
Până la 31 decembrie, alte nume de prim-plan ale echipei preşedintelui Trump îşi părăsesc posturile. Evident, cel mai important dintre ele este cel al gen. James Mattis, şeful Pentagonului, care, iniţial, anunţase că-şi va încheia mandatul pe 28 februarie 2019. Şeful Casei Albe a accelerat însă tranziţia la vârful Pentagonului, anunţând că adjunctul lui Mattis, Patrick Shanahan, îi va succeda începând cu 1 ianuarie.
Ca urmare, culmea ironiei, lui Mattis nu i-a mai rămas decât să semneze ordinul de retragere a militarilor americani din Siria, transpunând în practică decizia luată de preşedinte şi care a dus la demisia lui, declanşând, totodată, un uriaş scandal la Washington pe această temă, dar şi printre unii dintre aliaţii principali ai SUA
Totodată, Mattis este ultimul care pleacă dintre numeroşii generali care se alăturaseră echipei lui Trump când şi-a preluat mandatul.
Celălat nume de vază este al unui militar foarte respectat, John Kelly, secretarul general al Casei Albe, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai preşedintelui, care, cu doar cu câteva zile înainte de a-i anunţe plecarea, afirmase despre el că va rămâne în funcţie până la alegerile prezidenţiale din 2020.
Al treilea nume este al lui Jeff Sessions, procurorul general (ministrul Justiţiei), forţat să-şi dea demisia la începutul lunii noiembrie. După ce el se recuzase în celebra, de acum, aşa-zisă anchetă privind ingerinţa rusă în prezidenţialele americane din 2016, şeful Casei Albe l-a criticat mereu.
În fine, dar nu în ultimul rând, lista trebuie completată cu Nikki Haley, ambiţioasa ambasadoare a SUA la ONU, despre care se zicea că, până la demisie, nu a existat nici un indiciu în acest sens.
Pornind de la cele de mai sus, dar şi de la alte demiteri, demisii ori promovări intempestive, Brookings Institution, o asociaţie specializată din Washington, care contabilizează toate aceste „mişcări de trupe” la nivel prezidenţial şi guvernamental, arată că, în mai puţin de doi ani, 62% dintre cele mai înalte posturi ale Administraţiei Trump au fost afectate de o schimbare – destituire, demisie sau promovare. Prin comparaţie, acest număr era de 24% în doi ani de Administraţie Obama, 33% sub Bush jr. şi 28% sub Clinton. Iar „feţele” s-au schimbat de cel puţin zece ori în cazul primelor 12 poziţii cele mai înalte în cazul organigramei Casei Albe – şef de cabinet, purtător de cuvânt, consilier pentru Securitate Naţională, etc.
De altfel, după primul an de mandat al lui Trump, ziariștii care s-au ocupat de schimbările de personal de la Casa Albă au constatat că numărul acestora este de trei ori mai mare decât în timpul lui Barack Obama. Astfel, cercetătoarea Kathryn Dunn-Tenpas, de la amintita Brookings Institution, care a contabilizat ultimele patru decenii, susține, în „Wall Street Journal”, că este vorba de „un du-te vino fără precedent” .
Prezentăm mai jos lista a ceea ce agenţiile de presă şi publicaţiile americane au numit „valsul miniştrilor şi consilierilor lui Trump”, care se adăugă celei făcute de cotidianul parizian „Le Figaro” după primul lui an de mandat.
JAMES MATTIS, şef al Pantagonului, 68 de ani, general de marină. Aflat în funcţie dela preluarea mandatului lui Trump, a demisionat a doua zi după ce preşedintele a anunţat că SUA retrag militarii trimişi în Siria. Într-o scrisoare, el a evidenţiat divergenţile insurmontabile cu preşedintele şi a criticat strategia lui diplomatică.„Aliaţii trebuie trataţi cu respect”, scria el în demisie. Presa a notat, în context, că relaţiile dintre preşedinte şi numeroşi şefi de stat sau de guvern din ţările aliate s-au degradat. Ipoteza plecării Mattis a apărut după ce, în octombrie, într-o convorbire cu un reporter de la CBS, Trump l-a descris pe general ca „un fel de membru al Partidului Democrat” care ar putea părăsi administraţia. Dar acelaşi Trump vorbise cu admiraţie despre „Mad dog Mattis” (câinele turbat), una dintre poreclele lui de război, şi-l compara cu generalul Patton, erou din Al Doilea Război Mondial. A fost considerat adesea ca o „insulă de stabilitate” în mijlocul haosului din echipă.
