Verva Thaliei

 Teatrul Naţional vă invită

„Romeo şi Julieta”

Capodopera shakespeariană, povestea îndrăgostiților nevoiți să înfrunte ura viscerală dintre familiile lor, dar și vicisitudinile sorții, într-o montare pasionată, electrizantă, cu personaje din vremea noastră.

Romeo si Julieta

Regizorul Yuri Kordonsky și aleasa distribuție, împreună cu scenografii Dragoș Buhagiar, Ioana Smara Popescu și coregraful Florin Fieroiu, deschid o excelentă perspectivă modernă asupra tragediei Romeo și Julieta, lăsând viața și energia debordantă a tinereții să-și afle nestingherit drumul spre inima spectatorilor de orice vârstă.

În distribuţie: Ioan Andrei Ionescu, Mihai Calotă, Costina Cheyrouze, Victoria Dicu, Crina Semciuc, Ionuț Toader, Florentina Ţilea, Marius Manole, Ada Galeș, Lari Giorgescu, Emilian Mârnea, Cosmina Olariu, Rodica Ionescu, Eduard Adam, Florin Călbăjos, Răzvan Vasilescu

Spectacolul poate fi vizionat în 29 şi 30 septembrie, la orele 19:30 la Sala Studio

 

„Vivien Leigh: Ultima conferință de presă”

Vivien Leigh

Din 17 octombrie, publicul Naționalului bucureștean o va putea întâlni pe Vivien Leigh, celebra Scarlet O’Hara din „Pe aripile vântului”, întruchipată de Lamia Beligan într-un recital excepțional care va avea loc pe scena Sălii Atelier. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Vivien Leigh, cea mai mare actriță britanică din toate timpurile. “Eu nu sunt o stea de cinema – sunt o actriţă. Să fii un star de cinema reprezintă o viaţă atât de falsă, trăită doar pentru valori false şi pentru publicitate”, declara Vivien Leigh, cea care a marcat scena şi ecranul secolului XX şi care continuă să fascineze şi azi.

Intitulată Vivien Leigh: Ultima conferință de presă, piesa autoarei americane Marcy Laffertz, în regia Lianei Ceterchi, reprezintă o reconstituire emoționantă a ultimelor zilei de viață ale lui Vivien Leigh, devenită acum o umbră a starului adulat de altădată.

Spectacolul este o producție a Teatrului Excelsior și a fost preluat de Teatrul Național București în cadrul programului Uși deschise pentru toți. Cu mare succes la publicul românesc, acest one-woman show a fost elogiat și pe scene importante din Paris și Londra.

Piesă prezentată cu acordul Josef Weinberger Limited, Londra

Foto: Steluţa Popescu, Florin Ghioca şi Cătălin Eremia

Regie şi scenografie: Liana Ceterchi

Spectacolul este programat în 28 septembrie, la ora 20:00, la Sala Atelier

 

„Toţi fiii mei”

Piesa scrisă şi pusă în scenă în anul 1947,  este cea care l-a propulsat pe Arthur Miller în atenţia publicului american şi a criticilor şi cea care i-a adus primul Premiu Tony. Povestea, respectând regula tragediei greceşti de timp, spaţiu şi acţiune, este inspirată dintr-un fapt real, preluat de dramaturg din paginile unui ziar. Acţiunea se petrece în America, imediat după cel de-al doilea război mondial, în sânul unei familii care a reuşit să se îmbogăţească, profitând de oportunităţile apărute. În casa Keller, dramele sunt însă adânci. Deciziile din timpul războiului au consecinţe tragice, trei ani şi jumătate mai târziu, asupra întregii familii.

Toţi fiii mei revine la Teatrul Naţional la peste jumătate de secol de la prima sa montare în România, în 1948. Din echipa de atunci au făcut parte Aura Buzescu, în rolul lui Katty Keller şi Liviu Ciulei, care a semnat scenografia spectacolului. Toţi fiii mei, montare care face parte din proiectul TNB, Teatru universal contemporan, este o recuperare a unui important text din dramaturgia americană, aproape necunoscut publicului român şi, cu siguranţă, un spectacol de succes.

