să reducă drastic cheltuielile publice
– Salariile publice tăiate cu 25%
– TVA crescută de la 19 la 24%
– Piaţa imobiliară, dacă nu e în colaps total, are nevoie de multe perfuzii să reziste.
Ca şi României, Spaniei îi este frică să nu devină „otra Grecia”, adică o altă Grecie. Adevărul este însă mult mai sumbru. Dacă Spania cade, poate să cadă toată Europa cu ea. Deja preşedintele SUA, Barack Obama, l-a sunat pe Jose Rodriguez Zapatero, premierul Spaniei, să se asigure că ţara lui ia măsurile de austeritate necesare.
Ce face Spania?
– Reduce cheltuielile publice cu 15 miliarde de euro şi taie 13.000 de joburi în sectorul public.
– Taie salariile de stat cu 5% şi creşte TVA până la 18% (însă ţine TVA redusă pentru mâncare).
Șomajul a ajuns la incredibilul 20%, iar jumătate dintre cei sub 25 de ani nu au serviciu.
Cea mai afectată este piaţa imobiliară, cu 1,5 milioane de proprietăţi nevândute după anii de boom imobiliar. Acum se vând proprietăţi în valoare de 5,2 miliarde de euro pe lună, iar acum 3 ani suma era 13 miliarde de euro.
Dar şi fotbalul este afectat de criză. Clubul celebru FC Barcelona a cerut credit bancar să plătească salariile fotbaliştilor.
Blonda ministresă a Finanţelor, Elena Salgado, a promis că face şi drege, însă nu atinge cercetarea, pensiile, plăţile compensatorii pentru şomaj, educaţia şi antiterorismul.
Sunt măsuri înţelepte care arată că Spania are o viziune pentru viitorul ei.
Spania are nişte avantaje.
– Aşteaptă milioane de turişti în vara anului acesta.
– Hotelierii din insulele Baleare, dar şi tot litoralul Spaniei au coborât preţurile măcar să vină turiştii să umple buzunarele statului.
Ca şi în România, populaţia este mâhnită şi acuză guvernul că joacă un şah populist. Guvernul pretinde că taie posturile şi resursele guvernamentale, însă le mută de pe aici pe acolo crezând că nimeni nu vede ce se întâmplă.
Poate mai rău este şi în alte părţi decât la români, căci România nu are exclusivitate la rău.
Lo siento! (Îmi pare rău!)
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.