(VIDEO) O țară pusă la picioarele „scumpului” Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit joi ca un superstar în Serbia, acolo unde a mers în vizită oficială.

Bătăi de clopot, salve de tun, defilare de bun-venit la care au luat parte zeci de mii de sârbi, avioane Mig-29 ca escortă pentru avionul prezidenţial rus, străzi pavoazate în culorile Rusiei, toate au fost pregătite de autorităţile sârbe pentru primirea „scumpului preşedinte Putin”, „drag prieten”, după cum se putea citi pe panourile gigantice amplasate între aeroport şi centrul Belgradului.

„Sunt încântat să vizitez Serbia prietenă, soră, să discut despre ce s-a făcut deja şi să conturăm perspectivele cooperării noastre ulterioare”, a comentat Putin, aflat la a patra vizită în fosta republică iugoslavă.

Preşedintele rus şi omologul său sârb Aleksandar Vucic au depus jerbe la Memorialul Eliberatorilor şi la monumentul Soldatului Armatei Roşii din Belgrad, după care au purtat discuţii în spatele uşilor închise la palatul prezidenţial sârb. Putin urma să-l decoreze pe preşedintele sârb cu medalia ordinului Sfântul Alexandru Nevski, o înaltă distincţie de stat rusă.

Sârbi din toată ţara s-au strâns încă de dimineaţă pentru a-l însoţi pe preşedintele rus până la Catedrala Sfântul Sava, unul din principalele lăcaşuri de cult ortodoxe din lume, a cărui renovare a fost finanţată parţial de gigantul rus al gazelor Gazprom şi unde Putin urma să ajungă spre seară. Pe lângă legăturile istorice, religioase şi culturale cu „fratele cel mare slav ortodox”, sârbii sunt recunoscători pentru sprijinul oferit de Moscova în problema Kosovo.

În conferinţa de presă de după întrevederea cu preşedintele sârb, Vladimir Putin a acuzat, potrivit Reuters, autorităţile din Kosovo că iau măsuri „provocatoare”, apreciind că recenta decizie a Pristinei de înfiinţare a unei armate proprii este ilegală.

Vladimir Putin „este salvarea Serbiei. Uniunea Europeană se destramă, până să ajungem noi acolo nu va mai exista”, a comentat pentru France Presse un general în retragere în vârstă de 66 de ani, Mitar Pekic, instalat în faţa catedralei cu şase ore înainte de sosirea prevăzută a liderului de la Kremlin.

Relaţia ruso-sârbă este „mai mult emoţională decât raţională”, a remarcat la Belgrad analista economică Biljana Stepanovic.

Un studiu din decembrie 2017 al guvernului sârb a arătat că un sfert dintre locuitori (24%) consideră Rusia principalul donator al Serbiei, iar o proporţie similară au atribuit acest rol Uniunii Europene. Or, în realitate, 75% din totalul asistenţei primite de Belgrad provine de la UE sau state membre, iar Rusia nici nu figurează printre primele nouă din clasament. Şi în materie de investiţii directe şi schimburi comerciale, proporţia este tot în favoarea Europei.

Moscova are totuşi un atu: Serbia importă din Rusia două treimi din gazul natural şi ţiţei, iar Gazprom controlează compania sârbă de petrol NIS. Potrivit Tanjug, CEO-ul Gazprom Alexei Miller face de altfel parte din delegaţia rusă la Belgrad, alături de ministrul de externe Serghei Lavrov şi ministrul energiei Aleksandr Novak.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Nu e nici de mirare si nici de luat in raspar. Imbecila politica externa a Occidentului de dupa aranjamentele din 1989 a umilit poporul sirb si a impins Serbia in bratele Rusiei. Fosta Iugoslavie, care nici macar nu era comunista in sens sovietic, a carei dezmembrare nu s-ar fi produs fara interventia externa brutala, nu gravita in jurul URSS, ci facea o politica de echilibru, asigurind stabilitatea, chiar prosperitatea, intr-o zona sensibila a Europei. Aceeasi politica fara de viziune a emarginat Romania, prezentata exclusiv in culori negative, pregatindu-i probabil aceeasi soarta. Nu este curios ca exact tarile care s-au opus cu succes hegemonismului sovietic au avut dupa 1989 cea mai defavorabila soarta?