Regie: Ion Caramitru

Scenografie: Dragoş  Buhagiar.

Light design: Chris Jaeger. Muzica originală: Vlaicu Golcea

În distribuţie: Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Dragoş Stemate, Costina Cheyrouze/ Fulvia Folosea, Dorin Andone, Vivian Alivizache/ Victoria Dicu, Ioan Andrei Ionescu, Gavril Pătru, Irina Cojar, Aris Bănuțoiu.

Spectacolul va avea loc în 23 septembrie, la ora 19:00, în Sala Mare

 

Premiera oficială a spectacolului „VIAȚA x 3”, la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie prezintă, sâmbătă 22 septembrie, ora 19.00, la Sala Nouă, premiera oficială a spectacolului VIAȚA x 3 de Yazmina Reza, traducerea Iulia Lumânare, regia Irina Crăiță-Mândră, scenografia Iulia Popescu.

Viata x 3, în premiera la Teatrul de Comedie

Distribuția: Silviu Debu (Henri); Olimpia Melinte (Sonia); Liviu Pintileasa (Hubert); Maria Obretin (Inès).

Viata x 3

Scrisă înainte de Zeul măcelului (2006), titlu devenit celebru prin montarea cinematografică din 2011, semnată de Roman Polanski, piesa Viață x 3, datând din 2000, anunță intriga familială din primul text, cu o ingenioasă punere în triplă perspectivă.

Piesa și spectacolul sunt împărțite în trei secțiuni care povestesc aceeași scenă: seara în care la Henri și Sonia vine în vizită, pe nepusă masă, un cuplu prieten. Ca și cum vizita neașteptată nu ar fi fost îndeajuns să tulbure liniștea serii, la aceasta se mai adaugă nouatatea că Henri își publică cercetarea despre materia neagră din Univers un pic cam târziu, precum și dorința fiului lui Henri și al Soniei de a mânca după ce a fost pus la culcare. Ceea ce urmează este un „măcel” familial care scoate la iveală trăsături de caracter și secrete până atunci nici măcar bănuite.

Proiect câștigător la concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a VIII-a,  2017

  Maia Morgenstern, Adriana Trandafir și Marius Bodochi, la Teatrul Dramaturgilor Români

Maia Morgenstern şi Marius Bodochi

Primăria Municipiului București, prin Teatrul Dramaturgilor Români, organizează, cu ocazia Zilelor Bucureștiului, evenimente culturale susținute de nume sonore ale teatrului românesc.

Primul eveniment a fost reprezentat de o conferință susținută de Pavel Șușară, critic și istoric de artă. Tema conferinței: Despre scenografie.

Maia Morgenstern și Marius Bodochi s-au întâlnit aseară, ora 19.00 în sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români, în spectacolul-lectură Marina & Ulay de Edith Negulici.

Marina & Ulay omagiază personalitatea copleșitoare a superstarului Marinei Abramović, într-o mitologie dramatică a creației sale artistice extreme și captivante. „Viața și opera ei sunt fascinante. Dincolo de cele mai puternice și mai ambițioase realizări în care artistul e întotdeauna prezent și „trece prin ziduri”, Marina îndrăznește să-și expună rănile profunde și să sângereze pentru dragostea vieții ei. Împreună cu Ulay,  Marina este tot.”Edith Negulici.

Pe 25 septembrie se împlinesc 105 ani de la nașterea Mariei Tănase, supranumită ”pasărea măiastră” de către Nicolae Iorga, în 1938. Cu această ocazie, Teatrul Dramaturgilor Români aduce pe scenă un one woman show susținut de Adriana Trandafir numit „Pasărea măiastră – Maria Tănase”.

Evenimentele Teatrului Dramaturgilor Români în cadrul Zilelor Bucureștiului au intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

 

 In Memoriam Rudy Rosenfeld, la Teatrul Evreiesc de Stat

In memoriam

Teatrul Evreiesc de Stat va organiza duminică, 23 septembrie, de la ora 17.30, în foaierul teatrului, un eveniment dedicat memoriei actorului RUDY ROSENFELD. Seara se va încheia cu prima reprezentație din această stagiune a producției “Dumnezeul răzbunării” de Shalom Ash, în regia lui Alexander Hausvater, ultimul spectacol în care Rudy a urcat pe scena TES.

