Vai, ce trece vremea!

„Cu toată dragostea noastră de copii. Dana și Dinu. 28 XII 1943“. O fotografie din timpul războiului ce a reprezentat comoara cea mai de preț pentru părinții lor ce înfruntau vremurile grele. Dar oare putea să existe motivație mai puternică pentru un părinte decât imaginea frumoșilor săi copii? Chiar noi am fost și suntem astfel de mici comori pentru părinții noștri, un astfel de gest mic din partea noastră ar reprezenta pentru ei satisfacția supremă. Și cu toate că e un lucru mic, îl amânăm adeseori până când rămânem cu amintirea unor astfel de fotografii... Și când te gândești că uneori e atât de simplu să aduci fericire!

Pentru că o fotografie veche este un fragment de eternitate, răscoliți de frumusețea acestor documente, continuăm să publicăm fotografii vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Tipărim în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate în aceste zile redacției noastre, la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Vă invităm să continuați să ne transmiteți fotografii vechi, scanate și expediate prin e-mail, care să conțină cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. Este un omagiu și un minunat fragment de istorie românească.

Bunicul cu bunicii lui. Moș Nedelcu, care în tinerețe se bătuse cu turcul, și bunica Marina, femeie fără carte, dar harnică și cu o inimă de aur, îl invitară pe micul Florea în parc, să se bucure de clipele prețioase alături de cea mai mare comoară a lor și să se grijească de educația lui, cât încă era mic. Nepotul, care peste ani ajunse și el bunic, a avut grijă să transmită la rândul său din învățăturile primite, și uite-așa, din generație în generație, românii își păstrează valorile și identitatea națională.

Tata și fiul, 1939. Fotografie făcută în studioul Sellman din Calea Victoriei 35, dedicată mătușii Lucreția.

„Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară/ Într-o cârciumioară la șosea/ Unde cântă un pian și-o vioară/ Și-unde nu ne vede nimenea“/ Superbă fotografie semnată Nae Ionescu, pe terasa Oteteleșanu, loc preferat al bucureștenilor amatori de dans și voie bună.

Fotografii şi texte trimise de Sorin Mărgărit

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

6 Comentarii

  1. Sincer, eu ma bucur ca viata trece! Cum am putea intra intr-o noua aventura daca am ramine blocati in aceasta? Fac bine atit cit pot eu, incerc sa nu comit greseli ireparabile, ofer cit pot si pina acum sincer, nu am cerut nimic in schimb. Nu conditionez binele nici macar de o rugaciune! Imi traiesc viata onest si astept cu nerabdare urmarea vietii!

    Foarte frumoase pozele in special cea cu bunicii …

    Vreme trece, vreme vine,
    Toate-s vechi si noua-s toate;
    Ce e rau si ce e bine
    Tu te-ntreaba si socoate;…

  2. Nemaipomenit! Am ajuns sa jinduim dupa nivelul de viata de acum aproape 80 de ani.Da bine mai avansam, mai nene!Abia astept sa vad cum terminam anul acesta:cîti ramin, cîti fug in alte tari la munca si „la munca”, cîti se duc definitiv in Madagascar sau Brazilia, cîti se duc la metrou, cîti nu se duc unde le este locul.

  3. „Vai, cum trece vremea!Toate fetele -mi zic nenea!”

  4. Singura cale de a trăi mai mult este să îmbătrâneşti…

    Omul trebuie să încerce să trăiască în prezent. Prezentul are enorm de mult de oferit, indiferent dacă ne cade bine, ori nu, în plan pămîntesc.

    Pe când „imagini din viitor”? Sau imagini din trecutul extrem de îndepărtat, din „Dacia Hiperboreană”?

    Nu am trăit bine nici în perioada interbelică, nici sub comunişti, nici în perioada zisă „de tranziţie”.

    Găsiţi, vă rog, un alt „reper”, o altă epocă „de aur” la care să ne raportăm. Găsiţi nişte „Amintiri despre Viitor”.-

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.