Validarea referendumului, la Parlament

Curtea Constituțională a transmis Camerei Deputaților și Senatului hotărârea prin care a validat rezultatele referendumului pe justiție și respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului din 26 mai.
„Curtea Constituţională a României a transmis, miercuri, 17 iulie 2019, Camerei Deputaţilor şi Senatului Hotărârea nr.2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia. Potrivit art.47 alin.(3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”, a transmis instituția, într-un comunicat de presă.
Pe 27 iunie, Curtea Constituţională a României a validat referendumul pe justiţie şi a respins cele cinci contestaţii.
„Conexând cauzele, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:
1. A respins contestațiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019;
2. A constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019;
3. A constatat că referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019 este valabil;
4. A confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanților la vot, care au exprimat opțiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;
5. A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes național inițiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție este consultativ. Hotărârea este definitivă și general obligatorie”, a transmis Curtea Constituțională pe 27 iunie.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că referendumul de revizuire a Constituției, pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, poate fi organizat în același timp cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
În replică, PSD a anunțat că vrea ca referendumul pentru revizuirea Constituției,de punere în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, să fe organizat mai devreme decât a anunțat președintele. Partidul de guvernare spune că data va fi stabilită după deschiderea noii sesiuni parlamentare.
Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, joi, proiectul de lege al PNL și USR care vizează revizuirea Constituției, precum și inițiativa legislativă a PSD-ALDE care prevede tot revizuirea Legii fundamentale.
PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.
Pe 2 iulie, coaliția PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaților, proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale, care prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Nu reusesc sa prea inteleg. Referendumul din 26 mai este CONSULTATIV. Deci, cum anume ceva consultativ poate fi folosit ca temei pentru modificarea Constitutiei!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.