Dumnezeul răzbunării

La eveniment sunt așteptați toți cei care i-au fost colegi, prieteni sau admiratori.

Regizorul Alexandru Hausvater, cu a sa mare inventivitate și forță regizorală, a montat un text evreiesc non-conformist, a cărui acțiune se petrece într-un bordel al cărui patron își crește unica fată după percepte religioase și mic burgheze opuse activității sale profesionale, aducătoare de venituri substanțiale. Lumea bordelului prilejuiește inventivului fachir o altă explozie a talentului (geniului) său regizoral care refuză orice loc comun, dar nu-i redundantă manierei sale explozive care se axează pe o vizualizare extremă a tot ce se petrece pe scenă și pe extensiile ei, cu accent teribil pe plasticitatea și expresivitatea actorilor struniți de un bici al lui Attila care cucerește și vrăjește publicul spectator.

Alexander Hausvater

În ”Dumnezeul răzbunării” avem de-a face cu o intrigă, de un teatru în teatru abil condus, care evidențiază dincolo de dramele individuale și ipocriziile care interzic spectacole, inclusiv în țara tuturor posibilităților și libertăților, America. Firul intrigii e și colectiv, și individual. Ambele ițe se încrucișează relevant. Crescută religios, fiica proxenetului sfârșește prin a-și găsi vocația tocmai în jocul turpitudinii morale, deși părintele, un evlavios ortodox, plătește scrierea unei Tore şi sponsorizează un fals act matrimonial al fiicei, cu un student la Ieşiva.

Piesa era considerată scandaloasă în interbelic, fiind interzisă la Londra și artiștii fiind expulzați de parcă ar fi fost ciumați, în numai 48 de ore.

Intrarea la evenimentul „In Memoriam Rudy Rosenfeld” va fi liberă, în limita locurilor disponibile!

 

Conferința „Teatrul evreiesc, de la Avraham Goldfaden și Mihail Sebastian la Broadway”, susținută de Alexander Hausvater la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Integral din București, vă invită la conferința „Teatrul evreiesc, de la Avraham Goldfaden și Mihail Sebastian la Broadway” susținută de regizorul român Alexander Hausvater.

Evenimentul, în limbile ebraică și română, va avea loc marți, 25 septembrie 2018, ora 19:00, la sediul institutului.

Moderator: Martin Salamon, director ICR Tel Aviv

Conferința, în limba ebraică, „Teatrul evreiesc, de la Avraham Goldfaden şi Mihail Sebastian la Broadway” susținută de Alexander Hausvater.

Conferința propune o analiză detaliată, realizată de una dintre cele mai importante personalități din domeniul teatrului, a influenței pe care operele celor doi autori, Avraham Goldfaden și Mihail Sebastian, au exercitat-o asupra literaturii și dramaturgiei internaționale.

Prezentarea volumului „Ce dacă?” de Alexander Hausvater (2017, Editura Integral) – în limba română și lecturare fragmente în limbile română și germană

Participanți: Alexander Hausvater, autor, Nancy Brandes, actor, și Sassi Keshet, directorul Teatrului Yiddishpiel din Tel Aviv

„Cartea minunată a regizorului Alexander Hausvater ne cucerește prin faptul că ne investește cu demnitatea de cititori căutători de sens. Oarecum, autorul mi-a părut la început un fel de descendent rebel al povestirilor hasidice. Cele care aduceau lumii parabole născute în comunitățile răspândite și care, uneori, în expresia lui Martin Buber sau S.Y. Agnon, au produs adevărate capodopere ale înțelepciunii, alteori chiar creatoare ale unei gândiri paradoxologice. Dar copilul Hausvater nu vrea să ne împingă spre acțiuni de reflecție programatică, spre teme importante pentru comunitate, ordonate și indexate cu semnele înțelepciunii. Pesonajul central, povestașul, evadează continuu, căutând să scape de suferință sau de stagnare. Copilul se luptă cu timpul, nu vrea să devină matur, nu vrea să aleagă între profesii, mereu se teme de finitudine și caută o ușă întredeschisă, spre o nouă experiență. Uneori, dă drumul fanteziei, dar evadarea rămâne în „rama” poveștii, vrea să aducă existența mai aproape de sufletul lui și poate chiar mai aproape de noi. Nu o singură cărare este pierdută, obsesie devenită modă în secolul al XX-lea prin care le pierdem și care trebuie reinventate prin poveste. Aceasta poate deveni o obsesie pentru literatura sau teatrul care urmează să se nască în secolul al XXI-lea și unde rebelul Alexander Hausvater este și pionierul care le caută, le găsește și ni le arată cu generozitate prin tot ceea ce face. Volumul de față este o capodoperă și merită citit, inițiind o experiență catharctică, dar și un experiment intelectual.” (Vasile Dâncu)

