Veste bună şi veste proastă de la Finanţe: În 2010, taxele nu cresc, se înmulţesc

Ministrul Vlădescu spune că “în 2010, taxele rămân aşa cum sunt acum. Va fi primul an în care speranţa renaşte”. Asta în timp ce, în ultimele zile, în discuţiile despre bugetul de criză, guvernanţii s-au dovedit tot mai imaginativi la capitolul soluţii de creştere a veniturilor statului. Au fost propuse: impozitul pe veniturile mari, taxa pe fast-food, sucuri şi dulciuri, pentru a le numi doar pe cele mai excentrice. Editorul Money Channel, fost ziarist Cotidianul, Lucian Davidescu comentează pentru cotidianul.ro ceea ce el numeşte “principala preocupare a guvernului anul acesta”.Înaintea dezbaterilor de la comisia buget-finanţe, ministrul Sebastian Vlădescu a precizat, vineri, că în ţara noastră "încrederea a dispărut şi toată lumea se aşteaptă ca în 2010 să ne prăbuşim total". "Cifrele depind de evoluţia financiară globală. Cred că şomajul nu va fi atât de mare pe cât se estimează", a continuat Sebastian Vlădescu, subliniind că "nu trebuie să fim atât de îngrijoraţi".

Întrebat dacă vrea să introducă taxa pe avere, ministrul a replicat: "Un parlamentar a propus taxa pe avere, iar eu am spus că, în contextul unei reconstrucţii a sistemului de taxe şi impozite poate fi analizată şi taxa pe avere. Dar în 2010, taxele rămân aşa cum sunt", informează Realitatea.NET. 

Lucian Davidescu: Fiecare taxă în plus poate însemna câteva mii de posturi salvate în administraţie

“Inventarea de taxe va fi principala preocupare a guvernului anul acesta. Ce am văzut până acum este doar începutul. Este preţul menţinerii la acelaşi nivel a cotei unice şi TVA” explică Lucian Davidescu.

“Fiecare taxă în plus poate însemna câteva mii de posturi salvate în administraţie. Calculele FMI sugerează că minumum 150 de mii de bugetari vor fi concediaţi în 2010. Deficitul bugetului trebuie redus cu 2,5-3 miliarde de euro, iar asta înseamnă fie tăiere de cheltuieli, fie majorare de venituri, fie o combinaţie din amândouă.

Însă, preţul pentru salvarea birocraţiei este că România va sta şi mai mult timp în recesiune. Prognoza de 1,3% pentru creşterea PIB este atât de apropiată de zero, încât o nouă scădere este un scenariu destul de plauzibil, mai ales dacă statul alege să bată calul care trage”, încheie editorul Money Channel.

 

 

 

Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.