Veste proastă pentru românii cu credite

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a crescut vineri, 24 septembrie 2021, la 1,65% după 7 şedinţe de stagnare la pragul de 1,61%.

Pe piaţa interbancară, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei acordate înainte de luna mai 2019, a staţionat şi ieri la 1,61% pe an, valoare la care urcase în 15 septembrie.

Deocamdată, ROBOR la trei luni este sub nivelul de la începutul anului 2021, de 2,01% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an, în timp ce la începutul anului 2020 era de 3,19% pe an.

În prima zi din acest an, indicele ROBOR la 3 luni afişa o cotaţie de 2,01%, după care a început să scadă sub 2%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR. Indicele IRCC a scăzut aproape la jumătate faţă de prima valoare calculată, coborând la 1,25% şi egalând dobânda de politică monetară stabilită de BNR.

Cursul de schimb leu/euro a scăzut ieri, după recordul atins miercuri. Cotaţia de referinţă anunţată ieri la prânz de BNR a fost de 4,9490 lei/euro, cu 0,01% sub nivelul de miercuri, când s-a înregistrat un nou maxim istoric, de 4,9495 lei/euro. Creşterea cursului valutar leu/euro de la începutul anului este de circa 1,65%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

5 Comentarii

  1. A crescut leul cu zero virgula zero zero ca economia duduie,asa ca iesi Catzule si te lauda ca nu mai prinzi ocazia.

  2. Robor-ul e jucăria BNR. Nu are treabă cu inflația, cu kichiditatea, cu economia. Daca BNR crea sus îl ține sus, daca vrea jos, îl ține jos. De asta noi, România suntem atipici la politica de dobândă monetară. BNR lucrează pentru noi 😀 merita salarii de mii și mii de ore. De aur, ăla din Londra, e istorie. Rămâne cum am stabilit

  3. Păi, eu cred că e veste proastă pentru bănci, pentru creditori și nu in ultimă instanță pentru romania. Păi de românu nu-ți dă, că n-are de unde,. Ce puii mei faci.. Confiști casa lui, apartamentul lui, Bine, dar in stradă nu poți să-l pui , doar are cel puțin un copil.. Deci șade românu frumușel in continuare până face copilu majoratul.. E bine așa ?? Ai altă soluție ??

  4. in anii trecuti ROBOR a fost peste 3%, iar acum este sub 2% si voi psihozati lumea ca vine Apocalipsa dobanzilor…ori habar nu aveti, ori va place sa provocati panica…

  5. Tot îi plângem pe cei cu credite ! Dar pe cei cu depozite în bănci care din cauza inflației și a dobânzilor extrem de mici pierd mult mai mulți bani decât cei cu creditele cine îi plange ?!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.