Vasile Puşcaş: UE este într-un pericol existențial

Uniunea Europeană nu are instrumentele necesare pentru a răspunde singură unei astfel de crize. Tratatul de la Lisabona a dat putere decizională statelor membre, dar nu le-a responsabilizat pentru comportamentul lor, susţine în interviul acordat ziarului Făclia fostul negociator al României cu UE, Vasile Pușcaș.

Universitarul clujean crede că deja Uniunea Europeană este într-un pericol existențial, precizând că așa-zisa Uniune recreată după 2004 și-a arătat ineficiența și incapacitatea de a face față provocărilor contemporaneității. „Ea a mai funcționat doar în virtutea inerției dinamicii de la sfârșitul anilor ‘80-începutul anilor ‘90, din veacul trecut. Căci liderii europeni post-2004 au estompat concepția fundamentală care a stat la baza construcției europene, aceea că ea se hrănea din procesul continuu al integrării europene. De prea multă vreme s-a tot amânat o discuție serioasă despre viitorul Uniunii Europene, dar acum, pe fondul acestei crize, lideri politici, economici și intelectuali responsabili ar trebui să includă cetățenii europeni într-o dezbatere extinsă, profundă și nu foarte îndelungată despre calea de viață europeană pe care ar putea-o realiza o viitoare Uniune Europeană’’, spune Vasile Puşcaş.

Rep: Are Uniunea Europeană suficiente pârghii pentru a putea gestiona astfel de situații de criză?

Vasile Pușcaș: La ora dialogului nostru ar trebui să știm că Uniunea Europeană nu are instrumentele necesare pentru a răspunde singură unei astfel de crize. Tratatul de la Lisabona a dat putere decizională statelor membre, dar nu le-a responsabilizat pentru comportamentul lor. Parlamentarii europeni au fost păcăliți cu o iluzorie creștere a puterii lor, dar în fapt s-a creat un dezechilibru funcțional între instituțiile decizionale de la Bruxelles care, vedem astăzi, nu mai sunt capabile nici măcar să asume decizii majore precum bugetul Uniunii. Iar despre politicile europene putem spune că au devenit mai mult desene pe hârtie, deoarece statele membre care trebuie să le aplice au întors spatele spiritului european. De aceea, Uniunea Europeană trebuie refondată atât din punctul de vedere al arhitecturii institiționale și decizionale, dar și al politicilor comune, inclusiv al Pieței Unice. Să nu mai amintim de faptul că Uniunea Europeană este doar o umbră a ceea ce ar trebui să fie în politicile internaționale, deși are un potential recunoscut, dar nevalidat tocmai datorită slăbiciunilor decizionale interne. Altfel spus, Uniunea Europeană trebuie să se reinventeze rapid, căci ceea ce au fondat înaintașii este doar o bază de continuare, nu de consum inepuizabil.

Rep: E capabil leadership-ul european să învețe lecțiile acestei crize?

Vasile Pușcaș: Acum, la peste un secol de la terminarea Primului Război Mondial, e bine să ne reamintim faptul că generația Marii Uniri a găsit resursele pentru a face față războiului, care pe Frontul de Est a durat până în 1920 și chiar după aceea, dar și epidemiei de gripă spaniolă(1918-1919) și presiunilor internaționale deosebite(1919-1920). Acea generație de lideri români au făcut România Mare, pe care urmașii lor, și unii chiar dintre ei, nu au reușit să o mențină decât timp de două decenii. Iar generația liderilor politici europeni postbelici au asistat neputincioși la o degradare a leadership-ului european interbelic încât au plonjat direct în cel de-Al Doilea Război Mondial. Așadar, istoria ne arată că liderii politici ai sec.al XX-lea nu au reușit să facă față schimbărilor și progresului stiințifico-tehnologic al epocii, bagajul lor mental menținându-se la rudimentele sec.al XIX-lea. Nici liderii europeni post-Războiul Rece nu au reușit să vină cu o restructurare a Sistemului Internațional în care actorii statali și cei non-guvernamentali să coopereze pentru binele omenirii. Iar liderii europeni din ultimul deceniu și jumătate au dovedit mai degrabă apetit pentru dărâmarea a ceea ce era construcția europeană. Aceștia și-au propus a fi doar beneficiari ai efectelor schimbărilor de după 1989 și au omis că acel proiect european era un edificiu neterminat, care avea nevoie de multă muncă, inovare, creativitate și mai ales dedicație constructivă. Au fost și ei, ca și majoritatea europenilor, doar niște consumatori ai bunurilor comune create de înaintași, dar care, în timp, s-au împuținat și subțiat. Iar astăzi nici nu mai fac față provocărilor contemporane. Și cu toate acestea, trebuie să presăm pentru ca liderii actuali să învețe din crizele europene și globale succesive, să aibă ambiția de a veni în public cu noi propuneri de conducători europeni, cu proiecte realiste și resurse umane care să ducă mai departe proiectul european. Un leadership european valabil nu poate apare din neant(vezi exemplele istorice enunțate!), ci doar din solicitările clare ale tuturor cetățenilor europeni, prin supunerea lui unei monitorizări atente și permanente și mai ales prin responsabilizarea cotidiană pentru ceea ce face ACUM, MÂINE și POIMÂINE. Și încă ceva-leadership european să exercite și toate instituțiile statelor membre, de la guverne și parlamente până la autorități locale și regionale! Pentru că dacă va fi adoptat modelul Salvini&Comp., Uniunea Europeană nu va ieși din criza existențială în care se complace de prea multă vreme.

