O poantă din vremea copilăriei care făcea furori în cadrul organizaţiei noastre de pionieri (pe când eram fascinaţi de exploratorii britanici Stanley şi Livingstone) prezenta doi misionari ai colonialismului vest-european aflaţi pe o tribună de lemn improvizată în faţa membrilor unui trib african, evocându-le acestora binefacerile ce aveau să-i copleşească odată instaurat noul regim. După ce cel dintâi a terminat povestea despre şcoli, educaţie şi instrucţie, băştinaşii au început să strige în cor: «Baluba! Baluba!»
Cel de-al doilea le-a pomenit, apoi, despre calea ferată (precursoare a autostrăzilor de astăzi), care avea să asigure legătura ţinutului lor cu oceanul planetar (dominat, nu-i aşa?, de marina imperială), la care din zecile de piepturi a răsunat din nou sloganul «Baluba! Baluba!». Şi aşa mai departe, până ce unul dintre cei doi, crispat de nevoi fiziologice presante, l-a întrebat pe şeful de trib unde ar putea să urineze.
La care a primit următorul răspuns:«Uite colo, în tufiş! Scoţi baluba şi te π..şi!»
Rememorat cu savoare şi după 50-60 de ani în cadrul unei mici agape tovărăşeşti, reunind câţiva UTC-şti de odinioară, UASCR-işti de apoi şi comunişti de mai ieri, cu doar o săptămână înaintea ediţiei 2024 a „Duminecii orbului“, acest banc li se potriveşte de minune liderilor celor două mari partide aflate la guvernare în anii din urmă, ambii excluşi fără glorie din turul II al prezidenţialelor curente, în ciuda unor pomeni electorale extrem de atent plasate de-a lungul întregului an.
Când, în urmă cu o lună, s-a comentat despre victoria în Basarabia a lui Aleksandr Stoianoglo în faţa Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din Rep. Moldova, în final adjudecate de aceasta din urmă graţie sprijinului masiv acordat de emigranţii din Occident, s-a insistat asupra mituirii unora dintre alegătorii rămaşi acasă dincolo de Prut pentru a vota cu opoziţia eurosceptică (implicit, filo-rusă). Votul „cu fundul în două luntri“ al moldovenilor se poate explica, mai degrabă, ca expresia unui instinct de conservare al unei populaţii încă traumatizate de deceniile de dominaţie sovietică (din secolul celei ţariste nemairămânând decât relatările istoricilor şi cele transmise din generaţie în generaţie), din teama de necunoscut ca şi dintr-un puseu suveranist emanat cu grijă din pretinsa identitate aparte de trupul neamului nostru, ca şi din caracterul multietnic al republicii. Cu sau fără a avea şi un paşaport românesc în buzunare, moldovenii au fost fair play, cei mai mulţi răsplătindu-şi binefăcătorii la urne.
In schimb, la românii de dincoace de Prut – mai nimic din toate acestea, deşi suma ofrandelor poate conduce la cine ştie ce surprize legate de deficitul bugetar ani de-a rândul. Singurul judeţ din ţară în care Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au împărţit primele două locuri a fost Mehedinţiul, deşi cel dintâi, din prezenţa căruia în turul al doilea s-a făcut o axiomă, a câştigat şi în celelalte judeţe ale Olteniei, plus pe ici-colo prin Muntenia şi Moldova (inclusiv în judeţul Vaslui, cu a sa reşedinţă având o populaţie de 63.035 de locuitori la recensământul din 2021 şi 130.590 de alegători înscrişi în registrul electoral actualizat!), dar în nici unul dintre judeţele Dobrogei, Bucovinei ori Ardealului (excepţia fiind Caraş-Severinul din Banat) – în total 16 mari UAT, iar cel de pe urmă – numai într-una singură, judeţul Giurgiu.
Lăsând la o parte cele şase judeţe în care pe primul loc s-a clasat Kelemen Hunor, adică cele trei din centrul ţării locuite de secui şi cele trei din extremitatea nord-vestică populate de numeroşi unguri, restul de 19 mari unităţi administrativ-teritoriale au fost adjudecate de către cei doi finalişti din 8 decembrie: Călin Georgescu – 13, respectiv Elena Lasconi – 6. Acesteia i s-au acordat şi cele mai multe voturi exprimate peste hotare, determinante pentru devansarea lui Ciolacu putând fi considerate cele din Rep.Moldova şi din secţiile din America, ce s-au închis la 7-10 ore după cele din România.
