Vezi ce alte hotărâri importante a luat CCR

Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea PNL şi USR şi a decis că este constituţională legea privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole.

CCR a luat în dezbatere marţi obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării/cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate.

„Poziţia PNL este că această lege este (…) cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României”, declara la începutul lunii iunie liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

El adăuga că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt „vândute la bani de nimic doar lor”.

Roman susţinea că PSD dă dovadă de populism atunci când spune „nu ne vindem ţara”, dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţile comerciale şi la companiile naţionale unde statul este acţionar.

Curtea Constituţională a mai decis marți, admițând o obiecţie a Guvernului, că Legea adoptată de Parlament în luna mai privind acordarea unor despăgubiri ca urmare a secetei este neconstituţională în ansamblul său.

Potrivit unui comunicat al CCR, în urma deliberărilor de marţi, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern şi a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională, în ansamblul său.

„Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispoziţiilor art.1 alin. (5) din Constituţie, întrucât conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispoziţiilor art.138 alin.(5) din Constituţie”, spune CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 27 mai, proiectul de lege privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi parlamentari de la PSD, are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat în vederea acordării de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi sunt afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, pentru continuarea activităţii acestora.

Aceste fenomene sunt: secetă gravă care afectează terenurile agricole, inundaţii şi temperaturi excesiv de scăzute sub limita biologică de rezistenţă a plantelor.

Potrivit textului adoptat, această schemă va respecta prevederile din cadrul secţiunii 1.2.1.2, Cap. 1, partea a II-a din Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 (2014/C 204/01).

Despăgubirile se vor acorda producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.

Schema va fi notificată anual Comisiei Europene. În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat.

După adoptarea proiectului în Parlament, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că legea privind acordarea unor despăgubiri ca urmare a secetei este „populistă” şi nu va putea fi pusă în aplicare, iar premierul Ludovic Orban a cerut atacarea ei la Curtea Constituţională.

„Vedeţi că Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege. Aici trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse. Parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă faţă plăţilor. Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate. Încercaţi să fiţi mai activi în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situaţie în care foarte greu vom putea face faţă obligaţiilor generate de reglementările adoptate în Parlament”, declara atunci Ludovic Orban.

Totodată, Curtea Constituţională a a respins marţi sesizarea PNL şi a decis că legea privind aprobarea coşului minim de consum lunar este constituţională (DETALII AICI).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Aici avem o problema grava si nu ma refer la psd, pnl, si restul adunaturilor in politica la ora actuala! Este strict problema celor care au acceptat cu ani in urma(2000-2004) piata libera fara propriile conditii, au acceptat ce li s-a pus pe tava fara sa guste(habarnisti). Daca nu ajuta agricultura de orice fel, asta inseamna ca importurile de calitate proasta vor creste fara nicio problema! Cetatenii deveniti consumatori, se vor imbolnavi si, iar coro crizatii urla despre separari! Oare in viitor vor mai fi tabele pentru inscrierea la coro?!

  2. De la cel care s-a legat cu lantul de arborele genealogic din Parcul Custozza, demagog de profesie, grobian prin excelență, manipulator de mahala infantila si analfabetă functional ce te poti astepta? O sa-l vedem iarăși in ipostaza de a conduce corul celor care blameaza deciziile CCR.
    PS.L-am auzit pe alt demagog spunând că PNL-ul nu poate guverna eficient fiindca PSD, ALDE SI PRO ROMANIA tot ataca la CCR OUG. Ma demagogilor, dar cand atacați voi si Cotrocenistul orice lege votata de Parlament, pe timpul lui Dragnea, PSD-UL si aliatii sai puteau guverna. Dar, cand umblati cu halba, zilnic, la Bruxellex era ok. Doamne, nu-i ierta, ca stiu ce fac.

  3. Acest guvern trebuie sa plece deoarece populatia nu mai are incredere in el ! Orice face sta sub semnul minciunii !

  4. „Roman susţinea că PSD dă dovadă de populism atunci când spune „nu ne vindem ţara”, dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţile comerciale şi la companiile naţionale unde statul este acţionar.” PAI TOCMAI CA PSD REFUZA SA VANDA TARA prin aceasta lege care modifica vechile legi si care nu le convine vanzatorilor de tzara penelisti.Deci,in realitate,cine „a facut o nefacuta” si a atacat la CCR de unde si-a luat deget?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.