Rep: Poate fi pus în pericol proiectul european de această criză sanitară?

Vasile Pușcaș: Eu cred că deja Uniunea Europeană este într-un pericol existențial! Acea așa-zisă Uniune recreată după 2004 și-a arătat ineficiența și incapacitatea de a face față provocărilor contemporaneității. Ea a mai funcționat doar în virtutea inerției dinamicii de la sfârșitul anilor ‘80-începutul anilor ‘90, din veacul trecut. Căci liderii europeni post-2004 au estompat concepția fundamentală care a stat la baza construcției europene, aceea că ea se hrănea din procesul continuu al integrării europene. De prea multă vreme s-a tot amânat o discuție serioasă despre viitorul Uniunii Europene, dar acum, pe fondul acestei crize, lideri politici, economici și intelectuali responsabili ar trebui să includă cetățenii europeni într-o dezbatere extinsă, profundă și nu foarte îndelungată despre calea de viață europeană pe care ar putea-o realiza o viitoare Uniune Europeană. Căci oamenii și timpul și-au epuizat resursele de răbdare și așteptare!

Rep: Pe acest fond al confuziilor și al rigidității tot mai accentuate a mecanismelor UE, cum vedeți viitoarea poziționare a României?

Vasile Pușcaș: Personal, m-am exprimat de foarte multe ori despre ceea ce ar fi putut face România ca stat membru al Uniunii Europene. Din păcate, românii au fost îndemnați de liderii lor post-2007 să privească la Uniunea Europeană doar ca la un bancomat, la locul de unde ar fi trebuit să extragem doar profit, fără a ne propune să și investim în dezvoltarea oportunităților oferite de aderarea la Uniune. Priviți doar pe cine au trimis autoritățile române să lucreze în instituțiile europene și veți înțelege că liderii politici din România s-au poziționat doar ca profitori ai unui proces istoric care ar fi trebuit să aducă țării dezvoltare sustenabilă, iar societatea românească să devină tot mai rezistentă la șocuri ale crizelor de toate felurile. Ar merita să conștientizăm că liderii noștri politici au fost contributori de seamă la prelungirea crizei existențiale a actualei Uniuni Europene, iar după aceea să avem curajul de a propune un program ambițios al nostru de dezvoltare care să fructifice politicile europene și, în același timp, să le perfecționeze, adapteze vremurilor și nevoilor europene de azi și de mâine. Vedem explicit, în contextul crizei formidabile pe care o trăim astăzi, că a fi singur pe lume ar însemna autocondamnare la pierzanie. Șansa noastră constă în a da încă o șansă Uniunii Europene! Și a munci pentru ca acea șansă să se împlinească MÂINE!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

29 de Comentarii

  1. Cum sa te angajezi serios in sprijinirea unei utopii care viza eviscerarea si desfiintarea natiunilor ?
    Care a secatuit Romania de mai toate resursele: materiale, financiare si mai ales umane ?