RYANK ZINKE, ministru de Interne, fost militar. La 15 decembrie, Trump a anunţat plecarea din post a acestuia. El răspundea de gestionarea parcurilor naţionale, a teritoriilor federale şi de problemele amerindiene. Zinke era criticat pentru cheltuielile sale excesive şi posibile conflicte de interese. Era în funcţie de aproape doi ani.
JOHN KELLY, secretar general al Casei Albe, general, 68 de ani. Deţinea acest post dela 31 iulie 2017, după ce, mai înainte, fusese secretar (ministru) pentru Securitate Internă. Plecarea acestui militar respectat, cel mai înalt gradat care şi-a pierdut un copil în lupte ( este vorba de Robert, fiul lui ucis în Afganistan, în 2010), era aşteptată de mai multe luni. Numeroase episoade au arătat că există tensiuni între acest general metodic şi discret şi un preşedinte excesiv. Semnalam că, înainte cu doar cu câteva zile să-i anunţe plecarea, Trump afirmase despre el că va rămâne în funcţie până la alegerile prezidenţiale din 2020.
JFF SESSIONS, ministru al Justiţiei. A demisionat „la cererea” preşedintelui la începutul lui noiembrie, imediat dupa Midterms, când democraţii au „cucerit” Camera Reprezentanţilor, fapt ce l-a supărat enorm pe Trump. Este un alt nume cu greutate care pleacă din echipă. Devenise ţinta criticilor prezidenţiale după ce, în martie 2017, se recuzase din orice anchetă referitoare la aşa-zisă ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale. Fost senator de Alabama, acest ultraconservator de 71 de ani a pus în practică politica anti-imigraţie a lui Trump, îndeosebi privind separarea familiilor migranţilor clandestini.
NIKKI HALEY, ambasador la ONU, 46 de ani. A anunţat la începutul lui octombrie că va părăsi postul la finele anului. Această fiică a unor imigranţi indieni nu a dat nicio explicaţie legată de neaşteptata decizie. Fost guvernator al statului Carolina de Sud, ea a promis că va face campanie pentru realegerea preşedintelui în 2020. La 7 decembrie, Trump a anunţat că purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, îi va succeda în funcţie. Despre Nauert, 48 de ani, ziariştii au notat că are o „ascensiune fulgurantă”, ea a fost jurnalistă la televiziunea Fox-News de unde a ajuns purtătoare de cuvânt la Departamentul de Stat în perioada lui Rex Tillerson, demisionat şi el între timp. Succesorul acestuia, Mike Pompeo, a păstrat-o în echipă, mai mult, a numit-o subsecretar de Stat ad-interim. A făcut câteva gafe ieşite din comun. Cea mai mare de până acum este aceea că a citat Debarcarea aliaţilor din Normandia – 6 iunie 1944 – pentru alungarea nemţilor din Franţa ca un exemplu de „relaţii puternice” dintre SUA şi…Germania.
SCOTT PRUITT, ministrul Mediului. I s-a cerut demisia la 5 iulie. Era implicat în mai multe scandaluri legate de utilizarea fondulurilor publice. Este cel care a demontat minuţios bilanţul din domeniul mediului înconjurător al preşedintelui Obama.
REX TILLERSON, secretar de Stat. Alături de John Kelly, Jim Mattis şi Jeff Sessions a fost unul din numele grele ale echipei lui Trump până la Midterms. Fostul patron al ExxonMobil a fost înlăturat cu brutalitate la 13 martie, după luni de tensiune şi umiliri din partea lui Trump în ce priveşte strategia diplomatică americană, fie că era vorba despre Iran sau Coreea de Nord. I-a succedat directorul CIA, Mike Pompeo. Recent, Trump l-a atacat sub centură pe Tillerson, după ce acesta acordase un interviu în care făcuse afirmaţii deloc măgulitoare la adresa preşedintelui.