Revenind la reuniunea din acel restaurant bucureştean din urmă cu zece zile, am abordat, la un moment dat, şi chestiunea multiplelor alegeri. Surprins de apetitul electoral clamat de convivii mei, absolut toţi cei de faţă susţinând că vor merge la votare, le-am spus că eu, pendulând între aici şi dincolo, particip extrem de rar şi doar pentru cauze excepţionale (de genul demiterii preşedintelui Băsescu, în iulie 2012), recunoscându-le românilor care trăiesc, muncesc şi plătesc taxe în ţară o firească întâietate în a determina, prin votul lor, mersul chestiunilor politice din România. Pe de cealaltă parte, le contest celor ce trăiesc, muncesc şi contribuie nemijlocit la propăşirea naţiunilor în care s-au integrat, la puţini paşi de a fi, ei şi urmaşii lor, deznaţionalizaţi, un drept special de a-şi „salva“ periodic patria lor pierdută, de unde şi emoţia mea nulă în faţa campaniilor de genul celor pentru un milion de voturi exprimate în străinătate…
Mi-a displăcut profund în cei aproape 35 de ani de democraţie regăsită să-i întreb pe oameni cam cu cine votează. Mi-am permis doar, mai în glumă, mai în serios, să le arăt unora ochiul sau să le vântur altora prin faţă ameninţarea că voi vota cu „comuniştii“ dacă vor continua să-mi vândă propagandă ieftină pretins de dreapta. Aşa că am plecat de la întâlnirea cu foştii mei colegi fără a putea desluşi cum ar fi urmat să voteze aceştia la prezidenţiale, ei înşişi, dincolo de dorinţa de a se prezenta, fiind, mai toţi, nehotărâţi în privinţa numelui pe care aveau să pună ştampila.
S-a întâmplat nefericirea ca în drum spre Curtici să mă opresc la înmormântarea unuia dintre cei doi veri primari de-ai mei, oameni ce mi-au fost ca fraţii. Cum un priveghi, o îngropăciune ori un parastas implică şi o firească aplecare spre viitor, temele electorale nu puteau lipsi din discuţii, astfel încât am putut lua pulsul unei comunităţi semi-urbane, semi-rurale, cu doar trei zile înainte de 24 noiembrie. Pe unul pe care-l ştiam cam „şoşocist“ l-am întrebat dacă ar fi votat-o pe ea în cazul în care nu ar fi fost exclusă de pe listă.
«Evident» a fost răspunsul lui. Cunoscând etichetările de „om al Sistemului“ puse de rivalii din extrema dreaptă, am continuat:«Şi-acum ce-o să faci, o să votezi cu Simion?»
«Nu!» a venit răspunsul lui prompt…la care i-am replicat: «Atunci, cu cine?»
«Ştiu eu cu cine…» a încheiat el discuţia.
[La o zi după alegeri, accesând roaep.ro am avut imaginea de ansamblu a voturilor exprimate duminică la fosta şcoală parohială a micii localităţi: total voturi valabile- 306, din care: Călin Georgescu – 87, Simion – 65 (deci, cei doi împreună cam 50%), Terheş – 33, Ciolacu – 31, Ciucă – 30, Lasconi – 21, Geoană – 20, Diaconescu – 10, restul – 9 (dintre care Orban – 1).]
Odată revenit în „diaspora“, am început să mă perpelesc de dorul de a vota, căci la alegerile locale şi la cele pentru Parlamentul European, la care am dreptul de vot, nu am participat niciodată. Dar cum asta contravenea regimului de neimplicare şi de abţinere autoimpuse de ani buni, am găsit o scuză în a-i îndeplini celui mort cu nici o săptămână înainte o ultimă îndatorire şi libertate cetăţenească. Insă noi doi n-avuseserăm timp să mai dezbatem şi chestiuni electorale, aşa că am sunat-o pe cea cu care el şî-a împărţit ultimii ani de viaţă, rugând-o să-mi precizeze cum ar fi votat bunul meu văr pe 24 noiembrie. Inarmat cu răspunsul ei, am putut ştamplia cu inima împăcată pentru ceea ce se cheamă un „vot util“, încărcat de obida resimţită de cei mulţi, ce păreau muţi sau liberi doar să scandeze «Baluba! Baluba!» până mai ieri.