  2. Eu cred ca astia sint mai degraba ingrijorati de „pericolul existential” care le ameninta salariile uriase, celor care au creat aceasta facatura infecta si mafiota , UE ! Sa reamintim doar ca invocatul „Tratat de la Lisabona” este o mizerie care a fost impusa cu forta, in aceeasi termeni si in urma respingerii altei porcarii (parca de catre cetatenii olandezi si cetatenii francezi), „Tratatul de la Maastricht” ! (apropo, ca tot vorbim de mafii, nenea asta nu face parte din vestita „mafie de la Cluj” ?)

  3. Unii au salarii imense de la europa…de aceea o sustin pentru interesul personal in defavoarea popoarelor . Eu vreau sa raman roman si sa vorbesc limba romana …nu vreau european si sa vorbesc engleza.

  4. Greseala e ca il intrebam de sanatate,oricum are voie sa iasa doar 2 ore/zi!

  5. Puskash mai este in PSD? Asteptam intrarea in partidul lui Ciolacu,Grindeanu si Tudose a lui Koldea ( nashul Mayor sta pitit) pentru ca tacamul sa fie perfect.

  6. Sandramaua politruca de tip sovietic trebuie sa elimine politicul si sa se ocupe doar de tratate economice. Fara partide gen PPE care isi baga coada in alegerile din Romania ca sa iasa ai lor.

  7. “Priviți doar pe cine au trimis autorițile române să lucreze în instituțiile europene…” Adică să înțelegem că doamnele și domnii Codruța Kövesi, Alina Vălean, Siegfried Múreșan, Rareș Bogdan și alții sunt niște incapabili care nu au ce căuta în instituțiile europene fiind nefolositori atât pentru Uniune cât și pentru Țară? După cum caracterizați Uniunea Europeană sunt totuși potriviți acolo decât să încurce și mai rău lucrurile din Țară.

  8. Acest Pușcaș, creație a secu, totdeauna merge dar nu la capăt. UE s-a încheiat de fapt. El nu a primit ordin să afle.S-a încheiat căci ce a negociet el era zero. L-a mai pus și pe alt secu, Aiurel, să-l decoreze la ubb pe Verheugen, ca mare mahăr în UE. A uitat Pușcașu ce a spus și scris atunci? Doar mizerie!

  9. Până la ,,Sovietul UE,, sunt de acord cu toate comentariile, bravo băieți, nu ne lăsăm duși de nas de ,,negociatorul șef,, . Mai pun eu degetul pe o rană, chiar cea mai dură: unitate europeană nu va exista în era neoliberalismului, adică a capitalismului. Nu vă grăbiți, nu e vorba de vreo întoarcere la ce a fost ci în primul rând de rânduială bazată exclusiv pe muncă și respectul fiecărei națiuni și de o intensă colaborare cu toate celelalte în avantaj reciproc într-o formă instituțional diferită de actuala, a cărei dispariție o aștept și n-o s-o plâng!Libertatea de mișcare a capitalului și a oamenilor trebuie reglementate judicios, pentru a servi tuturor. Reproșez dlui profesor că nu stăpânește conceptual problemele, adică nu știe ce e aia o națiune și statul ei și că Europa este doar un continent, nu o națiune și nu va exista niciodată vreo identitate europeană!

  10. CAND IN PARLAMENTUL EUROPEAN AU INTRAT SI INTRA ORCE ANALFABET CE-AI VREA ?
    VEZI LOAZELE MAI VECI SI MAI NOI :Becali EBA ,Grapini, Viorica Zambilica ,Valean ,Rares Bogdan madam Ponta etc si cred ca si din alte tari ajung tot lichele ,neveste ,amante ,din ifosele parlamentare nu iese decat praf si paguba .

