
Cel mai activ vulcan din Europa, Etna, a erupt din nou vineri seară. Jeturi de lavă incandescentă au iluminat cerul nocturn în proximitatea oraşului Catania de pe insula italiană Sicilia, informează BBC.
Şuvoaie de lavă fierbinte au coborât pe panta sud-estică a vulcanului italian.
Etna este cel mai înalt vulcan din Europa şi se află într-o stare constantă de activitate începând din anul 2013.
A fost emisă o alertă în ceea ce priveşte cursele aeriene, însă Aeroportul Internaţional Vincenzo Bellini din Catania nu este afectat de această activitate vulcanică, potrivit agenţiei italiene de presă Ansa.
Italy’s Mount Etna volcano, the tallest and most active volcano in Europe, erupted late on Friday, spewing lava into the night sky. https://t.co/wvyCNaVViL pic.twitter.com/zTssZarKsS
— ABC News (@ABC) November 25, 2023
Lava streamed down from the snow-covered slopes of Italy’s Mount Etna pic.twitter.com/mDZIROzxrQ
— Reuters (@Reuters) November 25, 2023
Attività Stromboliana – Etna 24/11/2023
© Giuseppe Distefano / Marco Restivo#Etna #EtnaWalk #EtnaEruption #Sicily #volcano pic.twitter.com/SSCzg0Imbe— Etna Walk (@etnawalk) November 25, 2023
experimentele haarp derulate in europa in octombrie…se spune ca europa va fi acoperita de ape… o eruptie masiva etna, ar lasa europa fara aer in primul rand. nu poti respira cenusa. nu va mai exista nimic, nici vegetatie, nici animale si nici apa potabila. planul este in derulare, cum spuneam…
Domnule IMRE/Doamna IMRE, da-i inainte cu Prezentarea de Idei Interesante, Stiintifice si, in general, de orice Domeniu.
Nici NU stii CE Serviciu imi faci, ca Io am destule alte Ocupatiuni si ma scutesti de a CAUTA IO, personal.
ASA, dezvolt Ideile lu’ Matale, prin Cautari Persoanale, ASACUM, am facut de la Varsta de ZECE Ani, adica de ACuu’ 69 de Ani … 🙂
O NeOstoita NICIODATA Curizitate m-a tinut in Priza cu Mintile si chiar ma simt FERICIT cand imi exersez Mintile …
Multumesc si SANATATE, ca este Buna mereu, mai ales cand STII – ca mine – sa o intretii …
DE CE o AI, SI o SI folosesti – ZILNIC – de AIA se mentine …:)
Nu te lasa, ca te astept la Coltuu Cotiturii Forumului … 🙂
Chiar e frumos. Eu l-am văzut când era destul de liniștit , scotea doar un soi de fum. Ni s-a explicat că e un complex vulcanic. Nu are un singur crater ca Vezuviu ci mai multe. Pe versant, mai spre poale e un sat renumit pentru fistic.
A propos de lava ce poate provoca incendii…
Îți amintești de incendiul uriaș din Teste-de-Buch (Franta) de anul trecut?
Ei bine, în același loc, o companie canadiană va fora 8 puțuri noi de petrol anul acesta.
Asta e tot pentru moment.
Furtunile solare sunt un important factor de stres vulcanic si seismologic. Ieri si azi au fost cate o eruptie clasa C si se asteapta un M care e mai sus pe scara puterii eruptive. Cele de clasa X au potential de a provoca colaps global in retele electrice si de comunicatii. Indicele de perturbare al evenimentului Carrington, A fost cel mai puternic eveniment solar înregistrat vreodată la aproximativ minus 1.600 până la minus 1.760 nanotesla, de aproximativ trei ori mai putin (și, prin urmare, mai intens) decât furtuna geomagnetică din martie 1989, care a distrus rețeaua electrică din Quebec și a lăsat 6 milioane de oameni fără electricitate timp de 12 ore. Cele mai mari CME-uri pot conține multe miliarde de tone de materie (ejecta) și pot pleca din soare cu până la 3.000 de kilometri pe secundă si 10 la 35 electroni volți de energie.(chestie interesanta, vantul solar se accelereaza pe masura ce se indeparteaza de soare ceea ce il face un bun curent electric) Este un zece urmat de 35 de zerouri. Această cantitate de energie este egală cu o bombă nucleară de 10 megatone. Este, de asemenea, egal cu cantitatea de energie pe care soarele o eliberează în aproximativ 10 secunde. „Ivy Mike”, a fost prima armă termonucleară detonată complet – producând o explozie de 10,4 megatone, de aproximativ 690 de ori mai mult ca bomba de la Hiroshima. O micronova solară va elibera materie din heliosfera solară echivalentă cu peste 2 miliarde de mase din piramidele Gizah. O micronova solară ar putea sa strice echilibrul electro-termodinamic dintre scoarta si manta.