Vin zile grele pentru Romgaz, OMV Petrom și pentru buget

Cei mai mari producători de gaze din țară, Romgaz, societate de stat, și OMV Petrom, companie unde statul deține 20,63% din acțiuni, vor fi nevoite să vândă în țară gaze naturale la prețuri din România dar vor plăti impozite la nivel de încasări de Austria, adică dublu. În plus, veniturile la bugetul statului se vor diminua. Asta se va întâmpla dacă va intra în vigoare Ordonanța de Urgență care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor și prezentată de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

“În perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparțînând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. În această perioada, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizaori, în condiţii reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare”, se spune în document.

Practic, Romgaz și OMV Petrom plătesc redevențe calculate la prețul gazelor de la bursa de la Viena. Pe de altă parte, Teodorovici susține că prețul gazelor naturale extrase din România va fi plafonat pentru trei ani de zile la un nivel cam la jumătate din cel de la Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, argumentând “comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România”.

Aceste măsuri gândite de Ministerul Finanțelor vor genera scăderi la bugetul statului pentru că la actualul preț, de 90 de lei/MWh, statul încasează o redevență de 9 lei, calculată la prețul de bursa austriacă, și un impozit pe venituri suplimentare din dereglementarea prețului gazelor de 19 lei. În cazul plafonării la 68 de lei/MWh, redevența va rămâne de 9 lei/MWh, iar impozitul special va aduce la buget doar 9 lei/MWh. Asta înseamnă încasări cu peste 30% mai mici de pe urma impozitului special, adică 350 milioane de lei mai puțin.

Plafonarea prețului la gaze va amâna extracția de hidrocarburi din Marea Neagră, după 2022, ceea ce înseamnă venituri potențiale pe care statul nu le mai încasează pentru că unii dintre producători au dat de înțeles că vor începe extracția mai devreme de 2022.

Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5227 Articole
Author

7 Comentarii

  1. @radu-angajat este una si esti platit dupa nivelul pregatirii tale si cum negociezi cu societatea!
    Dar modul de impozitare este ridicol de mic raportat la alte tari!
    Dar vad ca chiar si unii angajati pledati pentru scutirea de taxe pentru acesti profitori straini !

    • Se simte solidar cu societatea. Ca ii da si lui de o ciorba din miliardele alea pe care le câștiga di Romania. Auzi 10% redevențe. Bataie de joc. Si toata presa asta de slugoi le plang de mila. La fel cum plang si bietelor banci carora le vor impozita ROBOR-ul de neam prost.

  2. O incasa statul mai putin, dar este protejat consumatorul roman, populatia si industria! Cresterea aberanta a gazelor, duce si la cresterea pretului la gigacalorie! La asta nu va ganditi?

  3. Ar trebui sa ne intereseze mai mult sa aiba populatia incalzire si apa calda ,toate societatile de utilitati fiind in insolventa/faliment, decat soarta Romgaz,OMV-PETROM si altele de acest gen.

    • Ma Editat eu lucrez La OMV,societatea asta este cel mai mare contributor la bugetul de stat,daca guvernul face asta nu va mai incasa mare lucru,ca de obicei tot calul care trage este batut

    • In 17 dec. pretul la bursa austriaca a fost de 24,768 euro/MWh, deci 115,17 lei MWh, iar pretul cerut de EOn este de 141.75 lei/MWh fara TVA. Daca azi raportarea este la 90 lei+9+19=117 lei si ”vanzatorul” cere 141,75 lei/MWh, asta inseamna o diferenta/castig de 24,75 lei pe MWh, avand in vedere ca anual se produc 130TWh dupa cum se scrie in articol asta inseamna 3217 milioane lei, deci castigurile vor creste pentru distribuitori daca raportarea se face la o valoare mai mica adica 68 de lei/MWh.Nu citesc contorul luna, fac estimari de cativa metri cubi ca si cum ar fi vara in speranta ca vor creste pretul si vor calcula sutele de metri cubi la pretul actualizat, asta este modul cinstit in care lucreaza occidentalii cei mai onorabili ceteteni ai Europei, iar reprezentatii statului nu observa oare ministrilor cine le plateste facturile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.