Virusul strănută, economia transpiră

Acțiunile globale și petrolul au înregistrat scăderi de prețuri luni, în timp ce aurul, activ de refugiu a crescut, pe fondul răspândirii coronavirusului în afara Chinei și al perspectiva sumbre asupra creșterii mondiale, transmite Reuters.

Indicele bursier Nikkei a scăzut cu peste 2%, iar acțiunile futures EuroStoxx 50 au scăzut 1,5%, în timp ce pentru indicele londonez FTSE scăderea este de 1%.

Indicele de referință australian a scăzut cu 2,2%, în timp ce în Noua Zeelandă piața scade cu 1,3%.

Indicele KOSPI din Coreea de Sud s-a redus cu aproximativ 3%. Acțiunile chineze au deschis pe minus, cu indicele CSI300 cu 0,6% mai mic.

Indicele MSCI al zonei Asia-Pacific a scăzut cu 1,6%, la cel mai redus nivel de la începutul lunii februarie. Piețele japoneze sunt închise pentru o sărbătoare publică.

„Există o mulțime de vești proaste pe coronavirus, cu numărul total de noi cazuri în creștere”, a scris economistul șef AMP, Shane Oliver, într-o notă.

Virusul a ucis 2.442 de oameni în China, care a raportat 76.936 de infecții, frânând a doua economie a lumii. În același timp boala s-a răspândit în alte 28 de țări și teritorii.

Oxford Economics estimează că epidemia ar putea reduce spre zero creșterea economică mondială din prima jumătate a anului, în cazul în care ar deveni o pandemie globală.

Dolarul a scăzut luni pentru a doua sesiune consecutivă față de yen. Moneda americană a început să piardă teren vineri, după anunțurile ce arătau că afacerile americană au stagnat în februarie, semnalând o posibilă contracție pentru prima dată din 2016. Sectorul manufacturier a înregistrat, de asemenea, cea mai scăzută valoare din august.

„SUA au avut o serie de date slabe, dar credem că acest lucru este o picătură din ceea ce urmează să apară, cu alte economii majore care ar putea să comunice cifre reduse”, spune Rodrigo Catril, strateg la National Australia Bank.

Dolarul australian a scăzut cu 0,3%, la minimul ultimilor 11 ani.

Euro a mai scăzut puțin, la 1,0828 dolari.

Prețurile petrolului au scăzut, pe măsură ce investitorii s-au convins că epidemia a dus la scăderea cererii, în timp ce producătorii importanți au părut că nu se grăbesc să reducă producția. Țițeiul Brent a scăzut cu 3%, la 56,72 dolari barilul, iar petrolul american cu 2,7%, la 51,9 dolari/baril.

Aurul a crescut pe piața americană cu 1% la 1.665,1 dolari/uncie, iar prețul spot a urcat la maximul a șapte ani, la 1.678,58 dolari/unci, în cea mai mare creștere săptămânală din august anul trecut.

Turismul din Franţa, puternic afectat 

Sectorul turismului din Franţa a înregistrat o scădere a turiştilor cu 30% la 40% în urma focarului de coronavirus, potrivit ministrului finanţelor Bruno Le Maire, citat de CNBC.

“Avem mai puţini turişti, desigur, în Franţa, cu aproximativ 30%, cu 40% mai puţin decât ne aşteptam”, a declarat Bruno Le Maire. Ministrul participă la reuniunea miniştrilor de finanţe G-20 şi ale guvernatorilor Bănciilor Centrale la Riyadh, Arabia Saudită.

„Acesta este, desigur, un impact important pentru economia franceză”, a precizat Le Maire.

Franţa este una dintre cele mai vizitate ţări din lume. Potrivit Ministerului pentru Europa şi Afacerilor Externe, 89,4 milioane de turişti au vizitat Franţa în 2018, iar turismul reprezintă aproape 8% din produsul intern brut al ţării.

Pe fondul interdicţiilor de călătorie şi amânărilor zborurilor, cererea de bilete a scăzut, ceea ce a dus la peste 200.000 de anulări de zboruri.

De asemenea, Franța este vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turişti chinezi în fiecare an. ”Nu va fi la fel, desigur, în 2020”, a spus Le Maire.

Franţa a raportat 12 cazuri confirmate de coronavirus şi un deces, potrivit unui raport OMS din 22 februarie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. daca mai scade Bursa…merci pt informatii…astept sa mai scada…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.