GARY COHEN, consilier pe probleme economice. Fostul patron al băncii de investiţii Goldman Sachs a părăsit postul la 6 martie. Era consilier economic principal al preşedintelui. Demisia i-a fost determinată de faptul că preşedintele a impus noi taxe vamale asupra importurilor de oţel şi aluminiu, ultima picătură de apă care a umplut paharul dezacordurilor mari dintre el şi Trump.
MICHAEL FLYNN, general în retragere, consilier pentru Securitate Națională, 25 de zile în funcție (20 ianuarie -13 februarie 2017). Este primul care a părăsit Casa Albă, la doar trei săptămâni după preluarea funcției, fiind forțat să facă gestul după ce presa dezvăluise că a avut întâlniri repetate cu ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak. Ulterior, a fost pus sub acuzare de procurorul special Robert Mueller. Prezentat unui judecător, în decembrie, a recunoscut că a mințit cu bună știință FBI-ul în cazul contactelor sale cu diplomații ruși.
REINCE PRIEBUS, șef de cabinet la Casa Albă; 189 de zile în funcție (20 ianuarie-28 iulie 2017). Poziția i s-a fragilizat după ce, la 21 iulie 2017, Anthony Scaramucci, devenit director de Comunicare, l-a acuzat public că este la originea scurgerilor de informații către presă, amenințându-l cu destituirea. S-a întors la cabinetul lui de avocatură din statul Milwaukee.
SEAN SPICER, purtător de cuvânt; 182 de zile în funcție ( 20 ianuarie-21 iulie 2017). Plecarea lui neașteptată coincide cu venirea amintitului Scaramucci ca director de Comunicare al Casei Albe, care îl superviza. După demisia lui Michael Dubke, fost director de Comunicare, Spicer cumula cele două funcții. El nu se înțelegea cu noul director de Comunicare. A scris o carte despre cele 182 de zile petrecute la Casa Albă care a aparut în 2018.
ANTHONY SCARAMUCCI, director de comunicare; 11 zile (21 iulie-31 iulie 2017). Sulfurosul director de Comunicare al Casei Albe, al doilea în decurs de șase luni, nu a rezistat decât 11 zile în postul pe care l-a părăsit după un interviu dat revistei „New Yorker”, de o rară vulgaritate, în care i-a bălăcărit ca la ușa cortului pe unii dintre colegii de la Casa Albă. „The Mooch”, pentru intimi, s-a întors în studiourile unei televiziuni, unde apără politica președintelui SUA.
STEVE BANON, consilier prezidențial; 211 zile în funcție ( 20 ianuarie- 18 septembrie 2017). Strategul președintelui a pierdut războiul cu clanul generalilor de la Casa Albă, fapt ce dovedea influența acestora. Numai că, între timp, pe rând şi aceştia au părăsit funcţiile, fie prin demisie, fie demişi. Evenimentele din orașul Charlottesville, când o adunare a supremaciștilor albi s-a soldat cu decesul unei militante antirasiste, au precipitat căderea lui Banon, un adept fățiș al extremei dreapta. El a fost renegat public de președinte, fiind apoi eliminat și de la președinția executivă a site-ului de extremă dreapta „Breitbart News”. Azi, fosta emineţa cenuşie a lui Trump, cel poreclit „preşedintele Bannon” dat fiind că a fost un consilier din umbră foarte influent, se ocupă de coagularea extremei-dreapta din Europa, un proiect foarte periculos, dar care este pe placul lui Trump. De altfel, după demitere, el a promis că va continua „să se bată” pentru Trump.
JAMES COMEY, director FBI; 110 zile în funcție sub Trump ( 4 septembrie 2013- 9 mai 2017). Oficial, a fost destituit pentru felul în care a gestionat scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton pe care-l relansase în ultimele zile ale campaniei prezidențiale. Dar, adevăratele motive ale înlăturării lui sunt anchetate de procurorul special Mueller. Audiat în iunie 2017, în Senat, el l-a acuzat pe Trump că i-a cerut să înceteze investigarea lui Flynn, ceea ce, dacă se va adeveri, ar putea duce la acuzarea președintelui pentru obstrucționare justiției. La începutul primăverii lui 2018 a publicat o carte cu afirmaţii deloc măgulitoare la adresa lui Trump.