O socoteală de aritmetică elementară ne oferă cheia pentru tot deranjamentul creat în legătură cu data de 8 decembrie. Fără cele 6-8-10 procente luate din mâna acelor susţinători fideli ai Dianei Şoşoacă, lucrurile ar fi stat cu totul altfel în turul II al alegerilor prezidenţiale. Lovitura ce i-a fost aplicată a fost cu adevărat o mişcare politică cu implicaţii majore. Suntem, oare, ca ţară într-o situaţie analoagă celei avute în vedere de Winston Churghill atunci când s-a adresat Camerei Comunelor în vara anului 1941, îndată după invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă? Imi permit să ofer acest citat în original: «If Hitler invaded hell I would make at least a favourable reference to the devil in the House of Commons.»
După Jigodia de Ciolos, Jigodia de Olguța in nemernicia ei a încurcat în așa hal sistemul de pensii militare de stat de nici dracul nu-l mai poate desluși. Ultima găselniță a lui Ciolacu este azvarlirea unei ciosvartii de ros militarilor batjocoriți de clasa politică in ultimii 35 de ani. Atenție jefuitorilor care ați condus( jefuit) Romania in ultimii 35 de ani,veți fi măturați de pe scena istoriei!
Un articol scris intr-un stil mult prea prețios pentru a fi de folos unui om obișnuit. Deci impactul lui va fi egal cu 0. Păcat de timpul pierdut, și cu scrisul, și cu cititul !
vorba. Seful mamei mele a facut o excurisie inainte de ’89 in Basarabia. Fiind pe strada si cautand ceva a incercat sa intrebe in putinele cuvinte rusesti stiute, un tanar. El i-a raspuns:”nene nu stiu ruseste eu sunt roman”…Pe atunci NU era obligatorie limba rusa, doar grafia cu litere chirilice.
Azi in sec. XXI, in Ukraina TV-ul ne spune ca romanii nu mai pot invata in limba romana, iar noi dam ospitalitate unor oameni dintr-o tara mai sovietica decat acum 35 de ani.
Ha, ha! Ca-n Bancu’ cu uamini aflaț în trin ș’ cari, ca să li triacă timpu’ mai ușor o-nceput a zâce bancur’. Cari mai di cari. Dupe hiecari banc, uaminii apladau ș’ zâciau “Bună! Bună!”. La ‘fârșât hine ș’ vremia unei fimei, așe cam di vârsta nghia car’ zâce dicăt: “$u£@“.Uaminii consternaț’ o-ntriabă “Babuțo, aista-i banc?”. La car’ bătând dân palmi, fimeia răspunde săc: “Nu, dă-i Buună!”
P.S. Ș-apropo di vremur’le cu UTC-iști. Iacâ, s-or intors, UTC-iștii di ieri îs concuraț’ puternic di soroșiștii di az’..
Asta era banc cu ceausescu aflat in vizita intr-o tara africana.
Păi, acu de ziua minciunii și a somnolenței naționale cînd ies pe străzi cei cu pensii nerușinate vei vedea de cine stau in spatele unuia sau a celeilalte.. In funcție de asta pui ștampila duminica următoare..
De ce tace Klaus Iohannis.
„Klaus Iohannis, ca să aibă o opinie, ar trebui să admită că este principalul vinovat pentru situația care s-a creat duminică. Domnia sa a creat premisele pentru ca România să fie aproape neguvernabilă și ca unul dintre inamicii orientării euroatlantice să fie pe primul loc în turul 1 al Alegerilor Prezidențiale”, spune politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București. Cel mai probabil nu se va întâmpla ca președintele încă în funcție să-și recunoască greșeala, pentru că „domnia sa nu este capabil de asemenea examen de conștiință”, spune profesorul Ioan Statomir.