    • @Anonim: foarte corecta postarea ta,a nu se uita ca Tito si Iugoslavia au fost fondatorii Miscarii Nealiniatilor înființată la Belgrad în 1961! Au platit la greu opozitia nealiniatilor impotriva URSS dominata de khazari si a SUA, dominata tot de khazari!La ora actuala nu s-a schimbat nimic,khazarii si bancile lor domina lumea!Cand comunismul a devenit (din internationalist)nationalist,l-au lasat 2-3 decenii,l-au carotat economic si l-au schimbat prin forta asa ziselor”revolutii in serial” din 1989,dupa un plan bine pus la punct de KGB-ul lui Andropov si binecuvantarea SUA,WB,FMI si altii!Faptul ca pana in ziua de azi,Gorbaciov,distrugatorul URSS circula liber,arata ca protectia sa,depaseste sfera Rusiei!

  2. Ce se poate comenta , eu am ramas fara cuvinte , nu-mi gasesc cuvinte potrivite , in schimb pot spune doar atit ,,Doamne cita infuenta pot avea noile structuri de conducere a unor state pe ,,Globul Pamintesc,, ! Rusia face ce vrea in EU fara probleme …. o fi bine ?

    • UE, o uniune in care cei puternici isi impun regulile. Transparenta cheltuielilor la Bruxles e inexistenta, da se uita in gradina tarilor mai mici, dar de cei mari, nu se atinge. Unde s-a mai pomenit sa muti toti birocratii in fiecare luna de la Strasbourg la Bruxeles, cine plateste pentru ineptia asta?

  3. Dupa ce ca tot poporul sarb,azi mare rusofil,l-a haituit,vanat si livrat Occidentului pe adevaratul erou Slobodan Milosevici,care a si murit in puscaria de la Haga,dupa ce ca Rusia nu a miscat un deget nici la ONU nici pe teren,lasand Serbia prada bombardamentelor NATO,circoteca de azi cu Putin in vizita,este chiar deplasata!Tot sarbii astia,azi rusofili, l-au livrat si pe Radovan Karadizic,Radko Mladici si altii,care au ajuns trofe la TPI!Doi bani nu dau pe demnitatea lor,au comportamentul serpilor..Cine isi uita istoria e condamnat sa o retraiasca…

  4. Ca si Ungaria care a asimilat romanii pe caile stiute asa de bine de rusi, asteapta si ei teritorii, uitind ca asta
    este doar apanajul asa zisilor prieteni, care atunci cind a fost nevoie, nu au facut nimic, ba mai mult au vrut sa-i umileasca cu datorii uriase in schimbul armamentului promis.
    IN BALCANI nu pot fi stapini decit popoarele care triesc aici, iar cine doreste sa primeasca satrapi, isi merita din plin soarta.
    O zi buuna
    Con

  5. Stimate Dne și Stimati Dni
    Nu va deziceți cu nici un chip, va credeti atotstiutori, in fapt, cam de fiecare data, sunteți pe alaturi, prin faptul că, plecați de la premisa, complet greșită, c-ar fi unii care nu au mai putut și numai pot de biata Românie.
    Nici vorbă, mai mult, EU de-acum v-a dura atât timp, cat au unii (din teritoriile UE și, mai ales, din afara acestora) interes.
    Acum, toate relele din lume, foarte abil, sunt puse în cârcă Rusiei.
    Exemplu:
    Foarte subtil, tot ce se intampla acum cu românii și „moldovenii”(?!) din Ucraina, se direcționează către Rusia… Va rog, faceți un minimum efort, și incercati să comparați ceea ce s-a intamplat în „epoca” defunctului URSS cu ceea ce s-a intamplat, după, apoi cu perioada de după episodul Crimea
    Până la momentul „Țapul” și gașca, obiectul cărui tratat a fost insula Șerpilor?
    Constientizati cumva, că Maramureșul istoric (zona din Ucraina), ținutul Hotinului, Bucovina de Nord si Basarabia istorică, doar acestea, înseamnă mult mai mult (economic, mult, mult mai mult) decât Rep. Moldova?
    Rusia n-am ajutat Serbia? De ce omiteti „aportul uriaș” al României, in acest sens, „Țapul” și gașca
    fiind decidenții momentului
    Stimate Dne și Stimati Dni, o spun cu toată convingerea, inamicul nostru extern nr. 1, este Ucraina

    • Daca ai fi roman,dar esti vai si amar!Cum iti mai merge pe Valea Iordanului,mai ai capre?

  6. Dle „Paraiman”, după Dvstra, a fi roman este identic egal cu a-i injura pe ruși și a le sufla undeva ucrainienilor…
    Stimate Domn, țineți neapărat să fiți în fruntea unei turme de capre?
    De ce să mergeți în Valea Iordanului, ptr. Dvstra se găsi oricand o turmă de capre și-n Romania…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.