Veneția ne trage de urechi. News alert!

Comisia de la Veneția critică modificările aduse Legilor Justiției! În plus,  le cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor-șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General.

Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.

Comisia de la Veneţia a prezentat vineri avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiţiei, după sesizări de evaluare făcute de preşedintele României şi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În conformitate cu procedura avizelor preliminare în cazurile urgente, Comisia de la Veneţia a autorizat transmiterea evaluării autorităţilor române. Comisia de la Veneţia urmează să susţină acest aviz, fără modificări, în sesiunea plenară din octombrie.

Ce se spune raportul Comisiei 

Potrivit raportului, Comisia de la Veneţia formulează următoarele recomandări adresate autorităţilor din România:

– „să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie, în perspectiva oferirii condiţiilor pentru un proces de numire / revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului instituţiilor, precum preşedintele ţării şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile să echilibreze influenţa ministrului Justiţiei”;
– „să elimine ori să definească mai bine prevederile care le permit procurorilor de rang superior să invalideze soluţiile procurorilor pentru situaţiile de nefundamentare”;
– „să elimine restricţiile propuse asupra libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor”, potrivit mediafax.ro. 

 

Documentul poate fi consultat aici

 

Amendamente care pot afecta independența procurorilor

„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, arată Comisia de la Veneția.

„Deși unele îmbunătățiri au fost aduse în urma criticilor și deciziilor date de Curtea Constituțională, este dificil să nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea în a pune presiune pe judecători și procurori și, în cele din urmă, a submina independența sistemului de justiției, a submina calitatea și eficiența sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei împotriva corupției”, adaugă Comisia de la Veneția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Romănii s-au cam săturat de recomandări , indicații , trasee , îngrijorări … și de tot binele bruxellez ! Se vede de pe Lună că UE găfăie și abia mai respiră în starea muribundă în care află … și asta , datorită lăcomiei și a dorinței fără limite de a își băga nasul unde nu le fierbe oala terfelind ideea de stat național . Comisia de la Veneția , dacă are vreun dram de bune intenții , să scoată o vorbă măcar despre protocoale , abuzul și neglijența în serviciu și despre grupul de crimă organizată , numit DNA cea mai periculoasă amenințare pentru ordinea constituțională din România . Iar , dacă trec sub tăcere aceste aspecte , să preia de la noi , DNA-ul și sistemul comunistoid nazist stalinist din justiție și guvernele lor să fie conduse de procurori , așa cum se întămplă la noi ! Iar , pe Gusty Lazăr să-l numească șeful Comisiei … !

    • Nu mai manipulati, Comisia de la Venetia nu comenteaza si nu intervine in treburile interne ale tarilor din UE daca nu este sesizata de o institutie din tara respectiva. Romanii cinstiti nu s-au saturat de recomandari din partea democratiilor si civilizatiilor la care aspira. Vorbiti in numele politrucilor corupti si camarilei lor, nu a romanilor. Comisia de la Venetia a fost sezizata de catre presedintele tarii care are in spate 6.2 milioane de romani, de partidele din opozitie care la randul lor au in spate cateva milioane de romani. Tot la Comisia de la Venetia a mers cu jalba-n protap chiar si CCR-ul lui Dorneanu care s-a facut si ne-a facut de ras.Daca va intereseaza opinia Comisiei de la Venetia despre protocoale nu aveti decat sa cereti Parlamentului majoritar PSD-ALDE sa le trimita o sesizare.

    • CV a scris mult mai multe de atit si e bine sa cititi intregul document nu doar ce e „fotoshopat” de mediafax. E cazul sa se inceteze cu mahalagismele de tipul tras de urechi, perdaf, etc, etc. CV e de acord cu numirea judecatorilor numai de catre CSM, propunere a lui Tariceanu dealtfel, e de acord cu responsabilitatea procurorilor si judecatorilor si doar specifica ca anume prevederi trebuie detaliate, este de acord si cu faptul ca interferentza servicilor in justitie e neavenita, si, cum afirma cineva mai jos,CV spune si ca e nevoie de o modificare a constitutiei pentru a schimba modalitatea de demitere a procurorilor sefi/ specifica asadar si ca hotarirea CCR privind demiterea lui Kovesi e valida/constitutionala – acestea unde au disparut din ce spune mediafax ca Fifor din poza de la NATO?

