(VIDEO) Aceasta-i întrebarea: „De ce nu se progresează pe corvete?”

Președintele Klaus Iohannis s-a întrebat joi, referitor la suspendarea achiziției pentru corvete, de ce nu se progresează, spunând că Ministerul Apărării trebuie să „livreze”.

„România și-a asumat 2% pentru apărare. În CSAT am luat aceste chestiuni în discuție la început și avem o mare oportunitate de tip strategic, putem să abordăm înzestrarea armatei din punct de vedere strategic, aproape lung. Avem un plan pentru 10 ani. Acest lucru face posibile achiziții care nu au fost la îndemâna programelor de înzestrare. Unele au demarat foarte bine și sunt în desfășurare. Deci nu trebuie să spunem că nu se întâmplă nimic. Sigur neavând practic de la Revoluție încoace exercițiul unor programe mari de înzestrare de tip strategic, lucrurile se mișcă parțial mai greu. Apar sincope, probleme neprevăzute și toate acestea trebuie depășite. În CSAT am discutat în fiecare an cum adaptăm aceste programe strategice. Suntem în grafic.

De ce nu se progresează pe corvete? E o întrebare la care Ministerul Apărării trebuie să răspundă. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. MApN trebuie să livreze. Sper că această abordare se regăsește și la MapN. Răspunsul cu corvetele o să îl primim probabil când va primi răspuns la acea sesizare. Dar în ansamblu avem la dispoziție fondurile, poentru că e un angajament al României, nu doar al CSAT, al Ministerului”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferință comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

La rândul său, șeful NATO și-a exprimat speranța că România va reuși în acest an să își respecte angajamentul de 2% din PIB alocat pentru apărare.

„Mai întâi de toate aș vrea să spun că mă bucur să văd o creștere semnificativă a cheltuielilor în România pentru a investi fonduri în capacități moderne. Sunt bucuros să văd o creștere mare a cheltuielilor. În ceea ce privește planul de atinge 2%, înțeleg că cifra e așteptată pentru 2019 și sper ca anul acesta va reuși să atingă 2%. Alianții europeni și Canada au aloca 41 miliarde în plus la bugetul de apărare. Pe baza planurilor naționale ne așteptăm ca această cifră să ajungă la 100 miliarde anul viitor”, a spus Jens Stoltenberg.

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, la începutul acestei luni, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale (vezi detalii aici).

LIVE: Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe secretarul general al NATO — https://goo.gl/Y8zcCSMinisterul Sanatatii recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut sau igiena personală — https://goo.gl/mtnkQfAbonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp — https://goo.gl/5fDvS6

Publicată de StirileProTV pe Joi, 31 ianuarie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. La Nicosia a avut loc o foarte importanta reuniune UE legata de Turcia, cu presul Frantei si o serie de prim ministrii!Ati auzit sa fie invitata Vasilica? Nici noi….Ce detinem noi,jucarica UE?

 2. Cine sa rezolve problema corvetelor? Judecatorii tocmai au anulat decretul lui Iohnis pentru ramanerea in functie a sefului Statului Major General, persoana care raspunde de Planul de Inzestrare a Armatei. In aceste conditii cine i-si asuma din punct de vedere legal semnarea contractelor?

 3. noi progresăm pe pământul patriei, pe terra firma, nu pe mincinoasele coorvete…

 4. „MApN trebuie să livreze. Sper că această abordare se regăsește și la MapN. Răspunsul cu corvetele o să îl primim probabil când va primi răspuns la acea sesizare. Dar în ansamblu avem la dispoziție fondurile”.Da, le-ai adus de acasa, din casele de agent imobiliar d ela Sibiu !
  „Pe baza planurilor naționale ne așteptăm ca această cifră să ajungă la 100 miliarde anul viitor”, a spus Jens Stoltenberg,mergi acasa ,domne, lasa Razboiul !Romania NU VREA RAZBOI, pt. VOI, Noua Ordine Mondiala!
  Trump vrea sa desfiinteze NATO< cate cheltuie inseamna aceasta NATO,luata d ede la gura omenirii d e pe Terra,de o mana de Francmasoni ce controleaza si distrug viata a milioane de fiinte umane !
  Jos politica de razboi a Rusiei !
  Jos politica de razboi a lui Iohannis!
  Jos politica de razboi a NATO!
  Jos politica de razboi A ONU!
  Jos politica de razboi a UE!
  JOS POLITICA DE RAZBOI A NOW!

  • Jooooosssss reptilienii!!!!!
   Și masonii, iluminați, masorii, dentiști și alții…

 5. Importăm energie electrică fiidcă nu avem bani pentru Grupurile 3 și 4 de la Cernavodă și o tot scăldăm cu China. Nu avem bani de autostrăzi Pitești- Sibiu, Sibiu-Brașov, Târgu Mureș-Moldova, București-Galați, Craiova-Râmnic Vâlcea tot povestim de parteneriat privat etc… Nu sunt bani pentru modernizarea căilor ferate pentru trenuri rapide. Tot ce am enumerat nu fac 4 miliarde de dolari cât am plătit instantaneu și în avans pe rachete să ne apere de perși. Sărăcia în fund ne împunge, noi fugim dar de pe Corvete ne ajunge.

 6. In legatura cu vizita secretarului general NATO, am impresia ca TVR1 anunta vizita secretarului general ONU. Ma insel cumva? Referitor la organizatia NATO, acesta trebuia sa se autodesfinteze, a doua zi dupa disparitia Tratatului de la Warsovia. Romania trebuia sa incheie Tratate de buna vecinatate si colaborare, inclusiv cu Federatia Rusa. Scapam de o serie de cheltuieli mari si inutile, cu dotarea Armatei. Presedintele SUA militeaza pentru desfiintarea NATO.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.