  11. VAsile Puscas,”2000-2004 – Ministru Delegat, Negociator Şef cu Uniunea Europeană”a scris Negociind cu Uniunea Europeană, 6 volume, ,deci este asul asilor in materie. Licenta in 1976 în Istorie şi Ştiinţe SocialeFacultatea de Istorie si Filozofie, Univ. Babeş- Bolyai apoi 3 ani a fost instructur cultural la casa studenteasca 1976 – 1979,Cluj-Napoca deci anima cultural studentii clujeni.In 1979-1990 este Asistent Universitar, Facultatea de Istorie-Filozofie,UBB,si din 1990 incepe o laborioasa si fructuoasa cariera socio-politica-filozofica pe care pe mine personal m-a speriat pt.ca stalpul societatii romanesti care este ,este gasit in tot ce misca in tara,in afara pe unde poate si poate multe in diferite functii ,asociatii,comisii,comitete si comitii cum se zice.Gasim un insolit la „experienta profesioanla ” -2011 – prezent: „Ad Personam Jean Monnet Chair”poate tocmai de aceea respectivul domn face referire la „criza existentiala” a UE,o ia in sens profund personal,traindu-si existenta profund individualist si afectiv prin legatura cu fondatorul Jean Monnet ,si il credem ca i se rupe sufletul de sit.actuala NU de pandemie !Poate dl.este chiar un „initiat” globalist,alaturi de „elitele” mapondului.Tinand stindardul lor „sus”aici in Ro.,pe care a implicat-o cu de la sine putere si „stiinta”,ca o „autoritate”care este vizavi de tot ce au vrut ei!CINE I-A DAt acest „Acord”? NIMENI! Cere „o sansa” ,nu pt.patria lui care l-a nascut in Surduc,Salaj !Nu stiu daca este „initiat”,sau mason ,nici nu intereseaza dar sunt suficienti o duzina din acestia ca sa nu ne miram ca Tara este unde este! Pe langa el roiesc toti cei care i-au permis,publicat si inaltat soclul ,oare o fi”colega”si cu Coldea si el recinte „universitar”? Are cosmar din cauza lui Matteo Salvini anti-euro si anti-migratie iar comp.este Marine Le Pen lidera Frontului National din Fr.care ii da frisoane lui VASILE PUSCAS!

  12. Era evident ca Uniunea e doar la bine… la greu ne-am lamurit… Italia a simtit-o pe pielea ei..Cat teren s-a retrocedat in exces… ? Romania a permis instrainarea… Paduri taiate… Privatizari cu cantec… Resurse vandute pe nimic…, Romania, dupa 1990 si cativa ani dupa aceea, a avut inca Fabrica de pansamente, compese sterile si nu numai… cladita de Stirbey la 1902… Nu sunteti in stare sa claditi nimic… doar balamuc creat aiurea… de la generatiile de politicieni de dupa 1990 nu ramane nimic bun… dispute, furaciuni… si o tara pustiita… V-ati batut joc de tot..

  13. UE se sparge fiindca e departe de idealurile sale imitiale. A fost confiscat UE de niste jmecheri globalisti care acu o folosesc ca pe o curvulitza de strada.. pt afaceri.

  14. Colhozul europeana se va duce la vale si datorita giurumelelor trimise de fiecare tara acolo. Doar nu crezi ca numai romanii trimit papagali acolo? Necazul suplimentar al Romaniei este ca jumatate din trimisi isi denigreaza tara, ba chiar o saboteaza. De tzaranusul cultivator de ceapa ai auzit?

  15. Sper ca aceasta facatura bolsevica neomarxista, care a distrus europa si a adus o in situatia de a nu fi in stare sa fabrice necesarul intern de masti ventilatiare si medicamente, care ni i au impus pe antiromanii care ne conduc, sa devina o amintire trista cat mai curand

  16. Logic . Insa birocratii de la Bruxelles nu o vor recunoaste si pentru ei „Europa ” inseamna inca si mai multa „integrare” ( adica putere pt ei= de fapt dualismul galo-teutonic – in dauna statelor nationale-mai ales din est )

  17. Colhozul european de astazi este creatia germanoruso.fr dupa 90 si are la baza dorinta de a domina a nemtilor si a rusilor prin nemti .
    Cat priveste activitatea domnului Puskach , este suficient proverbul ,,pomul se cunoste dupa roada adusa ,, si ne dam seama de roada negocierilor purtate de acest agent german .
    Ne-vandut si doar cu sange mai putem intoarce tarii roada si livada furata , eu asa cred .

