Viața orașelor, sub lupa documentarelor

(Articol apărut în ediţia tipărită a ziarului Cotidianul de joi, 17 noiembrie)

Ieri a debutat, la sala Elvira Popescu, a treia ediție a UrbanEye Film Festival, o manifestare dedicată peliculelor premiate ce aduc în fața spectatorilor probleme legate de impactul pe care orașele îl au asupra vieții locuitorilor lor și de influența pe care evenimentele și oamenii o exercită asupra mediului în care trăiesc.

Până pe 20 noiembrie, proiecțiile UrbanEye vor continua la sala din spatele Institutului Francez, iar ultimele două zile de festival se vor încheia cu prezentări de film, în Sala Eforie a Cinematecii. „Noi ne propunem să deschidem discuția despre oraș. Asta ne-am dorit de la început. Orașul poate fi privit din foarte multe perspective. Acest loc ne aparține tuturor și am putea să fim mai atenți, pentru că ne influențează viața. Îl folosim, îl parcurgem, dar nu reușim mereu să fim atenți la ce se întâmplă în oraș“, explică, pentru „Cotidianul”, Monica Sebestyen, unul dintre inițiatorii evenimentului.

„Nu reușim mereu să fim atenți la ce se întâmplă în oraș“

Monica Sebestyen, organizator UrbanEye

Monica Sebestyen a descris și sarcina dificilă de a găsi producții ce merite să fie văzute de publicul UrbanEye: „O parte dintre filme le selectăm pornind de la niște teme pe care le considerăm mai importante pentru perioada aceasta. Apoi, vedem ce există. Câteodată, ne dorim să prezentăm în proiecții unele teme, dar nu sunt pelicule îndeajuns de bune să fie alese. Anul acesta este destul de consistentă partea de competiție. Sunt filme legate de ceea ce se întâmplă în România“. Premiul pe care îl primesc câștigătorii constă în difuzarea peliculei în festival și o sumă de 500 de euro.

Festivalul care umblă prin țară

Nu doar bucureștenii văd filmele din festival. În afara temei anunțate pentru acest an, apa, filmele din UrbanEye răspund întrebărilor presante pe care le ridică traumele și dificultățile din diferite orașe. Anul acesta, au fost proiecții cu filme din cadrul evenimentului la Brașov, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și Cluj-Napoca.

„Sunt mai multe teme. Apa este nu“Avem și subiecte legate de memorie, de ceea ce înseamnă acasă. Sunt teme legate de criza actuală, cu toate conflictele, cu migrația și asta ne-a făcut să ne gândim și din perspectiva urbană și arhitecturală ce înseamnă aceste lucruri. Toate conflictele afectează nu doar viețile umane, dar și mediul construit. De data aceasta sunt teme care oferă o perspectivă globală asupra lucrurilor care se întâmplă în lume. Am putea spune că o temă constantă transversală, prezentă și la celelalte ediții este locuirea“, arată organizatoarea.

„Am văzut că există un interes foarte mare și am extins festivalul cu proiecții în țară, care se întind pe tot parcursul anului“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.