  2. Nu cred ca este adevarat. Sau poate ca seductia este o arta persuasiva.

  3. să reexamineze sistemul de numire / revocare a procurorilor de rang înalt, INCLUSIV prin revizuirea prevederilor corespunzătoare din Constituţie -daca prevederile din Constitutie nu sunt OK atunci cum ne trag de urechi ? Cand vom modifica prevederile Constitutiei vom modifica si legile justitiei .Concluzie, legile justitiei sunt constitutionale deci sunt bune in momentul de fata !Daca se legifera altfel in sensul cerintelor comisiei, se trezea cineva sa atace la CCR legile justitiei ca doar Constitutia spune altceva asa ca…de sfaturi suntem satui si vorba aceea, ce este cah pentru ei pentru noi este bun !si iar ne-am facut de rahat in Europa colonia Romania nu se dezminte Acum sa te ții ce comentarii din partea celor care au contestat la comisie ,dar pun pariu ca nu vor scoate nici o vorbulita despre prevederile actualei Constitutii si necesitatea actualizarii acesteia si nici despre smetia pe care si-au luat-o in bot de la comisie ca numai prosti nu i-au facut , ai Constitutia care o ai si vrei tichie de margaritar!

  4. O tara plina de oameni importanti,de justitie ,de armata ,de politie,de servicii de locul 2 sau 3 la intelligence in NATO,cu mii de ‘revolutionari”cu patalama, a ajuns dupa 30 de ani la cheremul altui vulpasin judetean care taie si spanura in Romania ,utilizand un alt prost ,ca aliat!
    O trage micul ceausescu in Romania ca in filmele cu prosti!!

  5. Comisia de la Venetia nu ne-a tras de urechi pe noi cetatenii romanii,ci a maturat pe jos cu marii „specialisti in drept” Dorel de la justitie, ciordache, nicolicea, soferul infractorului voicu, dragnea si tariceanu!

    • Corect, chiar vad ca Tudorel Toader membru al Comisei de la Venetia TACE CHiric, dar nu ma astept la minuni, el a fost NUMIT de Guvenrul Romaniei in 2014 ca Reprezentant al Guv Romaniei la Comisia de la Venetia, deci acolo el REPREZINTA Guv Dragnea!!!
      D-aia TACE acum CHITIC!

  6. Corpul uman are în dotare și alte organe … , pe care le recomand spre a fi … trase … !

    • Corect. Tie ti le vor trage, dar cu clestele, sa fie palpitant.

  7. Misule,daca nu te-ai saturat,este pentru ca fie ti-e foame,fie ca-tiplace! tu esti ca ala care se ducea zilnic la urolog pentru tuseu rectal,de nu se mai satura!te intreb o singura chestie:in cate legislatii din tarile UE,cu veche traditie democratica,exista urmatoarele sintagme:DNA,CSM si Abuz in Serviciu? mai departe, continui ideea,daca abuzul in serviciu se defineste, printre altele,ca refuzul executarii sarcinilor de serviciu,in vederea obtinerii de foloase pentru sine sau pentru alta persoana,iar abuzivul este presedinte de CJ,de exemplu,sau Ministru,alt exemplu,care refuza indeplinirea unei atributiuni de serviciu,pe anumite motive,de ce trebuie sa se apeleze la CPP si nu la procedura contenciosului administrativ,cu atat amai mult cu cat nu exista asa zisele foloase faloase cu care se faleste DNA si care trebuie inventate de fiecare data de catre prea-onestii si prea-cinstitii si prea-onorabilii porcurori DNA?doar ca sa aiba UE posibilitatea sa controleze in fiecare ungher societatea,autoritatile,guvernele si cetatenii Roimaniei? care ti-e parerea?

  8. Tudorel Toader, mare Membru al Comisiei de la Venetia tace CHITIC!
    Toader e reprezentantul Romaniei la Comisia de la Venetia, deci a fost NUMIT de Guvernul Romaniei in 2014!
    NU ma mira ca acolo el REPREZINTA Interesele Guvernului Dragnea!
    Rusine, Tudorele!

    30 Mai 2014, „Judecătorul CC Tudorel Toader este reprezentantul României la Comisia de la Veneţia.

    Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională şi decan al Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost NUMIT de Guvern reprezentantul României la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneţia.”
    http://www.mediafax.ro/social/judecatorul-cc-tudorel-toader-este-reprezentantul-romaniei-la-comisia-de-la-venetia-12667292

    Rusine, Tudorele, Comisia de la Venetia, conform Statutului, e formata de Experti INDEPENDENTI, reprezentanti ai Statelor Membre ale Consiliului UE!
    Halal „expert independent”, rusine!

    O sa vedeti ce reactie de „expert independent” va avea Tudorel, acnd va fi intrebat pe subiect!
    Rusien!

  9. zoica,iar aceasta profunda cujetare provine de la o prifisoara de literatura rusa,sau de la o jurnalista cu juma’ de norma progandistica la un partid,isteric,stim noi care.asa ca te intreb,ca la Ploiesti:ce are su.la cu prefectura,femeie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.