În perioada 6 august – 6 octombrie 2018, Alexander Hausvater se află în Israel pentru a regiza producția spectacolului în limba idiș „Vrăjitoarea” adaptare după piesa omonimă de Avraham Goldfaden. Premiera spectacolului va avea loc în data de 15 octombrie 2018 la Teatrul Tzavta din Tel Aviv.

Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume.  Regizor canadian de origine română, născut la București, acesta a emigrat în copilărie în Israel. A studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat câteva zeci de piese și adaptări între care  cele mai cunoscute sunt …Au pus cătuşe florilor după F. Arrabal, La Ţigănci după Mircea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, Teibele şi Demonul ei după I.B. Singer, Magister Machiavelli după N.Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după W. Shakespeare.

În octombrie 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.

În 2017, regizorul a pus în scenă producția spectacolului în limba idiș 2 Kuni Leml” adaptare după piesa Kuni Leml” de  Avraham Goldfaden, la teatrul Yiddishpiel.

 

„Dumbrava minunată” în premieră la Teatrul Gong

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „Dumbrava minunată” după Mihail Sadoveanu, în regia lui Gabriel Apostol.

Una dintre cele mai emoționante povești din literatura românească prinde viață într-o adaptare ce aduce tribut teatrului clasic cu păpuși. „Dumbrava minunată” este un manifest pentru prietenie și încredere în sine. Există speranță dincolo de realitatea asta, copiii nu trebuie să înceteze să viseze! Trebuie să aibă curaj pentru că își pot găsi și ei locul în lumea asta, așa cum e ea.”, a declarat regizorul în timpul repetițiilor la scenă.

Dumbrava minunată” este povestea plină de curaj a Lizucăi, o fetiță de 6 ani. Umilită de mama sa vitregă, fetița fuge de acasă alături de cel mai bun prieten al ei, cățelul Patrocle.

Drumul spre casa bunicilor se transformă într-o călătorie fantastică unde plantele și animalele vorbesc, iar în final fetița ajunge sub ocrotirea bunicilor. „Am ales acest text într-un moment în care în România apare o nouă categorie de copii, cei abandonați și neglijați emoționali în familia de tranziție. Mai mult decât atât, un studiu UNICEF arată că 80,9% dintre copiii chestionați considerau că bătaia nu e o metodă bună de educare a copiilor. Dincolo de acest context social, ne-am dorit un proiect care să creeze un soi de miracol. Miracolul ilustrațiilor din cărțile cu basme ce prind viață pe scenă într-o tehnică impecabilă.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

Prezentat atât cu actori la vedere, cât și cu păpuși wayang, spectacolul de la Sibiu poartă semnătura scenografului Mihai Pastramagiu (decor, costume, păpuși), iar din distribuție fac parte actorii Lucia Barbu, Paul Bondane, Eleonora Coșuleț, Daniela Dragomir, Raluca Pavel, Raluca Răduca și Alexandra Șerban. Spectacolul are o durată de aproximativ 50 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta peste 5 ani.

Spectacolul „Dumbrava minunată” a fost programat, de asemenea, în avanpremieră vineri, 21 septembrie, de la ora 18:00 și sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 11:00.