Iohannis este văzut astăzi de către o parte semnificativă a societății românești drept „groparul speranțelor de acum 10 ani”. „A făcut tot ce i-a stat în putință să compromită mandatul pe care în două rânduri i l-au încredințat românii. Este cineva care a provocat prin conduita sa o situație unică în ultimii 20 de ani: un candidat cu șanse de a câștiga, care este ostil Occidentului, ceva fără precedent la noi”, adaugă politologul.
Lui Iohannis ar trebui să-i imputăm mai mult decât tăcerea. Obligația de a vedea curentele din societate era a președintelui, iar lucrurile puteau fi anticipate, având în vedere mijloacele președintelui, explică politologul.
excelent articol
In conditiile in care:
1. Trump bate palma cu Putin pe teritoriile luate cu forta de rus
2.NATO ajunge o gluma amara in epoca Trump
3.Ucraina in UE inseamna a doua navalire a tribalilor in Europa,acompaniata de coruptie maxima;
4.Unirea cu Moldova e o himera,in conditiile ascendentei fortei militare ruse
5. Se profileaza o criza economica globala la orizont
6. Unii din media se roagă să se instaureze cenzura si politia politica
Fata de cele de mai sus, exact asta ne lipseste :regim de mana forte impotriva libertatii de exprimare si decizie
Oare de ce tac SRI, DIICOT si alte institutii ale statului roman, a caror atributie majora e SECURITATEA Romaniei?!
Chiar habar nu au(si e posibil, desi e GRAV!) sau sunt complici?!
@Pandele la 9:07: așa era bancul, cu Ceaușescu, dar uteciștii, uaseceriștii și activiștii PCR (din care recunoaște autorul cǎ fǎcea parte) îl spuneau modificat, ca sǎ nu-ia la ochi CI-stul unitǎții 😂 (pentru tinerii care nu știu: CI-stul era ofițerul de contrainformații prezent în fiecare fabricǎ, institut etc)
Loli, pardon, Lili citeaza si ea din profesorii cu multiplă comandă.
Mai Lili, ai auzit de Imperiile Austro ungar, Otoman, Tarist?
Au fost ele bune pt Tarile Române?
De ce ar fi Oceania de acum mai breaza?
” Ce i mâna pe ei in lupta, ce au dorit acel Apus?”
E, alta era treaba daca n-o suspendau pe Sosoaca; mai rupea din voturile lui Georgescu. Oare cine sa fi fost cu ideea?
@Postache Negruzi, ref la punctul 1.
Ucraina a luat cu forta lui Stalin si a lui Hrusciov mare parte din teritoriile luate acum inapoi, cu forta, de catre rusi; Novo Rusia , respectiv Crimeea. După ce vorba buna de la Minsk 1+2 a fost călcată de SUE. Rerstul de teritorii, luate de la unguri, slovaci, polaci, ROMANI sunt inca sub cizma ucraineana.
Nmrnikanii si au luat cam TOATA ȚARA de la bastinasi.Pe care i su „cam” decimat.Restul, de la alti colonizatori : francezi, spanioli, ruși (Alaska). Nu mai zic de Hawai, unde au pus o de un Maidan avant la lettre.
Atat deocamdata.
S(c)lava România!
Continuare…
Regim de mana forte poate veni de la fiecare dintre candidați: dar unul ar fi pe față, altul, machiat grosier.Vezi cancel culture, incluzivitate fack checkeri si alte shoturi.
@ pandele..bhancul apartine folclorului si folclorul e . variabil (nu mai tin minte termenul stiintific)
@lili..SRI si similar TAC pt ca ASTA e treaba lor: sa stie, sa TACA, si sa INFORMEZE …daca ar vorbi, dar nu dezvolt, mi-e ca te depaseste…citestesi tu macar cateva romane de spionaj..
Ba nene, am inteles o baluba din articol. Ai vrea sa nu mai voteze romanii din diaspora in timp ce tu nu ai chef sa mergi la vot? Iar atunci pui stampila pe cine ar fi vrut mor tii sa aleaga? Pai nu mai bine voteaza direct ei, cum au mai facut-o si pana acum?