Victorie a liberalilor la CCR

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, că modificările aduse legii salarizării sunt neconstituționale, pentru că încalcă principiul bicameralismului și sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat fără să stabilească și sursa de finanțare.

CCR a admis cu unanimitate de voturi obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este neconstituțională, în ansamblul său.

Pentru pronunțarea acestei soluții, CCR a reținut, în esență, că legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

„Totodată, întrucât prin același act normativ sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat, ar fi trebuit, pe de o parte, să se solicite informarea Parlamentului de către Guvern și, pe de altă parte, să se stabilească sursa de finanțare, în acord cu cerințele art.111 alin.(1) teza a doua și, respectiv, ale art.138 alin.(5) din Legea fundamentală”, arată CCR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Asta nu e valabila si pentru liberalii plus numitii politic in functii carora le creste salariul tot din bugetul statului?, sau, e valabila doar pentru majoritatea mentinuta in saracie?!

  2. „CCR a admis cu unanimitate de voturi obiecția de neconstituționalitate ”
    Deci inca un abuz al PSD. Si poate pe viitor PNL nu va mai ataca CCR.

  3. Sursele de finanțare nu erau precizate, dar erau bine știute de toată lumea : plata corecta a dărilor de către multinaționale pentru Statul și poporul roman.

  4. Ca de obicei, graba strica treaba, sau, poate ca a fost un joc politic stiind ca o sa fie respinsa legea la un moment dat! Chiar este o farsa aceasta lege a celor din psd, ca nu a respectat bicamerismul parlamentar! Aici, in acest caz, nu poate fi castig la ninciunii, prostia si incompetenta si-au spus cuvantul in politica parlamentara in ambele parti, deoarece componenta parlamentara este din mai multe partide!!

  5. CCR da semne evidente de conformare la realitatile vremurilor pe care le traim!

  6. Pentru pomenile speciale s-a indicat sursa de finantare? E cumva bugetul pensionarilor contributori?

  7. PSD a stiut de la bun inceput ca legea e neconstitutionala. Doar a mutat mortul pe academiei…
    Vai cat ne pasa noua si ce rai sunt ceilalti… Cu ghertoi si ghiolbani, de o parte si de alta, se va alege praful. Cine voateaza aceasta mizerabila clasa politica isi merita chinul. Este asumat.

  8. Nu un partid politic sau altul are succes sau insucces la CCR,ci Legea constitutionala.
    In cazul de fata,proiectul fata de care s-a admis exceptia de neconstit.are 2 forme diferite,fiind evident ca forul decizional a incalcat forma initala aprobata de senat deci bicameralismul a fost incalcat etc.
    Dupa umila mea parere ,CCR a procedat neconform cu Constitutia in 2 cazuri,atunci cand pres a fost AUgustin Zegrean-
    In cazul pensiilor speciale cand le-a admis ,incalcand cras toate principiile constitutionale si motivarea era diabolica”daca vrea clasa politica,se paote este legala”,pe langa blablabla c magistratii sa fie independenti financiar avand un rol important si neputand fi lezati de a nu avea si alte activitati(ec,financiare ,etc).
    Si fara dubiu in cazul referendumului de demitere al lui Basescu-Petrov cand au dat erata Minea, Iuliana Motoc si inca unul,pe fondul santajarii Apasiei Cojocaru.
    Cu aceste exceptii ,deciziile CCR au beneficiat de o buna aplicare a Constitutiei.
    Augustin Zegrean ,a fost un pion al statului paralel in frunte cu Basescu-Petrov.Dl.Toni Grebla a suferit represalii pentru ca nu a fost.In continuarea „personalitatii”statului paralel,a pactului pilot pe justitie ,PNL,KWI,Predoiu isi permit sa critice forul constitutional ,deci suprematia Constitutiei in aplicarea ei de catre o Curte compusa din membrii numiti potrivit legii si procedurilor.Solutia nu este „conformare la realitatile vremurilor”cum spune nestiutorul (@SAFE)ci perfect legala cf.Constitutiei,data in UNANIMITATE.

  9. Imi este scarba de aceasta adunatura -gen CCR… Prsul presedintelui klauss a ajuns CCR… In aceasta tara nu se mai respecta nici o lege..totul este pe principiul mie ce-mi iese… Imi este scarba!3

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.