SALLY YATES, procuror general ad-interim al SUA; 11 zile în funcție ( 20 – 30 ianuarie 2017). Desemnată de Obama, ea asigura interimatul la Departamentul Justiției, așteptând confirmarea de către Senat a lui Jeff Sessions, care avea să fie forţat să demisioneze în noiembrie 2018. A fost destituită după ce s-a declarat public împotriva controversatului decret privind migrația, promulgat de Trump. Audiată, în mai 2017, de Senat, în legătură cu ingerința rusă în prezidențiale, a declarat că l-a avertizat pe președinte că Moscova l-ar putea influența pe consilierul său pentru Securitate Națională, Flynn.
TOM PRIECE, ministrul Sănătății; 232 de zile în funcție (10 februarie-29 septembrie 2017). A fost implicat într-un scandal legat de folosirea de avioane particulare în deplasările guvernamentale, ceea ce a costat contribuabilii 400 000 dolari. Poziția sa era deja fragilizată de eșecurile repetate de abrogare a Obamacare. Ulterior, acest chirurg ortoped s-a alăturat societății medicale Jackson Healthcare din statul Georgia.
KATIE WALSH, adjuncta șefului de cabinet de la Casa Albă; 69 de zile ( 20 ianuarie-30 martie 2017). Aliată apropiată a lui Priebus, a fost constrânsă să demisioneze după eșecul adoptării în Congres a legii ce abroga Obamacare. Potrivit site-ului Politico, a fost „exfiltrată” spre organizația pro-Trump America First Policies.
MIKE DUBKE, director de Comunicare la Casa Albă;74 de zile (6 martie-2 iunie 2017). Și-a anunțat demisia în mai 2017, invocând „motive personale”. Și-a reluat postul din conducerea Black Rock Croup. A rămas foarte discret despre scurta sa trecere pe la Casa Albă.
WALTER SHAUB, directorul Biroului pentru Etica Guvernamentală; 180 de zile în funcție sub Trump ( 9 ianuarie 2013-19 iulie 2017). A demisionat după mai multe dispute cu președintele și echipa lui, el apreciind că Trump nu s-a distanțat suficient de afacerile imperiului său. A revenit în Campaign Legal Center, o ONG specializată în alegeri și transparența finanțărilor electorale. După ce a părăsit Administrația, l-a criticat mereu pe președinte.
SEBASTIAN GORKA, consilier la Casa Albă; 208 zile în funcție (30 ianuarie-25 august 2017). Provenea de la site-ul Breitbart News, fiind un aliat al lui Bannon. La o săptămână după demisia acestuia, Casa Albă a anunțat că se separă și de Gorka. Ziarul „New York Times” a scris că secretarul general al Casei Albe, John Kelly, nu l-a mai vrut. Inițial, a dorit să revină la Breitbart News, dar, în final, a ajuns expert în securitate națională la televiziunea Fox News.
La lista de mai sus mai pot fi adăugați: Omarosa Manigault Newman, fostă directoare de Comunicare la Oficiul pentru Legături Publice, care a publicat un volum cu lucruri foarte dure despre Trump; Preet Bharara, procuror al SUA pentru districtul sud din New York; Richard Cordray, director al biroului de protecție Financiară a Consumatorilor; Boris Epshteyn, director adjunct pentru Comunicare la Casa Albă; K. T. McFarland, consilieră adjunctă pentru Securitate Națională; Angella Reid, șefă de personal la Casa Albă; Keith Schiller, director de operațiuni la Biroul Oval; George Sifakis, director în Oficiul pentru Legături Publice; Marc Kasowitz, avocatul lui Trump, consiliera lui Trump pentru Orientul Mijlociu; Rick Dearborn, secretar adjunct al președinției, ș.a.
n-am cautat, dar este posibil sa fie o schimbare a unor persoane conservatoare cu unele mai tinere si cu o dorinta de schimbare, poate s-a ajuns in faza in care unii reusesc sa inteleaga ca ar trebui folosita comunicarea mai mult decat forta si ca oamenii sa doreasca pacea/armonia in mod firesc nu dupa o catastrofa apocaliptica, daca gandul este o forta, daca este plin de bunatate/iubire va emana lumina, daca este negativ va atrage intunericul, sa speram intr-o lume mai buna, mai armonioasa si atunci si noi vom fi multumiti, daruind un gand bun, vom primi ecoul lui…