 

Spectacol de teatru in colaborare cu Valletta Capitala Culturala Europeana 2018

Regizoarea Nona Ciobanu, al cărei spectacol Karamazovii  îl puteți vedea pe 29 şi 30 septembrie la Teatrul Mic, București, a semnat scenariul  și regia spectacolului  L’Ikla Tajba (Have a good meal), o producție a Teatrului  Național din Malta în colaborare cu Valletta Capitală Culturală Europeană 2018. Premiera a avut loc pe 23 august 2018, în Gozo / Malta.

Din distribuție fac parte 10 actori maltezi, scenografia și proiecțiile video sunt semnate de Peter Kosir, iar în spectacol sunt inserate fragmente din poezia celui mai cunoscut poet maltez contemporan, Immanuel Mifsud.

 

Jurnal de România. Timișoara pe scena TGST

Teatrul German de Stat Timișoara are plăcerea de a vă invita la premiera spectacolului Jurnal de România. Timișoara, care va avea loc joi, 4 octombrie, începând cu ora 19.30, în Sala Teatrului. Evenimentul face parte dintr-o serie de spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, care mai cuprinde producțiile de scenă Jurnal de România. Sfântu GheorgheJurnal de România. Constanța, (prezentate cu deosebit succes pe scena Schauspielhaus – Casa Teatrului – din Viena), un scurt metraj – Jurnal de România. Jurnal de musulman (11 selecții la festivaluri internaționale) și o expoziție – Romanian Diary. Confessions of Faith. Din distribuția spectacolului din Timișoara fac parte actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

În pregătirea premierei, în data de 2, respectiv 3 octombrie, pe scena Teatrului German vor urca și producțiile de la Sfântu Gheorghe (spectacol al Teatrului „Andrei Mureșan”) și Constanța (spectacol al Teatrului de Stat din Constanța). Mai mult, după fiecare dintre cele trei spectacole, publicul este invitat să participe la sesiuni de Întrebări și Răspunsuri, moderate de Iulia Popovici (Sfântu Gheorghe), Marian Popescu (Constanța) și de Marina Constantinescu (Timișoara).

Jurnal de România.Timișoara este un proiect-montaj compus din fragmente de film, fotografie și teatru, ce își propune să fie, prin caracterul confesional necenzurat și nemijlocit, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban – Timișoara, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.

Jurnal-de-Romania-Timisoara-Foto-Carmen-Lidia-Vidu

Arhitectura spectacolului este însăilată în jurul actrițelor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii și necunoscuții ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată – fie că vorbim despre  intimitatea fericirii sau a durerii, despre fericirea succesului sau deziluzia eșecului, despre abuzuri și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Mai mult, mărturisirile celor șase actrițe reconstituie istoria neconsemnată a Timișoarei: copilăria printre blocurile de prefabricate; generația clandestină a rockului pe vinil; apogeul industriei planificate în fabricile Guban, Electrotimiş, Spumotim, Dermatina, Detergenţi; emigrarea masivă a minorităților naționale și pierderea identității multiculturale; confuzia și speranța primelor zile de la Revoluția din 1989; apariția bișnițarilor ca alternativă pentru supermarketul occidental, perioada embargoului și a contrabandei cu benzină, generația punk și underground ca reglaj al tranziției post-comuniste, speranțele aderării și promisiunea unui viitor prosper.

Carmen Lidia Vidu este cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Național din București. Producțiile ei folosesc un limbaj artistic alternativ și transformă tehnica montajului experimental în emoție autentică.

Permeabilă și interesată de contextul local, Carmen Lidia Vidu creează spectacole și instalații care cercetează în profunzime cele mai actuale teme ale societății românești, dincolo de poleiala lor imediată. Specifică acestor spectacole este inițiativa de a reuni cei mai buni artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, teatru etc., care lucrează împreună pentru a crea spectacole unice în România. Prin urmare, în lista ei de producții apar documentare, filme de scurt metraj, dar și videoclipuri pentru  trupele Noblesse Oblige și Mes Quins.

Carmen Lidia Vidu

În 2009 a câștigat Marele Premiu în Ljubljana cu spectacolul [o stație…], iar în 2015 a primit Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad. În același an a fost recompensată cu Premiul Gopo  pentru scurtmetrajul documentar O scurtă istorie Astra Film. Mai mult, în 2017 a fost numită directorul multimedia al Festivalului Internațional George Enescu, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.