  18. De fapt, ce-ai vrut sa zici, nineaca ; ori inca te mai gandesti ce vrei sa zici ?!

  19. Din păcate, tot din Istoria de la Cluj, vin Pușcaș, Ion Aurel Pop, Ion Bolovan, Ion Lumperdean, Nicolae Păun. Care de care mai fără operă, mai aproape de secu și mai corupt. Destul să se răsfoiască filele evoluției lor spre a se vedea. Aiurel a dus și UBB în jos, doar la corupție a sporit-o. Păun și-a făpcut două odrasle conferențiari, cu valoare ca a lui. Bolovan a fost băgat în Academie, toată viața fiind un istoric mediocru. Lumperdean a fost făcut profesor universitar din ceva la poatrta Casei de cultură a studenților. Asta-i istoria clujeană de după David prodan, Ștefan Pascu? Tristă realizare!

  20. Bine frați români!
    Rupem UE și ce urmează? Rusia?
    Granițe sigilate,taxe vamale,28 de valute care mai de care…..
    Nu ne e fura UE , noi ne furăm căciula de fraieri…..
    Nu e vorba aici de valoarea ca istoric a domnului Pusca, ci de viitorul nostru și al urmașilor!
    Chiar vreți să-i închidem iarăși după niște cortine?

  21. @fitirezonabili ; tu stii ce ondustrie si enorme capacitati de a produce absolut orice aveam inainte de a se ocupa coana ieuropa de noi ? Puteam vinde orice oricui pe glob. Acum am distrus tot si sm primit coldzi si codrute si basesti drept multumire

  22. I: Tristeţea cea mai mare este că UE neoliberal reacţionară, cea financiar-economică şi mai deloc politică, în care România a ajuns prea târziu ca să aibă parte şi de beneficiile acestei mari familii europene, aşa cum era aceasta la vremea anilor săi glorioşi, nu doar de urmările pieţei libere şi „beşteleli”, multe meritate, tot atâtea nemeritate, va rezista.
    Şi va rezista în această formulă bolnavă de lăcomie pentru că înainte de orice i-a reuşit mai bine decât vrem să admitem „omul nou”, cel pragmatic, cel laş şi cel individualist până la hidoşenie.
    Apelul la solidaritate vine târziu şi inadecvat. Nu poţi cere solidaritate numai la greu dacă la bine, de acum de decenii, cine împarte parte-şi face.

  23. II: PS1: Şi acest „european nou”, dar numai la bine, că la greu, devine uluitor de repede un naţionalist nu rareori extremist _ cine are dubii să nu uite formulele dispreţuitoare ale Nordului faţă de Sud-ul european -, care nu ar fi scos din buzunar un euro pentru a conferi Bruxelles-ului puteri nu pentru crize, căci atunci mereu este târziu, ci pentru o politică europeană medicală comună – şi nu doar medicală ci poate şi socială?! – este exact creaţia Europei neoliberal-reacţionare.
    Şi lucrul acesta s-a văzut cu claritate în 1989, la căderea comunismului, atunci când, în locul unui plan Marshall pentru fosta Europă comunistă, sau măcar a unor reguli noi de aderare mai bine direcţionate şi finanţate, adecvate unor Tranziţii de la comunism la democraţie, de la economia centralizată la cea de piaţă, un tip de Tranziţie cu totul şi cu totul nou, s-a văzut dinspre Statele puternice UE, – donatoarele-sic! – dar şi SUA, – doar o oportunitate pentru o piaţă mai mare şi o influenţă politico-militară mai mare. Lozinca anilor ‛90 „Voi vreţi în UE, respectaţi-i regulile de aderare” nu diferă cu nimic în nemernicie de ce a României asediată lansată de Puterea Reală: „Nu ne vindem ţara”

  24. @Nora – UE este o variatiune pe tema „cine preia valorile imperiului roman, mort la 476 AD” si au fost mai multe astfel de incercari. Carol Cel Mare, Carol Qvintul, imperiul romano (catolic)-german si acel habsburgic, Napoleon, Hitler – toate au fost realizari efemere, la fel ca actualul UE. Si istoria ‘monedei unice’ are vreo 16 secole de efemeritate.

  25. Uniunea Europeană este o construcție artificială, neviabilă, cu două, sau mai multe viteze. Un amalgam de state democrații și Monarhii, care nu are un viitor real, sănătos. Câțiva ani în urmă, unii politicieni vorbeau de trecerea UE la Statele Unite ale Europei. Europa trebuia să rămână la stadiul de Piața comună, extinsă de la concepția lui Robert Schuman, pentru a fi capabilă să apere Economia Europei, de concurența dură, mondială.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.